Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Ντοκυμανταίρ "ΒΥΖΙΑ"


σ

Ιδέα-Έρευνα: Λιόπη Αμπατζή Σκηνοθεσία: Ανιές Σκλάβου – Στέλιος Τατάκης

Το ντοκιμαντέρ “ΒΥΖΙΑ” των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη, βασισμένο σε μια ιδέα της ανθρωπολόγου Λιόπης Αμπατζή, θα παρουσιαστεί σε μία ειδική προβολή στον κιν/φο ΟΡΦΕΑ στη Σαρωνίδα στις 23 Αυγούστου στις 21:30.

Στην ταινία, γυναίκες και άντρες μοιράζονται μαζί μας προσωπικές τους στιγμές, που αφορούν το στήθος. Μικρές ιστορίες που όλοι τις ζούμε καθημερινά αλλά δεν τις εκφράζουμε γιατί νιώθουμε άβολα να μιλάμε για αυτό.
Η μεγάλη ιστορία, ο καρκίνος του στήθους. Οι αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας, οι στιγμές αδυναμίας αλλά και η δύναμη ψυχής που χρειάζεται για να τον αντιμετωπίσει.
Τα ίδια τα Βυζιά για πρώτη φορά μας λένε όσα σκέφτονται, νιώθουν, διεκδικούν και μας παρακινούν να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας με τους άλλους.

Το ντοκιμαντέρ ΒΥΖΙΑ συμμετείχε στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όπου εκτιμήθηκε από κοινό και κριτικούς:

Οι ρόλοι που διαδραματίζει το στήθος δεν περιορίζονται σε αυτόν του μέλους ενός σώματος. Η ευφυής σκηνοθεσία των Σκλάβου και Τατάκη παρουσιάζει αρχικά την πολύπλοκη κοινωνική του θέση για να οδηγηθεί στον καρκίνο του μαστού, κεντρικό θέμα της ταινίας. Δίχως συναισθηματικούς εκβιασμούς, απεικονίζονται τόσο οι δυσκολίες της ασθένειας, όσο και οι τρόποι έγκαιρης διάγνωσής της, το σημαντικότερο κομμάτι του ντοκιμαντέρ. Χιουμοριστικό, αλλά ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικό, επιτυγχάνει απόλυτα το στόχο του.”
Χρ. Μήτσης, Αθηνόραμα
Ανάλαφρο και δροσερό στο μεγαλύτερο μέρος της αφήγησής του, αλλά κι ιδιαίτερα διεισδυτικό όπου χρειάζεται, το φιλμ προσφέρει μια απολαυστική διαδρομή στην ιστορία των επιστέρνιων γυναικείων λοφίσκων ως τοτέμ των κοινωνικών ταμπού, η μάχη όμως μιας εκ των αφηγητριών με τον καρκίνο του μαστού παρέχει έντονο δραματουργικό αντίκτυπο στο ντοκιμαντέρ, ενώ η μετάβαση ενός αφηγητή από τη θηλυκή στην αρσενική ταυτότητα μετατρέπεται στην τρυφερή καρδιά της ιστορίας, κάνοντας τα Βυζιά ένα ντοκιμαντέρ με ουσία και συναίσθημα που ξεπερνούν το πιπεράτο του τίτλου του.”
Ιωσήφ Πρωϊμάκης, Popaganda
Ευχάριστη έκπληξη του Φεστιβάλ, η ταινία «Βυζιά». Με επίκεντρο την αδιαμφισβήτητη σημασία του γυναικείου στήθους στη ζωή, η αφήγηση οδηγείται στην εμπειρία της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, ενώ στέκεται στους τρόπους αντιμετώπισής του με έναν τρόπο συγκινητικό δίχως συναισθηματικούς εκβιασμούς.”
Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος , Αθηνόραμα
Συμμετείχε επίσης στο 1ο Life Art Media Festival (το μόνο ελληνικό ντοκιμαντέρ στους έξι φιναλίστ) και στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.
Έχει επιλεγεί από το φεστιβάλ MEDIMED 2017.

Την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει ο μουσικός Μάριος Γληγόρης.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.


Πληροφορίες: ΟΡΦΕΑΣ: Λεωφ. Σαρωνίδας 60 - τηλ: 22910-60077 - www.orfeascinemas.gr
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ


Official trailer : https://vimeo.com/204513292
fb:https://www.facebook.com/breasts.Stories/

Αναφορές στον τύπο μετά την 1η προβολή της ταινίας στο 19ο ΦΝΘ:

http://www.athinorama.gr/cinema/movie/buzia-10055522.html

http://popaganda.gr/pii-ine-i-pio-hot-titli-tou-festival-ntokimanter-thessalonikis/
http://www.seleo.gr/politismos/235104-19o-festival-dokimanter-thessalonikis-boobs#.WMPuq9R95xA
http://beater.gr/pagkosmia-imera-gunakas-ta-vuzia-niwthoun-kai-diekdikoun-tdf19/
http://www.athinorama.gr/cinema/article/19o_festibal_ntokimanter_thessalonikis_me_apoluto_protagonisti_ton_anthropo-2520044.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου