Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Ένας ΠΑΟ στο Βοτανικό....

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Ένα γήπεδο με όλα τα συμπαρομαρτούντα (εμπορικά καταστήματα, πάρκινγκ, γραφεία, εντευκτήρια οπαδών, είδη λατρείας, αρένες κλωτσομπουνιδίων κ.ά) δεν είναι μια απλή και κυρίως δεν είναι μια προβλεπτών οχλήσεων εγκατάσταση...Οι εμπνευστές της λύσης του Γουδή μπορούν κάλλιστα να ξεπούν αυτό που είπαν : Το ίδιο έκαναν και στο παρελθόν πλειστάκις...

Να αποσύρει την πρόταση χωροθέτησης του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή καλούν την Πολιτεία επιστημονικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιπροτείνοντας τον Βοτανικό, που έχει θεσμοθετηθεί ως “διπλή ανάπλαση” με πρόβλεψη κατεδάφισης του γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (χωρίς την υπογειοποίησή της). Σχεδιασμός ενταγμένος στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και, όπως υποστηρίζουν, λύνει το πρόβλημα, όμως πρόκειται για ένα σύνθετο έργο.
Ως εκ τούτου, στην εφαρμογή του οφείλουν να επικεντρωθούν ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΝ. Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων (ΣΕΠΟΧ), ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας Χωροταξίας, το WWF Ελλάς και ο ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων / Τμήμα Αττικής σε κοινή ανακοίνωσή τους εκθέτουν τους λόγους της διαφωνίας τους
επισημαίνοντας:
1. Η ιδέα δημιουργίας μητροπολιτικών πάρκων υψηλού πρασίνου που συνδέει τους προστατευόμενους ορεινούς όγκους με τον αστικό ιστό μέσω "ζωνών διείσδυσης" του πρασίνου στην πόλη είναι στοιχειώδης αρχή της “συμπαγούς πόλης”, αρχή που συνιστά βασική στρατηγική της οικιστικής πολιτικής, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο (Εθνικό Χωροταξικό 2008).
2. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή έχει θεσμοθετηθεί με τον Ν.732/1977, βάσει του οποίου παραχωρείται μέρος του στους Δήμους Ζωγράφου, Αθηναίων και Χολαργού - Παπάγου, και μάλιστα “με σκοπό τη δημιουργία χώρου πρασίνου (άλσους)”.
Εντάσσεται από το 1979 στην περιοχή προστασίας του Υμηττού και στο “δίκτυο υπερτοπικών πόλων πρασίνου ήπιας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού” του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/85.
Η τελική θεσμοθέτησή του έγινε με νέο Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας Υμηττού το 2011 (ΦΕΚ 187/Δ/2011, Αρ. 4) από τον Οργανισμό Αθήνας, ύστερα από ερευνητικά προγράμματα των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Θράκης.
Το Π.Δ. προσδιορίζει με σαφήνεια τις επιτρεπόμενες χρήσεις διακρίνοντας τον πυρήνα του πάρκου από την περιμετρική ζώνη στην οποία επιτρέπονται οι υφιστάμενες κοινωφελείς χρήσεις (πολιτισμού και περίθαλψης) και η διοίκηση.
3. Η χωροθέτηση μιας μεγάλης αθλητικής μονάδας, με συνοδευτικές χρήσεις εμπορίου και αναψυχής, όπως και με τις τεράστιες απαιτήσεις κίνησης και στάθμευσης αυτοκινήτων, δεν μπορεί παρά να έρθει σε αντίθεση τόσο με τον χαρακτήρα του πάρκου ως τόπου υψηλού πρασίνου όσο και με τα τέσσερα νοσοκομεία της περιμετρικής ζώνης του. Επιπλέον επιβαρύνει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τις όμορες περιοχές κατοικίας Παπάγου, Χολαργού και Ζωγράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου