Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ : «Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ»






Στην ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ κάθε Σάββατο και Κυριακή
Στις 15:00



 Την Κυριακή 3/4 καλούμε όλους τους φίλους σε μια αλυσίδα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, προσφέροντας  ό,τι μπορείτε από τρόφιμα-φάρμακα και παιχνίδια, αντί εισιτηρίου, παρακολουθώντας την παιδική παράσταση " Ο εγωιστής Γίγαντας και η αγάπη του",  στο Αλκυονίς new star art cinema.



Σε έναν κήπο που άλλοτε ανθίζει και άλλοτε μαραίνεται όλα είναι τόσο πιθανά όσο και απίθανα...

για να σιγουρευτούμε πως τα αισθήματα αλλάζουν με τον καιρό. Το ίδιο και οι ιστορίες..

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Διασκευή: Κωνσταντίνα Βαρσάμη
Πρωτότυπη μουσική: Ερωφίλη
Σκηνικά κοστούμια : Λίνα Καρανικολάου
Χορογραφίες: Μιμή Αντωνάκη
Βίντεο : Λουκάς Ζιάρας
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παίζουν: Νίκος Καρδώνης, Νικόλας Σταβροπόδης, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Γιάννης Δαμάλας

ΣΥΝΟΨΗ
Κάποτε, αλλά όχι πολύ παλιά ζούσε έξω από την πόλη ένας παράξενος γίγαντας. Ήταν πολύ ψηλός, όχι πολύ χοντρός αλλά λίγο θυμωμένος. Όταν γεννήθηκε η μαμά του είπε «πω πω τι ψηλό παιδί... δεν θα χωράει στο κρεβάτι του». Κι ο γιατρός είπε «μα θα γίνει γίγαντας!». Και έγινε. Ένας Εγωιστής Γίγαντας. Για  καλή του τύχη εμφανίστηκε μπροστά του η Αγάπη. Χρειάστηκε κι ένας γιατρός. Έτσι δεν γίνεται πάντα; Συμβαίνει και στα καλύτερα παραμύθια. Να συναντιούνται κάποιοι καλοί και κάποιοι περισσότερο καλοί.


«Ο Εγωιστής Γίγαντας και η Αγάπη του» είναι μια ιστορία για την απλότητα του εγωισμού και τη δυσκολία της αγάπης. Σε έναν κήπο που άλλοτε ανθίζει και άλλοτε μαραίνεται όλα είναι τόσο πιθανά όσο και απίθανα...

Το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ «Ο Εγωιστής Γίγαντας» γίνεται  θεατρικό έργο για παιδιά σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη και διασκευή Κωνσταντίνας Βαρσάμη.

…..για να σιγουρευτούμε πως τα αισθήματα αλλάζουν με τον καιρό. Το ίδιο και οι ιστορίες...






Διδακτική σημασία του έργου «Ο Εγωιστής Γίγαντας» του Όσκαρ Ουάιλντ



Το έργο γράφτηκε το 1888 και είναι από τα πιο όμορφα γεμάτα ευαισθησία παραμύθια που έχουν γραφτεί ποτέ για παιδιά.

Είναι κοινή παραδοχή ότι στην εποχή μας κυριαρχούν έννοιες όπως ο ατομισμός, η αναζήτηση της καλοπέρασης και του βολέματος, ο αυτισμός, η απληστία, η προβολή κάθε μέσου που θα προσφέρει στον άνθρωπο ευχαρίστηση χωρίς όμως ουσιαστική χαρά. Σε αυτήν την εποχή μεγαλώνουν τα παιδιά μας έχοντας τα πάντα, αλλά μην έχοντας ουσιαστικά τίποτα. Τους παρέχονται κάθε είδους αγαθά, αλλά τα παιδιά μένουν, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή ανικανοποίητα και κυριαρχούνται από αισθήματα, μοναξιάς, εγκατάλειψης, θλίψης.

Το παραμύθι «ο εγωιστής γίγαντας», του Όσκαρ Ουάιλντ, είναι ένα πολύ διδακτικό παραμύθι που μιλάει στην ψυχή των παιδιών και τους δίνει πολλά μαθήματα. Τι αξία έχει να αποκτήσει ο άνθρωπος όλα τα αγαθά , αν δεν έχει δίπλα του ανθρώπους να τα χαρεί μαζί τους.

Το παραμύθι μιλάει για έναν γίγαντα που είχε έναν υπέροχο κήπο. Έναν κήπο που αγαπούσαν τα παιδάκια του χωρίου και λαχταρούσαν μετά το σχολείο τους να πάνε να παίξουν εκεί. Ο γίγαντας όμως ήταν πολύ εγωιστής. Μόλις αντιλήφθηκε ότι τα παιδιά έπαιζαν μέσα στον κήπο του, τα έδιωξε, έχτισε μια μεγάλη μάντρα και τους απαγόρευσε την είσοδο.

Έμεινε, λοιπόν, μόνος και εγκαταλελειμμένος. Δεν ξανάνθισε τίποτε πια σ' αυτόν τον κήπο. Μέχρι που συνειδητοποίησε ο γίγαντας την κακία του, βλέποντας ένα μικρό παιδάκι να προσπαθεί να ανεβεί σε ένα από τα δέντρα του κήπου του για να το ανθίσει, όπως είχε ανθίσει το κομμάτι του κήπου στο οποίο τρύπωσαν κρυφά μερικά παιδάκια. Και τότε, όταν κατάλαβε γιατί έχανε τόσο καιρό, ο γίγαντας, όχι μόνο βοήθησε το παιδάκι να ανέβει, αλλά άνοιξε πάλι τον κήπο του σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά

Η διδακτική κι αισιόδοξη αυτή ιστορία είναι περισσότερο επίκαιρη σήμερα παρά ποτέ που οι περισσότεροι φαίνεται να έχουμε χάσει την ελπίδα μας.

Είναι το ιδανικότερο έργο για να δείξει στα παιδιά (μικρά και μεγάλα) πως πρέπει να παραμένουμε αισιόδοξοι και να κρατάμε πάντα την ελπίδα.

Τα μηνύματα που περνάει το κλασσικό αυτό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ είναι διαχρονικά και πρέπει να αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της διαπαιδαγώγησης κάθε ανθρώπου.







ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λευτέρης Γιοβανίδης

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης έχει σπουδάσει σκηνοθεσία θεάτρου στην Νέα Υόρκη. Έχει σκηνοθετήσει 30 θεατρικά έργα. Πέρα από την Αθήνα έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις και στην Ιταλία, Κροατία, ΗΠΑ και Αγγλία. Έχει μεταφράσει πάνω από 15 θεατρικά έργα στα ελληνικά και έχει διασκευάσει 5 βιβλία σε θεατρικά. Πέρα από το θέατρο έχει ασχοληθεί με την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και έχει σκηνοθετήσει τις Τελετές Απονομής Μεταλλίων για Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004 καθώς και διάφορες άλλες αθλητικές διοργανώσεις και events. Τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης.

ΜΟΥΣΙΚΗ: Ερωφίλη

Η Ερωφίλη υπογράφει τη μουσική της παράστασης. Το 1991 ξεκίνησε ως Αθηνά και από το 1995 την γνωρίσαμε όλοι ως Ερωφίλη «του Τριφώνου». Εδώ και περίπου ένα χρόνο εμφανίζεται και δρα ως Ερωφίλη. Μία Ερωφίλη ευαίσθητη, δημιουργική και απίστευτα δραστήρια, καθώς υπογράφει μουσικές και πλέον στίχους σε παιδικά τραγούδια και επιμελείται καλλιτεχνικά αγαπημένους χώρους της Αθήνας. Ως «Ερωφίλη Τριφώνου» έχει συνεργαστεί και εμφανιστεί επί σκηνής με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Κώστα Χατζή, τη Χαρούλα Αλεξίου, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τον Παντελή Θαλασσινό.



Παραστάσεις
κάθε Σάββατο και Κυριακή
Στις 15:00

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ, Ομαδικά-Σχολεία: 6 ευρώ

Διάρκεια: 70’

210 8220008, 210 8220023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου