Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ VILLA ΡΟΔΟΠΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

 

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, ώρα 8.μ.μ.-10 μ.μ. θα αρχίσει η φετινή θερινή εικαστική λειτουργία της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη, Μεσολωρά 7 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. 

Ο ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος θα παρουσιάσει την τρίτη εκδοχή της έκθεσης, με τίτλο "Διαχρονικός Βυρωνισμός".   

Πρόκειται για ζωγραφικές συνθέσεις του ίδιου καθώς και άλλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών, εμπνευσμένες από τα περίφημα ποιητικά έργα του μεγάλου ρομαντικού, Φιλέλληνα και αγωνιστή Λόρδου Βύρωνα. Εκτίθενται επίσης ιστορικές, συλλεκτικές εκδόσεις και ντοκουμέντα από την διεθνή δράση του Βύρωνα, με κύριες αναφορές στην εμψυχωτική συμβολή του στην εθνική απελευθέρωση και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. 

Παράλληλα εκτίθενται νέα αποκτήματα της μόνιμης συλλογής, ευφάνταστα έργα τέχνης όλων των τεχνοτροπικών τάσεων, τα οποία είναι  ευγενικές προσφορές καλλιτεχνών, συλλεκτών, εκδοτών και φίλων.

Φέτος η αισθητική επιμέλεια της έκθεσης έγινε με την συνεργασία των Γάλλων επιμελητών Φιλίπ Ζαμέτ και Πασκάλ Βουαρέν που ήρθαν στο Αργοστόλι από το Παρίσι.

 

Διάρκεια μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Επισκέψεις- Ξεναγήσεις κάθε Τετάρτη και Σάββατο 8 μ.μ -10 μ.μ.

 

COSTAS EVANGELATOS ART-EST

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ

ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 (ΤΕΡΜΑ ΒΥΡΩΝΟΣ)

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 

www.rodopicollection.blogspot.com

 

 

22 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 



Προσφιλές καταφύγιο και εκθεσιακός χώρος των εικαστικών μου έργων καθώς και των ντοκουμέντων από τις εκθέσεις και τις performance μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1973 που ξεκίνησα μαθητής ακόμη να εκθέτω μέχρι σήμερα, έχει γίνει από το 2000 και παραμένει για 22 χρόνια η Villa «ΡΟΔΟΠΗ» στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. 

Η αξιοποίηση της πατρικής οικίας μου και των παραρτημάτων της, στην παλιά συνοικία της Ανάληψης, σε καλλιτεχνικό εικαστικό κέντρο και αρχείο ολοκληρώθηκε το 2001. Η μεγάλη επιτυχία των πρώτων εκδηλώσεων τέχνης και λόγου με οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσω ετήσια τις δραστηριότητες.
Η Villa«ΡΟΔΟΠΗ» με
εκθεσιακό χώρο και διαμορφωμένο κατάφυτο κήπο είναι ταυτόχρονα το καλλιτεχνικό μου εργαστήριο, τόπος συνάντησης και επικοινωνίας με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, λογοτέχνες, θεωρητικούς, κριτικούς τέχνης, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και φιλότεχνους. Επισημαίνω ότι τα «Μυθικά περιδέραια», συνθέσεις με πέτρες και βότσαλα από τις παραλίες του νησιού, που χρησιμοποιήθηκαν από μοντέλα μου σε διεθνείς performance, οι πρώτες επιζωγραφισμένες με παστόζο λάδι εννοιολογικές γεωμετρικές κατασκευές μου, «Επικίνδυνες φόρμες», "Αλίκτυπες μορφές" καθώς και τα μεγάλα επιζωγραφισμένα πανώ "Σειρήνες του Ιονίου", που εκτέθηκαν πρώτη φορά το 2008 στο Παρίσι και έκτοτε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, φιλοτεχνήθηκαν στην αυλή. Επίσης ζωγραφικές συνθέσεις μου μεγάλων διαστάσεων καθώς και λίθινα γλυπτά, από σπαράγματα και κατάλοιπα σεισμικών ερειπίων και άλλων πετρωμάτων, με τίτλο  "Λιθοκολλάζ", συναρμολογήθηκαν από τον συνεργάτη μου Ντάνυ Μαρτζώκα στoν κήπο της Villa «ΡΟΔΟΠΗ».
Κύριο εκθεσιακό υλικό της Σύγχρονης Πινακοθήκης αποτελεί η συλλογή με έργα σύγχρονης τέχνης (ζωγραφικά, χαρακτικά, κολάζ, φωτογραφίες, γλυπτά, κατασκευές, μικρογλυπτά) προσφορές στην πλειονότητα τους από συνεργάτες και φίλους καλλιτέχνες, εκδότες και συλλέκτες καθώς και αντιπροσωπευτικά έργα της εικαστικής πορείας μου. Σημαντική θέση έχει η συλλογή εικαστικών έργων και εκδόσεων Επτανησίων δημιουργών του 20ου αιώνα, τα οποία εκτέθηκαν με επιτυχία στην αφιερωματική έκθεση που επιμελήθηκα το 2014, με αφορμή την 150η επέτειο της Ένωσης με την Ελλάδα. Παράλληλα έχει συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος του αρχείου της Gallery DADA και του ART STUDIO "EST", το οποίο αξιοποιήθηκε σε ομαδικές εκθέσεις και εκδόσεις.

Καθοριστική της φυσιογνωμίας της Πινακοθήκης είναι η καθιέρωση της ετήσιας καλλιτεχνικής εκδήλωσης στον κήπο, την βραδιά κάθε Αυγουστιάτικης πανσέληνου, με την παρουσίαση μουσικών, θεατρικών, χορευτικών και λογοτεχνικών συμβάντων-actions.  Η καλλιτεχνική σύναξη-Επτανησιακή βεγγέρα- έδωσε μεγαλύτερη εμβέλεια και απήχηση στο εγχείρημά μου. Ήδη στην λίθινη  "ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ" του "Κήπου του Χαρίλαου», έχουν δώσει εξαιρετικές ερμηνείες καταξιωμένοι και ανερχόμενοι άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων.

Ο κύριος στόχος μου για την λειτουργία και ανάδειξη ενός δραστήριου πυρήνα εικαστικής δράσης και πληροφόρησης στη γενέθλια πόλη μου, αν και βασίστηκε  στην αυτόνομη ιδιωτική μου πρωτοβουλία, με την ένθερμη υποστήριξη μεγάλης μερίδας των συμπολιτών και βέβαια των συνεργατών μου, ομολογώ ότι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στο απόλυτο δυνατό, τηρουμένων των συνθηκών και των ποικίλων δυσκολιών. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να μπορέσω να λάβω την ιδανική απόφαση για την μελλοντική τύχη της μεγάλης συλλογής μου, που έχει κύρια εκπαιδευτικό, εικαστικό χαρακτήρα. Οφείλω εκ βαθέων ευχαριστίες σε όλους όσους έχουν συμβάλλει ποικιλότροπα, ιδιαίτερα στη διάρκεια της πολλαπλής κρίσης που επικρατεί, σε αυτή την διαχρονική συντονισμένη προσπάθεια, που εκφράζει την ιδεολογική μου θέση για τον ουσιαστικό, διαφωτιστικό και κριτικό ρόλο της τέχνης στην καθημερινή και κοινωνική ζωή.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ 
Ιδρυτής της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη. (Μέλος του Δοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, Μέλος της πρωτοβάθμιας επιτροπής κρίσεων του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και άλλων επιστημονικών και καλλιτεχνικών φορέων και συλλόγων.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου