Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Κίνητρο δημιουργικότητας για ΑμεΑ τα 3D φιλμ



H εικονική πραγματικότητα εκτός από ένα εμπορικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να τονώσει το ηθικό ατόμων με κινητικά προβλήματα δημιουργώντας κίνητρο να υπερβούν τον εαυτό τους από την απλή καθημερινότητα έως και τα ιδιαιτέρως απαιτητικά σπορ.
Οι άνθρωποι του μη κερδοσκοπικού ρωσικού πρότζεκτ VRability είναι αποφασισμένοι να προσελκύσουν κάθε νεαρό άτομο με κινητικά προβλήματα ώστε να απαλλαγεί από τους υποκειμενικούς μάλλον περιορισμούς που υφίσταται και να συμμετάσχει σε οτιδήποτε δύσκολο ωσάν να μην αντιμετωπίζει δυσχέρεια στην μετακίνηση του.
 
Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό πανοραμικής λήψης βίντεο 360 μοιρών με προηγμένες τεχνικές και εικονική πραγματικότητα κατά την προβολή η ομάδα αυτή επιχειρεί να εκμαιεύσει ότι καλύτερο από τις κρυμμένες δυνατότητες όσων είχαν την ατυχία να καθηλωθούν σε αναπηρικό καρότσι. Επομένως και να τους προτρέψει να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε διάφορες δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση του σώματος.

Ήδη οι συντελεστές του εγχειρήματος στο αρχικό στάδιο το πετυχαίνουν με ένα περίπλοκο μηχανισμό που περιλαμβάνει ειδικής τεχνολογίας κάμερες τοποθετημένες η μια δίπλα στην άλλη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζεται μια νοητή σφαίρα από μηχανές που γράφουν βίντεο τριών διαστάσεων αποτυπώνοντας έτσι την καθημερινότητα κατά τον πλέον αληθοφανή τρόπο.
Καταβάλλοντας συνεχείς προσπάθειες για την βελτίωση της τεχνικής τους, μεταξύ άλλων, επέλεξαν να τυπώνουν σε 3D εκτυπωτή τα μέρη του σκελετού που συγκρατούν τις κάμερες ώστε να αυτοσχεδιάσουν με ρυθμίσεις ακριβείας αλλά και να μην εξαρτώνται από την βιομηχανία και συνακόλουθα το κόστος της κατά παραγγελία παραγωγής ειδικών εξαρτημάτων. 
Επίσης εξαντλούν όλες τις διαθέσιμες επιλογές τόσο κατά την φάση της προετοιμασίας όσο και στις λήψεις ώστε να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες βιντεοσκόπησης που συχνά επαναλαμβάνονται αρκετές φορές μέχρι να θεωρηθεί ότι πληροί τις απαιτούμενες προυποθέσεις.
Το περιεχόμενο τους είναι αρκούντως ενθαρρυντικό καθώς σε τρισδιάστατη προβολή παρουσιάζονται άτομα με κινητικά προβλήματα να πιλοτάρουν αιωρόπτερο, να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ή ακόμη και να χορεύουν επάνω σε πάγο χωρίς όμως να αποχωρίζονται το αναπηρικό καρότσι. 
Ως δεύτερη επιλογή στην θέση πρωταγωνιστή βρίσκονται και άτομα χωρίς κινητικά προβλήματα ώστε συνολικώς η εμπειρία από την προβολή να λειτουργεί ευεργετικά στον ψυχισμό τους καθώς έτσι παρακολουθούν και την άλλη πλευρά της πραγματικότητας στην οποία αργότερα θα θελήσουν να ενσωματωθούν. 
Ουσιαστικώς δηλαδή μέσω του πρότζεκτ VRability οι παραγωγοί των ταινιών επιχειρούν να πείσουν τα άτομα αυτά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ότι μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν εξ αρχής απορρίψει θεωρώντας ότι τέτοιες επιλογές τους υπερβαίνουν σωματικά ίσως και ψυχολογικά.
Το πραγματικά ενθαρρυντικό μήνυμα που περνούν οι ταινίες είναι απλό αλλά ουσιαστικό, αφού το καταφέρνουν κάποιοι άλλοι με το ίδιο πρόβλημα γιατί όχι και εμείς, αρκεί να τολμήσουμε.
Αλλωστε είναι τόσο αληθοφανής η βιντεογράφηση αλλά και η προβολή ώστε ο θεατής όχι μόνον «συνυπάρχει» με το άτομο-πρωταγωνιστή που έχει κινητικά προβλήματα κατά την ώρα που κάνει οτιδήποτε δύσκολο έχει επιλέξει αλλά και να περιηγηθεί γύρω του, ακόμη και να βρεθεί πίσω του παρατηρώντας εικονικά την γύρω πραγματικότητα ωσάν να στρέφει το κεφάλι προς όλες τις κατευθύνσεις. Επομένως εξοικειώνεται σημαντικά με ότι μελλοντικά θα επιχειρήσει να κάνει πραγματικότητα.
Για τις ανάγκες της προβολής είναι απαραίτητο το οπτικό υλικό με τις τρισδιάστατες εικόνες να φθάνει στον υπολογιστή μέσω συστήματος διανομής που τεχνολογικά μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Μοναδική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν τα ειδικά γυαλιά για την παρακολούθηση ή το κινητό τηλέφωνο τους να υποστηρίζει την σχετική εφαρμογή σε λειτουργικό Android και iOS. 
Το υλικό είναι ελεύθερα διαθέσιμο από τους υπολογιστές του πρότζεκτ σε οποιονδήποτε θελήσει να το παρακολουθήσει on line και να συμμετάσχει στην συναρπαστική εμπειρία παρακινούμενος έτσι να πράξει και ο ίδιος κάτι ανάλογο οπουδήποτε θεωρήσει οτι μπορεί να τα καταφέρει.
Προκειμένου το εγχείρημα τους να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και να κερδίσει ευρεία απήχηση και αποδοχή οι άνθρωποι της VRability αναζητούν χρηματοδότες για την δωρεάν προσφορά του εξοπλισμού για τρισδιάστατη προβολή στα άτομα που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τις ταινίες αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον αριθμό όσων μελλοντικά θα συμμετάσχουν.
Είναι σημαντικό ότι το βιντεοσκοπημένο υλικό θα προβάλλεται μέσω του YouTube και του Littlstar.com ώστε μαζικά πλέον να γίνει γνωστή αυτή η πρωτοπορειακή προσπάθεια. Μελλοντικά προβλέπεται να προστεθούν και πληροφορίες από οργανισμούς στη Ρωσία που βοηθούν άτομα με κινητικά προβλήματα προκειμένου να συμμετάσχουν σε αθλητικές και κοινωνικής φύσεως δραστηριότητες.
Συνολικώς η αντίληψη που κυριαρχεί και επιχειρείται να περάσει σε οποιονδήποτε έχει καθηλωθεί στο αναπηρικό καρότσι είναι ότι πρέπει να επιχειρήσει το «αδιανόητο» κατακτώντας έτσι ότι ο κοινωνικός περίγυρος του ενδεχομένως θεωρεί ανυπέρβλητο. Οπότε και μόνον αυτή η προοπτική είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να τολμήσει αποδεικνύοντας ότι η αυτοπεποίθηση είναι ισχυρότερη της φυσικής αδυναμίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου