Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Λάκης Προγκίδης : Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν

Το Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν είναι το τρίτο δοκίμιο που αφιερώνει στο έργο του Παπαδιαμάντη ο Λάκης Προγκίδης. Προηγήθηκαν Η Κατάκτηση του μυθιστορήματος (Εστία, 1998) και Ο Παπαδιαμάντης και η Δύση (Εστία, 2002). Σ’ αυτό το νέο βιβλίο ο Λάκης Προγκίδης φέρνει σε διάλογο το έργο του συγγραφέα των «Χαλασοχώρηδων» με τον σημερινό κόσμο. Καταπιάνεται λοιπόν, πάντα υπό την σκέπη του Παπαδιαμάντη, πότε μεμονωμένα, πότε συνδυάζοντάς τα μεταξύ τους, με διάφορα προβλήματα των καιρών μας, όπως η οργιώδης εκμετάλλευση της φύσης, η προγραμματισμένη και ελεγχόμενη λήθη του παρελθόντος, η μάστιγα της υποχρεωτικής προόδου και το αβυσσαλέο μεταφυσικό έλλειμμα του σύγχρονου ανθρώπου.
Δοκίμιο αιρετικό, ευφάνταστο, τεκμηριωμένο και ευφυές, διαβάζεται (όπως όλα τα δοκίμια του Προγκίδη) απνευστί, σαν μυθιστόρημα. Μείξη των ειδών από έναν μάστορα της γραφής.

Ο Λάκης Προγκίδης γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Εργάσθηκε για μερικά χρόνια ως πολιτικός μηχανικός. Από το 1980 ζει στο Παρίσι.
Μετά από ένα νέο κύκλο πανεπιστημιακών σπουδών, στο χώρο της λογοτεχνίας αυτή τη φορά, υποστηρίζει το 1994 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον Παπαδιαμάντη και το μυθιστόρημα. Το 1993 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό L’Atelier du roman.
Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία στα γαλλικά και ένα στα ιταλικά:
Un écrivain malgré la critique, δοκίμιο για το έργο του Βιτόλντ Γκομπρόβιτς.
La Conquête du roman. De Papadiamantis à Boccace, με πρόλογο του Μίλαν Κούντερα. Το δεύτερο αυτό βιβλίο, Η Κατάκτηση του μυθιστορήματος Από τον Παπαδιαμάντη στον Βοκκάκιο, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία, σε μετάφραση Γιάννη Κιουρτσάκη.
De l’autre côté du brouillard, δοκίμιο για το σύγχρονο γαλλικό μυθιστόρημα.
Rabelais. Que le roman commence !, δοκίμιο για τις απαρχές του μυθιστορήματος.
Lanima numerica. A propositο de LUomo senza qualità di Robert Musil.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών συλλογικών δοκιμίων. Άρθρα και μελέτες του για το μυθιστόρημα έχουν δημοσιευτεί σε γαλλικά, ελληνικά, και άλλα περιοδικά.Σειρά: Εστία Ιδεών
Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2017    
Σελ. 336,  14 x 20.5,   τιμή: 24 ευρώ
ISBN: 978-960-05-1701-9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου