Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Yπουργικό ΟΧΙ στα αιολικά της Ευρυτανίας ·

 
Ο αγώνας των κατοίκων της Ευρυτανίας, των φορέων και του κινήματος των πολιτών για να μην εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες στα βουνά του νομού φέρνει ήδη αποτελέσματα.
Με απόφασή του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη (που παραιτήθηκε πρόσφατα) σταματούν τα έργα για την εγκατάσταση των γιγαντιαίων αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία, που απειλούσαν με ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή τα βουνά, τα δάση και τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής μας.

Ειδικότερα με την υπ' αριθμόν
5263/3/7/2015 απόφασή του ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης με βάση την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Έτσι σταματούν τα έργα για τον αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 55,8 ΜW, της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ στις θέσεις Καστρί - Κοκκάλια (18,9ΜW), Καράβι - Αλογοβούνι (23,4ΜW), Τύμπανο - Τρυπήρι (13,5 ΜW) και του δικτύου διασύνδεσης στους Δήμους Καρπενησίου και Μακρακώμης.
Ο υπουργός έκανε δεκτές τις σχετικές προσφυγές του Δήμου Καρπενησίου, του Συλλόγου Κρικελιωτών Ευρυτάνων ο "Αγιος Νικόλαος" και της κίνησης πολιτών, οι οποίες εκκρεμούν ήδη και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σχετική ερώτηση με αίτημα την αναστολή των εργασιών εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμάς Κώτσιας στις 3/4/2015, η οποία επισυνάπτεται. Ο Υπουργός έκανε δεκτά τα αιτήματα των φορέων και του Βουλευτή ενώ στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνονται οι κίνδυνοι να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και των συνοδευτικών έργων στην περιοχή.
ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 3 Απριλίου 2015

Προς: τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Αναστολή όλων των αδειών και των έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) στους ορεινούς όγκους, τα ποτάμια ακόμα και σε περιοχές εντός του δικτύου NATURA 2000 της Ευρυτανίας.
Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο εγκατάστασης γιγαντιαίων αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία, που απειλεί με αφανισμό τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής. Στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης αναπτυξιακής διαδικασίας προωθείται η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών μεγάλης κλίμακας στις κορυφές των ορεινών όγκων, υδροηλεκτρικών σταθμών στα ποτάμια αλλά και σε περιοχές εντός του δικτύου Natura 2000 και περιοχές ΖΕΠ.
Η πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος προς τη χώρα μας, ο χαρακτηρισμός της Ευρυτανίας ως περιοχής Αιολικής Προτεραιότητας από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο καθώς και οι σχεδιασμοί της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την ανάπτυξη Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεγάλης κλίμακας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τους χειρότερους φόβους κατοίκων και φορέων του νομού, που βλέπουν να οδηγούνται στην καταστροφή οι εναπομείναντες φυσικοί παράδεισοι αυτού του τόπου..
Χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και φυσικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, δεσμεύονται για την εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) χιλιάδες στρέμματα αλπικής γης, που αποτελούν ζωτικό χώρο για την κτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό. Με πρόσχημα ένα μοντέλο ανάπτυξης, που αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, καταστρατηγούνται ευρωπαϊκοί και εθνικοί περιβαλλοντικοί νόμοι, υπονομεύεται ο φυσικός πλούτος της χώρας, αλλάζουν αυθαίρετα οι χρήσεις γης και παραδίδονται χιλιάδες στρέμματα αλπικών και ψευδαλπικών εκτάσεων σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς σοβαρές εγγυήσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.
Λόγω του πλήθους των αδειών, που έχουν δοθεί και των δραστηριοτήτων εγκατάστασης των ΒΑΠΕ στην Ευρυτανία, που βρίσκονται σε εξέλιξη και προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να ελεγχθούν διεξοδικά η νομιμότητα, η σκοπιμότητα και η τήρηση των περιβαλλοντικών νόμων και κανονισμών, που διέπουν τις ΒΑΠΕ,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
--- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει έτσι ώστε να ανασταλούν όλες οι άδειες και όλες οι εργασίες για την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην Ευρυτανία μέχρις ότου επανεξεταστούν όλοι οι φάκελοι αδειοδότησης;
--- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποκλειστούν οι ευαίσθητες δασικές περιοχές, τα ορεινά οικοσυστήματα, οι περιοχές ΖΕΠ και οι περιοχές Natura 2000 από τη χωροθέτηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας;
--- Τι προτίθεται να πράξει ώστε να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική νομοθεσία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος , της βιοποικιλότητας και του τοπίου σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές και εθνικές κατευθύνσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου