Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου στην ΑθήναΟλοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «Athena», που έγινε στην Αθήνα στις 21 και 22 Μαρτίου 2016. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 256 δείγματα ελαιολάδου από 10 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Ιορδανία, Αργεντινή, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισραήλ και Σλοβενία), ενώ στην 19μελή κριτική επιτροπή συμμετείχαν κριτές από 12 χώρες. Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται στην Ελλάδα διαγωνισμός ελαιολάδου της εμβέλειας αυτής, που δικαιωματικά διεκδικεί τον τίτλο του «διεθνούς» αφού το 1/3 των δειγμάτων και τα 2/3 των κριτών, αντίστοιχα, ήταν από το εξωτερικό.

Οι κριτές απένειμαν συνολικά 118 μετάλλια, συγκεκριμένα: 35 Χάλκινα, 33 Αργυρά, 43 Χρυσά και 7 Μεγάλα Χρυσά. Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού, με βαθμολογία 97,5/100, ανεδείχθη το «TreFórt» του παραγωγού Paolo Bonomelli από την περιοχή Veneto της Ιταλίας.


H Eλλάδα συμμετείχε στο Athena International Olive Oil Competition με 187 δείγματα (73% του συνόλου), αποσπώντας συνολικά 62 μετάλλια (52,5%) ως εξής: 12 Χρυσά, 21 Αργυρά και 29 Χάλκινα. Aκολουθούν η Ισπανία με 35 μετάλλια (29,5%), τέσσερα από τα οποία Διπλά Χρυσά, η Ιταλία με 10 μετάλλια (8,5%), τρία από τα οποία Διπλά Χρυσά, η Πορτογαλία με 4, το Ισραήλ με 3, η Γαλλία με 2 και οι Σλοβενία και Τυνησία με 1 έκαστη.

Η Πελοπόννησος και η Κρήτη έστειλαν στο διαγωνισμό τα περισσότερα ελληνικά δείγματα, 50% και 23%, αντιστοίχως. Ακολουθούν η Μακεδονία με 13% και τα νησιά του Αιγαίου, 12%, με τα μισά δείγματα από τη Μυτιλήνη. Τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που συμμετείχαν προήλθαν από την Αιτωλοακαρνανία, τα Δωδεκάνησα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, τα νησιά του Ιονίου και τη Στερεά Ελλάδα, δηλαδή όλη την ελαιοπαραγωγό Ελλάδα.

Η γεωγραφική κατανομή των ελληνικών διακρίσεων είναι περίπου ισομερής, εάν λάβουμε υπ’ όψιν τον αριθμό δειγμάτων που έστειλε η κάθε περιοχή. Η Πελοπόννησος απέσπασε 28 μετάλλια (το 45% των ελληνικών μεταλλίων), η Κρήτη 12 μετάλλια (20%), η Μακεδονία 6 (10%) και ακολουθούν παρόμοια οι υπόλοιπες συμμετέχουσες περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν τα λάδια της Μυτιλήνης, αφού από τα έξη που συμμετείχαν διακρίθηκαν τα πέντε. Από εκεί προέρχεται, άλλωστε, και το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο του διαγωνισμού, το «Όλβια Organic» της Οικογένειας Τζωρτζή που παράγεται από ελιές βιολογικής γεωργίας (80% Αδραμμυτινή και 20% Κολοβή).

Αξιοσημείωτη είναι η αριθμητική υπεροχή της ποικιλίας Κορωνέικη, με 105 ελληνικές συμμετοχές (77% επί των μονοποικιλιακών ελληνικών δειγμάτων και 59% επί των ελληνικών δειγμάτων, είτε μονοποικιλιακών είτε χαρμανιών), αν και ο διαγωνισμός απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας τον πλούτο της εγχώριας και διεθνούς ελαιοπαραγωγής, αφού συμμετείχαν σε αυτόν ελαιόλαδα από 70 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, 40 ξένες και 30 ελληνικές!

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής δοκίμασαν και αξιολόγησαν τα ελαιόλαδα με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, επισκέφθηκαν το μουσείο της Ακρόπολης και άλλα αξιοθέατα, ενώ γευμάτισαν σε μερικά από τα εμβληματικά εστιατόρια της πόλης για να αποκομίσουν ολοκληρωμένη άποψη για την ελληνική κουζίνα στην οποία το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί. Όλοι οι κριτές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την οργάνωση και το επίπεδο των δειγμάτων που δοκίμασαν, ενώ επικρότησαν την ιδέα τέλεσης στη χώρα μας ενός διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου.

Τα αποτελέσματα του Athena International Olive Oil Competition και η συνολική επίδοση των ελληνικών ελαιολάδων στο πλαίσιο αυτού είναι συγκρίσιμα με εκείνα των καθιερωμένων διεθνών διαγωνισμών, ενισχύοντας την εγκυρότητά του αλλά και την απόφαση των οργανωτών να διεξαχθεί στη χώρα μας ένας ανεξάρτητος διαγωνισμός ελαιολάδου διεθνούς κύρους και εμβέλειας, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της θέσης του ελληνικού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά.

Ο διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας Vinetum και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Enterprise Greece και του Κέντρου Ελιάς της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Όλα τα αποτελέσματα, οι κριτές, φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες, βρίσκονται στον ιστότοπο του διαγωνισμού, www.athenaoliveoil.gr .Aθήνα, 31 Μαρτίου 2016Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου