Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

NASA και Roscosmos επιδιώκουν ανανέωση

 NASA και Roscosmos επιδιώκουν να ανανεώσουν τις πτήσεις ρουτίνας με πληρώματα ως μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας

Το διάστημα φαίνεται πως ενώνει παρά την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ανακοινώθηκε σήμερα πως η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και η αμερικανική ΝASA υπέγραψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία για κοινές πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Έτσι οι Ρώσοι κοσμοναύτες θα μπορούν να πετούν με αμερικανικά διαστημόπλοια και οι Αμερικανοί αστροναύτες θα μπορούν να ταξιδεύουν με τα ρωσικά Soyuz.

NASA και Roscosmos, συνεργάζονται εδώ και δύο δεκαετίες στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Και οι δύο, εδώ και χρόνια επιδιώκουν να ανανεώσουν τις πτήσεις ρουτίνας με πληρώματα ως μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ τους, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους τελευταίους κρίκους συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε, οι πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τη NASA, ο Αμερικανός αστροναύτης Φρανκ Ρούμπιο θα πραγματοποιεί πτήση προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν μαζί με δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τον Σεργκέι Προκόπιεφ και τον Ντμίτρι Πετέλιν.

Όπως αναφέρει η ρωσική Roscosmos, η συμφωνία, μεταξύ των δύο υπηρεσιών είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και θα προωθήσει την ανάπτυξη της συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος ISS, προσθέτοντας ότι θα διευκολύνει την «εξερεύνηση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Ρωσίδα κοσμοναύτης Άννα Κίκινα

θα πετάξει μαζί με δύο Αμερικανούς αστροναύτες και έναν Ιάπωνα αστροναύτη σε μια πτήση του διαστημοπλοίου SpaceX Crew Dragon με προορισμό τον ISS, το οποίο θα εκτοξευθεί από το διαστημικό κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Η Κίκινα, είναι μηχανικός και η μοναδική γυναίκα στο σώμα των ενεργών κοσμοναυτών της Ρωσίας, θα είναι η πρώτη Ρωσίδα που θα πραγματοποιήσει πτήση με την κάψουλα SpaceX's Crew Dragon. Έχει εκπαιδευθεί για την αποστολή στο αρχηγείο αστροναυτών της NASA στο Χιούστον.

Σύμφωνα με την ΝΑSA, η παρουσία τουλάχιστον ενός Ρώσου και ενός Αμερικανού στο διαστημικό σταθμό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λειτουργίας του εργαστηρίου. «Οι πτήσεις με ολοκληρωμένα πληρώματα διασφαλίζουν ότι υπάρχουν κατάλληλα εκπαιδευμένα μέλη πληρώματος στον σταθμό για την απαραίτητη συντήρηση και τους διαστημικούς περιπάτους» ανέφερε σήμερα η NASA.

Σημειώνεται ότι μετά την απόσυρση του διαστημικό λεωφορείο λεωφορείου το 2011, οι ΗΠΑ βασίστηκαν στο ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ για την αποστολή Αμερικανών αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό μέχρι το 2020, όταν η κάψουλα Crew Dragon της SpaceX αναβίωσε την ικανότητα της NASA για επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις και ξεκίνησε πτήσεις ρουτίνας στον ISS από τη Φλόριντα.

Αλλαγή ηγεσίας στην Roscosmos

Λίγο πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντικατέστησε τον επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, με τον Γιούρι Μπορίσοφ, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό και αναπληρωτή υπουργό άμυνας.

Ο επικεφαλής της Roscosmos, έχει επανειλημμένα έρθει σε αντιπαράθεση με τον Αμερικανό επιχειρηματία Ίλον Μασκ, ο οποίος έχει ξεκινήσει το δικό του διαστημικό πρόγραμμα, στο οποίο βασίζεται πλέον η ΝASA και ο αλλαγή του ήταν επιβεβλημένη για την ομαλή πορεία της μακροχρόνια συμφωνίας Ρωσίας και ΗΠΑ για κοινές αποστολές στον Διαστημική Σταθμό

ΑΥΓΗ 16.7.22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου