Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Μια επιστολή του Κώστα Τάτση προς τον Περιφερειάρχη για την πυροπροστασία


Κύριε Περιφερειάρχη, 

θα ήθελα να σας ενημερώσω για την επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχει στον κατάφυτο και όμορφό νομό Ευβοίας  Μετακινούμε λόγω εργασίας σε όλη την χώρα και σε όλους τους κεντρικούς άξονες που έχω κινηθεί στην Εύβοια   έχουν πραγματοποιηθεί κλαδεύσεις και καταστροφή της βλάστησης στα ερείσματα του δρόμου με απαράδεκτο τρόπο και όλα τα προϊόντα κοπής έχουν μείνει στην θέση τους.

Έτσι υπάρχει τεράστια επικινδυνότητα για να ξεκινήσει  μια πυρκαγιά πολύ μεγαλύτερη από το να μην είχαν πραγματοποιηθεί αυτές οι εργασίες. Πριν ένα μήνα είχα ενημερώσει για το πρόβλημα την υπηρεσία Πολιτικής προστασίας και σε μία ημέρα οι συνεργάτες σας –προς τιμή τους-ενημέρωσαν την αρμόδια υπηρεσία αλλά  εδώ και ένα μήνα με αυτές τις θερμοκρασίες και την επικινδυνότητα δεν έγινε πρακτικά τίποτα. Αν μάλιστα αυτές οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των κονδυλίων πυροπροστασίας το ζήτημα  είναι  ουσιαστικά εγκληματικό.


 Συγκεκριμένα στον άξονα Αγιόκαμπο Αιδηψό, έχουν πραγματοποιηθεί κλαδεύσεις των πεύκων, κουκουναριών     και κάτω κλάδων  γλαυκών κυπαρισσιών Σχεδόν όλα τα προϊόντα κοπής   είναι πεταμένα ακριβώς πίσω από τα φυτά  Σε δυο σημεία που ήταν καθαρά μου έκανε εντύπωση και στάθμευσα όπου ανακάλυψα ότι ήταν μαζεμένα και πεταμένα στο ρέμα που ήταν στην άκρη του δρόμου!

 Όπως είναι κατανοητό τα κλαδιά στα δέντρα όταν βρίσκονται κοντά στο έδαφος μπορεί να υπάρχει επικινδυνότητα για μια έρπουσα πυρκαγιά αλλά όταν είναι πεταμένα ξερά  είναι άμεση εύφλεκτη υλη μου με ένα αποτσίγαρό μπορούν να προκαλέσουν άμεσα πολύ μεγάλη ζημιά. 

Το ίδιο συμβαίνει με τις εργασίες για  τα ξερά χόρτα Αντί να κοπούν με χορτοκοπτικό  και να συλλεχθούν τα κομμένα και τα τυχόν σκουπίδια όπως είναι ορθό και με βάση τους κανόνες της τέχνης,  έχουν καταστραφεί με χωματουργικό μηχάνημα  για οικονομία, δημιουργώντας ανά τόπους σωρούς με χώματα ανάμεικτα με μπάζα, σκουπίδια  χόρτα αλλάζοντας το τοπίο και δημιουργώντας την μελλοντική ανάγκη απομάκρυνσης τους από τους ιδιοκτήτες των παρόδιων χώρων απόθεσης. Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο θα κυριαρχήσουν  το επόμενο έτος τα εποχιακά αγρωστώδη και καταστρέφονται τα πλατύφυλλα πολυετή που είναι πολύ πιο ανθεκτικά στην φωτιά.

 Η ίδια καταστροφική για το περιβάλλον τακτική εργασίας  απαράδεκτής αισθητικής,    παράνομης αφού δεν ακολουθούνται οι ΕΤΕΠ, υπάρχει  και στον άξονα     Αιδηψού Λιχάδας   σχεδόν σε όλο το μήκος όπου υπάρχουν εκατοντάδες σημεία με σωρούς κλαδιών και ξέρης εύφλεκτης ύλης.  Στον άξονα Αιδηψού έως τα Ψαχνά η εργασίες αυτές περιορίζονται σε λίγα σημεία και όχι με τόσο εμφανή τρόπο.   

 Έχω στείλει στις υπηρεσίες σας δεκάδες φωτογραφίες προ μηνός και έχω και τώρα αρκετές νέες που είναι στην διάθεση σας. Θα παρακαλούσα στην παρέμβαση σας ώστε να απομακρυνθούν αυτά τα εύφλεκτα υλικά ώστε να υπάρχει πραγματική πυροπροστασία και να προστατευτεί ό όμορφος νομός αρμοδιότητας σας

 Με εκτίμηση

 Κωνσταντίνος Τάτσης

  ΜSc Γεωπόνος



  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου