Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ: Θεραπεύει τη γη Tρέφει τους ανθρώπους
Perrine & Charles Hervé-Gruyer

Ενα διάσημο μοντέλο οικολογικής και πρωτοποριακής γεωργίας στην Ευρώπη, η Φάρμα του Μπεκ Ελουέν αποτελεί έργο ζωής της Perrine και του Charles Hervé-Gruyer, συγγραφέων του βιβλίου. Η φάρμα δημιουργήθηκε το 2004 στη Νορμα­νδία και, παρά τις αρχικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να δημιουργήσει σε άγονα εδάφη μια γενναιόδωρη όαση ζωής που προσελκύει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.
Η προσέγγιση της Περρίν και του Σαρλ βασίζεται σε τεχνικές φυσικής γεωργίας και κυρίως στην περμακουλτούρα, μια τεχνική καλλιέργειας με οδηγό τη φύση, που έχει ως σκοπό την αξιοποίηση βιώσιμων πόρων, σχεδιάζοντας ανθρώπινες εγκαταστάσεις που λειτουργούν ως παραγωγικά οικοσυστήματα, χωρίς σπατάλη και χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Δουλεύοντας αποκλειστικά με το χέρι, ο Σαρλ και η Περρίν παράγουν άφθονες και ποιοτικές σοδειές σε πολύ μικρή επιφάνεια, ενώ παράλληλα δημιουργούν χούμο, βελτιώνουν τη βιοποικιλότητα, ομορφαίνουν τα τοπία, αποθηκεύουν άνθρακα στο έδαφος και στα δέντρα. Μια αγρονομική μελέτη που έγινε σε συνεργασία με εξέχοντες ερευνητές αποδεικνύει την κοινωνική, οικονομική και οικολογική ορθότητα της περμακουλτούρας, που περιγράφει έναν νέο τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του αγρότη τον 21ο αιώνα και αποτελεί δυνητικά μια δεξαμενή εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Μέσα από αυτή την ειλικρινή και ξεχωριστή μαρτυρία των δύο συγγραφέων για τις προσπάθειές τους, ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει δύο ανθρώπους με βαθιά αγάπη για τη γη και όραμα για το μέλλον. Το βιβλίο περιέχει πολύτιμες συμβουλές για επαγγελματίες γεωργούς και ερασιτέχνες κηπουρούς, αλλά ακόμα κι αν ο αναγνώστης δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την καλλιέργεια, είναι βέβαιο ότι θα απολαύσει την ιστορία της Περρίν, του Σαρλ και της φάρμας τους.


Σχετικά με την Perrine και τον Charles Hervé-Gruyer
Η Perrine Hervé-Gruyer έκανε καριέρα ως νομικός στην Ασία, πριν αφοσιωθεί στην ψυχοθεραπεία. Έχοντας σπουδάσει Παιδαγωγική, ο Charles Hervé-Gruyer όργωσε τον πλανήτη με το ωκεανογραφικό σκάφος Fleur de Lampaul για είκοσι δυο χρόνια. Είναι δημιουργός πολλών ντοκιμαντέρ και συγγραφέας βιβλίων για τη φύση. Στη συνέχεια, έγιναν και οι δυο αγρότες και εκπαιδευτές περμακουλτούρας. 
Το πείραμά τους για την παραγωγή περισσότερης τροφής με όσο το δυνατόν πιο οικολογικό τρόπο πέτυχε και τελικά είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μο­ντέλου παραγωγής για τις μελλοντικές γενιές. Το μο­ντέλο αυτό λειτουργεί σαν προπομπός για το όραμα ενός μέλλοντος χωρίς άνθρακα — όταν το πετρέλαιο δεν θα είναι πια η κινητήρια δύναμη εμπορευμάτων και υπηρεσιών, η ενέργεια θα είναι πιο δυσεύρετη, και η ανάγκη για τοπικότητα απαραίτητη.

Σχήμα: 16,5×24 εκ.  Σελίδες: 336
Εικόνες: 8 έγχρωμες
Βιβλιοδεσία: χαρτόδετο
ΙSBN: 978-618-5209-15-5 (ελληνική έκδοση) 
Γλώσσα: ελληνική
Τιμή:  23,11 + ΦΠΑ (6%) = 24,50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου