Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Το Σάββατο του Παραγωγού



Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Το Σάββατο του Παραγωγού» με στόχο την ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων, την ενημέρωση για τις ιδιαιτερότητες της γεωργικής παραγωγής και την προβολή της Μεσογειακής ∆ιατροφής ως σύγχρονου τρόπου υγιεινής και ισορροπημένης

διατροφής,

η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Tριπόδων 28 Πλάκα) προσκαλεί:
το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 12:00 μ.μ, σε μια ανοικτή συζήτηση για τα όσπρια και τη βιώσιμη διατροφή, τη βιοδυναμική γεωργία και τη βιοποικιλότητα.




Πρόγραμμα Συζήτησης
12:30     Εισαγωγή : Όσπρια και βιώσιμη διατροφή

Εισηγητές: Aντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος Συμβουλίου Ποιότητας Ζωής

12:45      Προστασία και αξιοποίηση του πλούτου των τοπικών ποικιλιών οσπρίων

Εισηγητές: Πηνελόπη Μπεµπέλη - Ροίκος Θανόπουλος, Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών

13:00      Bιοδυναμική γεωργία

Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Τσιαντή, The Trinity Farm

13:15     Παραγωγή οσπρίων: Σημασία, πρακτικές, προβλήματα

Εισηγητής: Ιωάννης Μητρόπουλος, ∆ικότυλον - Φενέα Γη

13:30     Ερωτήσεις / Συζήτηση

14:00     Γευσιγνωσία




Πιο αναλυτικά, την συζήτηση μας θα προλογήσει η κα. Αντωνία Τριχοπούλου με την ομιλία της για τα όσπρια και τη βιώσιμη διατροφή για να δώσει την σκυτάλη στην κα.Πηνελόπη Μπεμπέλη και στον κ. Ροίκο Θανόπουλο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν, στο πλαίσιο της θεματικής: «Προστασία και αξιοποίηση του πλούτου των τοπικών ποικιλιών»,  τις τοπικές ποικιλίες των οσπρίων καθώς και την εξέλιξη τους μέσα στον χρόνο. Τα όσπρια, βασική πηγή τροφής από την αρχαιότητα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και της διατροφής μας. Υπάρχουν ποικιλίες που η προέλευσή τους χάνεται στο παρελθόν, οι οποίες ως είδη αποτέλεσαν συστατικά της διατροφής στα αρχαία χρόνια, και ποικιλίες που εισήχθησαν μετά την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου και βρήκαν την θέση τους στο τραπέζι μας.
Ένα διατροφικός πλούτος για όλους μας !

Στη συνέχεια, η κα. Αλεξάνδρα Τσιαντή από την Trinity Farm θα μας μιλήσει για τη Βιοδυναμική Γεωργία. Κεντρικός άξονας της παρουσίασης είναι η γνωριμία, εξοικείωση και ευαισθητοποίηση των παρευρισκομένων με το κίνημα της Βιοδυναμικής Γεωργίας, τις πρακτικές προεκτάσεις της και τη σχέση του με τη βιολογική παραγωγή τροφής. 
Bιοδυναμική Γεωργία  Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Τσιαντή, The Trinity Farm

Στη «Trinity Farm» καλλιεργούνται βιολογικά-βιοδυναμικά δημητριακά, όσπρια (φακές και ρεβύθια), και κηπευτικά (πατάτες, κρεμμύδια, καρότα και σκόρδα). Είναι το πρώτο ελληνικό βιοδυναμικό αγρόκτημα με πιστοποίηση από τη Demeter International για ετήσιες καλλιέργειες.

Βασισμένη στη θεώρηση του Ρούντολφ Στάινερ, η βιοδυναμική γεωργία λαμβάνει υπόψη της όχι μόνον το έδαφος, τα φυτά, τα ζώα και τις κοσμικές επιρροές, αλλά αποτελεί μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία όπου εκτός από την εφαρμογή αυστηρών προτύπων σε όλες τις δραστηριότητες που διασφαλίζουν τη βέλτιστη ποιότητα των προϊόντων, ενθαρρύνονται η ειλικρίνεια, η διαφάνεια και το δίκαιο εμπόριο. Με τον όρο βέλτιστη ποιότητα τροφίμων νοείται «τροφή με ακεραιότητα που σημαίνει τροφή γεμάτη ζωτικότητα, πλήρης, νόστιμη, με διατηρησιμότητα και ήπια για τη γη». Στη βιοδυναμική γεωργία:

•Οι παραγωγοί διεθνώς χρησιμοποιούν τις ίδιες αυστηρές αρχές

•Ισχύουν όλες οι βιολογικές αρχές και δεν επιτρέπονται γενετικά τροποποιημένα υλικά σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής ή της επεξεργασίας • Χρησιμοποιούνται βιολογικοί ή βιοδυναμικοί σπόροι

  Τα ζώα απολαμβάνουν ήρεμη ζωή και καλή φροντίδα

  Χρησιμοποιούνται «φυσικά φάρμακα», και όχι ορμόνες

  Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να αποκτήσουν άμεση σχέση με το αγρόκτημα

  Παρόλη τη διεθνή εμπορικότητα, τα προϊόντα Demeter πωλούνται τοπικά όποτε είναι εφικτό

The Trinity Farm
Τερψιθέα Λάρισας/ ΤΚ 41500
Κιν. 6982.449664 / Τηλ. 2491091578 Email: info@thetrinityfarm.gr

*πηγή – Biodynamic Agricultural Association, UK


Τη σειρά των εισηγήσεων θα κλείσει ο κος Ιωάννης Μητρόπουλος από τη ∆ικότυλον- Φενέα Γη

Παραγωγή οσπρίων: Σημασία, πρακτικές, προβλήματα


Εισηγητής: Ιωάννης Μητρόπουλος,  ∆ικότυλον- Φενέα Γη

Στο οροπέδιο του Φενεού και συγκεκριμένα στην περιοχή Γκούρα της Ορεινής Κορινθίας εδρεύει η εταιρεία «∆ικότυλον» η οποία δραστηριοποιείται στην: παραγωγή, εμπορία και τυποποίηση οσπρίων της περιοχής.

Φασόλια- Βανίλιες, Γίγαντες, Φάβα, Μαυρομάτικα φασόλια, όλα από την εύφορη κοιλάδα του Φενεού που διακρίνεται για την φυσική της ομορφιά αλλά και για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της. Το τοπίο του Φενεού σε συνδυασμό με τα υψηλής ποιότητας όσπρια που παράγει υπήρξαν πηγή έμπνευσης για τον κο Μητρόπουλο και τον συνέταιρο του κο ∆άρη ώστε να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και την παραγωγή των οσπρίων. Ήδη τα όσπρια του Φενεού (Φασόλια – Βανίλες Φενεού καθώς και η Φάβα) έχουν ενταχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ενωσιακό Μητρώο των Αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ/ ΠΓΕ (Προστατευόμενη ονομασία Προϊόντος/ προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), γεγονός πολύ σημαντικό για την δημιουργία ταυτότητάς τους στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά.

Ο κος Μητρόπουλος θα μας παρουσιάσει τα προϊόντα του αλλά και θα μας εισάγει στις ήπιες πρακτικές απεντόμωσης και προστασίας των οσπρίων από τις φυσικές απειλές τους, ενώ θα μας ενημερώσει και για την ελληνοποίηση των οσπρίων - ένα μείζον θέμα της σύγχρονης

παραγωγής. 
∆ικότυλον
Γκούρα, Φενεού Κορινθίας /ΤΚ 20014
Κιν: 6974859462 & 6979780232
Ε-mail: dikotylongmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου