Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Επενδυτικός «γάμος» για τα αιολικά της Κρήτης μετά τις αντιδράσεις

Παγκρήτιο κίνημα κατά των ΒΑΠΕ
Σε αναγκαστικό «γάμο» οδηγούνται οι δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες για τα έργα των αιολικών πάρκων της Κρήτης και για την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού. Μετά τις αντιδράσεις πολιτών σε όλη την Κρήτη αλλά και τις αρνητικές αποφάσεις σχεδόν όλων των Δήμων του νησιού οι όμιλοι Κοπελούζου (ΕΛΙΚΑ) και Περιστέρη (ΤΕΡΝΑ) ετοιμάζονται για την κατάθεση κοινού φακέλου για μία ενιαία επένδυση.
Η επένδυση, η οποία θα γίνει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων (EIPP), υπολογίζεται σε 2,4 δις ευρώ και προβλέπει την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 950MW, όπως επίσης και ενός υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα.
Σε διαρροές που προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον ειδικό οικονομικό Τύπο αναφέρεται πως «το έργο έχει λάβει άδειες παραγωγής και προσφορά διασύνδεσης από τον λειτουργό του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, από το 2014, προωθείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος, μαζί με την ειδική περιβαλλοντική μελέτη, όσον αφορά τα οφέλη από το συνδυασμό των δύο ξεχωριστών επενδύσεων, σε ένα ενιαίο έργο».
Ωστόσο, είναι προφανές ότι για το νέο έργο θα χρειαστεί νέα περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα πρέπει εκ νέου να περάσει από τα δημοτικά συμβούλια των περιοχών που θίγονται από την, κοινή πλέον, επένδυση αλλά και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Υπενθυμίζεται πως μετά τις αντιδράσεις οι μελέτες των προηγούμενων, ανταγωνιστικών μεταξύ τους έργων, έχουν κρατηθεί επί μακρόν στο συρτάρι τόσο της Περιφέρειας Κρήτης όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετά από σχετικό αίτημα των δύο εταιριών.
Μέσω των ίδιων διαρροών πάντως οι δύο εταιρίες υπόσχονται εξοικονόμηση κόστους για τους καταναλωτές ρεύματος στην Κρήτη (πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως καθώς και 300 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 1000 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν, κατά την φάση της κατασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου