Μελέτες υπάρχουν, δεν φαίνεται να υπάρχει όμως και η βούληση ώστε να βρεθούν και τα κονδύλια, ούτε να ξεπεραστούν τα χρόνια νομικά κωλύματα.
Στις 3 Μαρτίου 2017, η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη και στατική προμελέτη για την αποκατάσταση του Θερινού Ανακτόρου στο πρώην Βασιλικό κτήμα Τατοΐου, όπως αυτή εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.
Παρά τις καθυστερήσεις (αφού η μελέτη ήταν έτοιμη ήδη από τις αρχές του 2015), θεωρητικά, η τωρινή έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνέχεια και των εγκρίσεων που είχαν προηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, θα ήταν ένα πρώτο, θετικό βήμα προκειμένου να προχωρήσει η ανάπλαση σε μία από τις βασικές περιοχές του Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Το ζήτημα ωστόσο τώρα είναι ότι ακόμη... αναζητούνται κονδύλια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της Περιφέρειας, με το υπουργείο Πολιτισμού, κατά τις πληροφορίες, μετά βίας να μπορεί να εξασφαλίσει περί τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η πολυετής κωλυσιεργία ως προς την επίλυση νομικών ζητημάτων σε σχέση με τη διαχείριση του Κτήματος (θεσμοθέτηση φορέα διαχείρισης του κτήματος, τροποποίηση Προεδρικών Διαταγμάτων για τις χρήσεις κ.τ.λ.) δυσχεραίνει τα μάλα τυχόν πρωτοβουλίες για την αναζήτηση χορηγιών και δωρεών, ώστε να εξασφαλιστούν κεφάλαια για τις εργασίες αποκατάστασης.
Σημειωτέον ότι αυτή την στιγμή κι ενώ μέχρι πρότινος ένα από τα ...σταθερά επιχειρήματα από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας ήταν ότι «δεν υπάρχουν μελέτες», έχουν ετοιμαστεί συνολικά εννέα μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και της νέας την οποία ενέκρινε η κ. Κονιόρδου στις αρχές Μαρτίου: Συγκεκριμένα
στα ...συρτάρια έτοιμη είναι η τεχνική μελέτη για την αποκατάσταση της ιστορικής διαδρομής μέσα από το Τατόι προς τη λίμνη Κιθάρα από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τρείς ακόμη φάκελοι που έχουν καταρτιστεί από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ήδη από το 2014 για το κτίριο του Αρχικηπουρού, το κτίριο της γεννήτριας και την οικία Δασοφύλακα, τα οποία εντάσσονται σε μία ενιαία ανακτορική ενότητα, ενώ το μή κερδοσκοπικό Σωματείο του Συλλόγου Φίλων του Τατοΐου, με κεφάλαια από χορηγίες και δωρεές, έχει εκπονήσει τέσσερα ακόμη σχέδια για το Βουτυροκομείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του κτήματος Τατοίου, το κτίριο του Τηλεγραφείου, την οικία Στουρμ και την οικία φροντιστή.
Οσον αφορά τώρα την καινούρια μελέτη, για την οποία είχε δώσει το «πράσινο φως» μέσα στο Δεκέμβριο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αφορά μία ολόκληρη περιοχή όπου εντάσσεται το ανάκτορο, τα μαγειρεία και οι κήποι με το αισθητικό δάσος συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων.
Η αρχιτεκτονική μελέτη κρίνει αναγκαία την οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του μνημείου στην εποχή του Γεωργίου Α', δηλαδή στην πρώτη φάση λειτουργίας του (1884-1913), χωρίς τις μεταγενέστερες επεμβάσεις εκσυγχρονισμού της δεκαετίας του 1930. Το κτίριο του θερινού ανακτόρου παρουσιάζει ζημιές από το σεισμό του 1999 και φθορές από τη χρόνια εγκατάλειψή του, όπως ρωγμές, ίχνη φθοράς από πυρκαγιά στο χώρο της τραπεζαρίας, έντονη υγρασία, φθορές ξύλινων στοιχείων και αποσαθρώσεις. Η στατική προμελέτη λύνει τα προβλήματα αυτά με καθαρισμούς, αποκαταστάσεις και ενισχύσεις.
Επίσης, το θερινό ανάκτορο προτείνεται να γίνει επισκέψιμο στο κοινό, στους δε χώρους του να εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της πρώην βασιλικής οικογένειας. Παράλληλα στους χώρους του υπογείου να υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο γειτονικό κτίριο των μαγειρείων μπορούν να στεγαστούν υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως πωλητήριο, αναψυκτήριο, χώροι γραφείων και συντήρησης.
ΠΗΓΗ : Newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου