Δύο περιπατητικές διαδρομές
εις μνήμην της Αθηνάς Μαρτίνου
εγκαινίασαν στις Σπέτσες
η ΕΛΛHNIKH ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
και το Μαζί για το Παιδί
Με μια συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Απριλίου 2026 στην Παναγία Έλωνα στις Σπέτσες, εγκαινιάστηκαν δύο νέες περιπατητικές διαδρομές αφιερωμένες στη μνήμη της Αθηνάς Ι. Μαρτίνου. Το έργο υλοποιήθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), με τη στήριξη του Μαζί για το Παιδί, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΕΤ, που υλοποιείται στο νησί σε συνεργασία με τον Δήμο Σπετσών και την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών.
Η τελετή ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Έλωνα ενώ παράλληλα προσφέρθηκε η δυνατότητα περιπάτου από την Ντάπια προς την Παναγία Έλωνα με ξεναγό. Ακολούθησε αγιασμός και σύντομοι χαιρετισμοί.
Συγκεκριμένα, απηύθυναν χαιρετισμό η Δήμαρχος Σπετσών κα Ευγενία Φραγγιά, ο Πρόεδρος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών κ. Ιωάννης Αίσωπος, ο κ. Θανάσης Μαρτίνος από το Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, η κα Λυδία Καρρά, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, καθώς και η κα Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Πρόεδρος του Μαζί για το Παιδί. Την εκδήλωση πλαισίωσε και μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του νησιού από τον ιστορικό κ. Άδωνι Κύρου.
Η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Πρόεδρος του Μαζί για το Παιδί, στη δήλωσή της ανέφερε:
«Την γνώρισα το 1976 και μαζί βιώσαμε πολλές χαρές αλλά και πολλές δυσκολίες. Αρχηγός η Αθηνά Μαρτίνου, έφτιαξε μια μεγάλη εταιρεία, αλλά πιο σημαντικό έφτιαξε μια μεγάλη οικογένεια. Είχε το σπουδαίο χάρισμα να καθοδηγεί χωρίς να επεμβαίνει. Μας έδειξε τι σημαίνει δουλειά, προκοπή, απλότητα, αλλά και αγάπη και βοήθεια. Για αυτή τη θαυμαστή μητέρα, γιαγιά, γυναίκα, προσωπικότητα, είμαστε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε τα μονοπάτια στον τόπο που αγάπησε και μας έμαθε και εμάς να αγαπάμε. Στο Μαζί για το Παιδί, είμαστε υπερήφανοι που υλοποιήσαμε αυτό το έργο προς τιμήν της Αθηνάς Μαρτίνου. »
Η κυρία Λυδία Καρρά, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, δήλωσε: «Το πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού ξεκίνησε πριν 14 χρόνια, την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει το πρόγραμμα σε 14 περιοχές της χώρας μας και συνδεόμαστε με πολλούς διεθνείς οργανισμούς, που όχι μόνο προωθούν το πρόγραμμα στα εκατομμύρια μέλη τους, αλλά, συχνά το έχουν βραβεύσει.
Διαπιστώσαμε ότι αυτοί οι τόποι ζωντανεύουν με περιπατητές σε περίοδο εκτός αιχμής, το φθινόπωρο, την άνοιξη, τονώνοντας τις τοπικές κοινωνίες… Και χαιρόμαστε που τα δυο πρώτα Μονοπάτια στις Σπέτσες είναι πλέον αφιερωμένα στην Αθηνά Μαρτίνου, που τόσο αγάπησε το νησί. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ επιδιώκει και τιμά τις συνεργασίες. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που είμαστε σήμερα όλοι μαζί εδώ – ο Δήμος, η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος, η κοινωνία των πολιτών (ΕΛΛΕΤ και Μαζί για το Παιδί) – ενωμένοι, σε μια πρωτοβουλία για το καλό του τόπου.»
Η Δήμαρχος Σπετσών Ευγενία Φραγγιά ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό της: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση εγκαινιάζουμε τις 2 πρώτες διαδρομές των «Μονοπατιών Πολιτισμού» που αφιερώνονται στην Αθηνά Μαρτίνου – μια γυναίκα που με το έργο, την ευαισθησία και τη γενναιοδωρία της άφησε βαθύ αποτύπωμα στην Ελλάδα μας, στις Σπέτσες μας…»
Ο κύριος Γιάννης Αίσωπος, Πρόεδρος της ΑΚΣΣ, τόνισε: «Εμείς ως Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, συνεχίζουμε το όραμα του ιδρυτή μας Σωτήριου Ανάργυρου, εθνικού ευεργέτη, για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού τοπίου, του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.»
Τέλος ο κύριος Θανάσης Μαρτίνος ευχαρίστησε θερμά το Μαζί για το Παιδί και την ΕΛΛΕΤ «γι’ αυτό το εξαιρετικό έργο που σίγουρα βοηθά στην ανάδειξη του φυσικού τοπίου των Σπετσών.»
Οι δύο διαδρομές – το μονοπάτι 19 «Κτήμα Χαρά – Ζογεριά» και το μονοπάτι 5 «Παναγία Έλωνα», ενώνουν μερικά από τα ομορφότερα σημεία των Σπετσών, αναδεικνύοντας τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού. Μέρος του ευρύτερου δικτύου «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΕΤ στις Σπέτσες το οποίο θα αριθμεί 19 συνολικά διαδρομές, σχεδιάστηκαν με στόχο την ήπια ανάδειξη του τοπίου, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία περιήγησης.
Ο ιστορικός κύριος Άδωνις Κύρου, στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη θέα των μονοπατιών, συγκεκριμένα για τη διαδρομή της Παναγίας Έλωνα, περιέγραψε: «Ο πεζοπόρος σχηματίζει μία συναρπαστική εικόνα του απόμακρου τοπίου των Σπετσών: Στο βάθος του θαλάσσιου ορίζοντα διαδέχονται το ένα το άλλο τα νησιά του βουνίσιου Δοκού και της άλλοτε πλούσιας σε πηγές υδάτων Ύδρας με τα ερημονήσια της.», ενώ για τη θέα της διαδρομής Κτήμα Χαρά – Ζογεριά ανέφερε: «Από την κορυφή Ρίγανι, ανεμπόδιστη είναι η θέα της αργολικής ακτογραμμής μέχρι το Τολό και τις νησίδες Υψηλή και Πλατειά, και των δαντελωτών παραλίων της Κυνουρίας, από το Άστρος και το Λεωνίδιο μέχρι τη Μονεμβασία, ενώ
και το ακρωτήριο Μαλέα ξεπροβάλει σε καθαρή ατμόσφαιρα. »
Η υλοποίηση των 2 αυτών διαδρομών πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μαζί για το Παιδί, τιμώντας τη μνήμη της Αθηνάς Μαρτίνου και συμβάλλοντας ενεργά στη δημιουργία έργων με ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται ακόμα σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την πρώτη φάση μεταξύ των οποίων: στον Φωκίωνα Ποταμιάνο, πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Μονοπατιών Πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ και τον Θέμη Βώκο, Ιδρυτή των Ποσειδωνίων και την οικογένειά του για τις χορηγίες τους στην ΕΛΛΕΤ. Στον Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο που συνέταξε την μελέτη αποτύπωσης και σήμανσης, και στον Λευτέρη Καραπιδάκη – Ecomind που ανέλαβε την δασοτεχνική μελέτη. Στην Ανάβαση και την Ήβη Αδαμακοπούλου που επιμελήθηκε τις εργασίες σήμανσης. Στον Άδωνι Κύρου για την συγγραφή των κειμένων.
Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:
Το Μαζί για το Παιδί εργάζεται εδώ και 30 χρόνια για την προστασία χιλιάδων παιδιών στη χώρα μας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με στόχο κάθε παιδί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει πρόσβαση σε βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης και σε ίσες ευκαιρίες.
Το έργο του Μαζί για το Παιδί επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην υγεία και την ψυχική υγεία, στην εκπαίδευση, καθώς και την υποστήριξη πληθυσμών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), που στηρίζεται σε πόρους από χορηγίες εταιρειών, δωρεές ιδιωτών και από τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περισσότερα www.mazigiatopaidi.gr
Λίγα λόγια για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ):
H EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) –σωματείο μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό και επίσημος εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα– αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Δώσαμε σημαντικές μάχες για τη διάσωση φυσικών τοπίων, μνημείων και σημαντικών παραδοσιακών οικισμών στη χώρα αλλά και εκτός συνόρων, όπως: η ίδρυση του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου, η διάσωση της Πλάκας, η προστασία του Δελφικού τοπίου, του Ν. Σαρωνικού, της Πύλου, των Πρεσπών, του κτήματος Τατοΐου, του αρχαίου πύργου της Κέας, βυζαντινών εκκλησιών, των οικισμών της Ύδρας και άλλων Αιγαιοπελαγίτικων νησιών, το καμπαναριό του Αγ. Γεωργίου (Βενετία), ο Αγ. Παντελεήμων - Kizil Kilise (Καππαδοκία), οι μεσαιωνικές τοιχογραφίες της Τράπεζας στη Μονή Σινά κ.α.
Η ΕΛΛΕΤ δραστηριοποιείται στην προστασία του αιγιαλού και των δασών, την χωροταξία, την φέρουσα ικανότητα, την περιβαλλοντική και πολιτιστική εκπαίδευση. Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LIFE-IP AdaptIn GR» για τη δημιουργία εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την προσαρμογή της χώρας στην Κλιματική Αλλαγή με έμφαση στην ευαισθητοποίηση του κοινού, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών τοπίων. Από το 2011 υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» σε όλη τη χώρα.
Περισσότεραwww.ellet.gr
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού:
κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693. / E-mail: k.stebili@ellet.gr / www.ellet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου