Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Ξενικά ζώα και φυτά απειλούν την ισορροπία της ΚύπρουΤα χωροκατακτητικά - ξενικά είδη, φυτά ή ζώα, με τα οποία ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη η Κύπρος τα επόμενα δέκα περίπου χρόνια και τα οποία θεωρούνται απειλή για τη βιοποικιλότητα, το οικοσύστημα αλλά και την ανθρώπινη υγεία, θα απασχολήσουν τριήμερο εργαστήριο, που θα αρχίσει (16.5.17) στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου.

Στο εργαστήριο λαμβάνουν μέρος ξένοι επιστήμονες και ειδικοί από Ελλάδα, Ισραήλ, Βέλγιο, Ιταλία και Βρετανία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η συντονίστρια, εντομολόγος της υπηρεσίας "Joint Services Health Unit" των ΒB, Κέλλυ Μαρτίνου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να καταγραφούν τόσο τα υφιστάμενα ξενικά είδη, όσο και αυτά που ενδεχομένως να βρεθούν στο νησί στο μέλλον, ώστε μέσα από τα κατάλληλα συστήματα προειδοποίησης "early warning rapid response", να αντιμετωπιστούν.

Ήδη η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ έχει φέρει στις θάλασσες μας το λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο, δυο επικίνδυνα και χωροκρατικά ψάρια, ενώ ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως ψάρια, το  Plotosus lineatus, έχει κάνει πρόσφατα την εμφάνιση του σε Ισραήλ και Τουρκία.


Περίπου χίλια ξενικά είδη ψαριών έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια και περίπου ένα νέο είδος καταφθάνει κάθε 10 περίπου μέρες, σύμφωνα μάλιστα με τη  Διευθύντρια Ερευνών, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Δρ.Αργυρώ Ζενέτου, η οποία συμμετέχει στο εργαστήριο και θα μιλήσει για τα ξενικά είδη στην Κύπρο.

Στα επικίνδυνα χωροκατακτητικά είδη συγκαταλέγεται και το θανατηφόρο για τον άνθρωπο "κουνούπι τίγρης" το οποίο δεν έχει κάνει την εμφάνιση του στο νησί μας, ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Μαρτίνου, τόσο οι Βρετανικές Βάσεις όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε εάν εντοπιστεί, έγκαιρα να καταπολεμηθεί πριν προλάβει εξαπλωθεί.

Το εργαστήριο συνδιοργανώνεται από το Joint Services Health Unit, το Βρετανικό Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας, το  Darwin Initiative και το Πανεπιστήμιο Κύπρο, ενώ στο πλαίσιο του, οργανώνεται ανοικτή εκδήλωση για όλο τον κόσμο υπό τον τίτλο "Ελάτε να γνωρίσετε την άγρια ζωή που μας κτυπάει την πόρτα". Η εκδήλωση για το κοινό θα πραγματοποιηθεί στις 175.17, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, από τις 17:30 μέχρι τις 18:30.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου