Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

«ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΚΑΙ Η ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ»

 


https://woodenboats.gr/

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και το Εργαστήριο Διδακτικής Μαθηματικών και Τεχνολογιών Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν την ψηφιακή πλατφόρμα «Τα Καΐκια και η Ναυπηγική Τέχνη στη Νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά» (https://woodenboats.gr/).

 

Το έργο πραγματοποιείται με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.

 

Οι στόχοι της ψηφιακής πλατφόρμας είναι:

I.         H προβολή και διεπιστημονική τεκμηρίωση της ναυπηγικής παράδοσης ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

II.       

H δημιουργία νέου υλικού υποστήριξης για την εγγραφή της ξυλοναυπηγικής τέχνης στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

III.      H διακοπή της καταστροφής των αλιευτικών καϊκιών και

IV.     H υποστήριξη της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής δραστηριότητας.

 

Επίσης συλλέγεται και δημιουργείται έγκυρο και τεκμηριωμένο οπτικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) σχετικά με την υποστήριξη της ξυλοναυπηγικής και των παραδοσιακών καϊκιών.

 

Ειδικότερα τα παραδοσιακά αλιευτικά, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς κατά προγραμματικές περιόδους, επιδοτείται η διάλυσή τους στα πλαίσια της ανανέωσης του αλιευτικού στόλου. Η διασφάλιση της θεσμικής τους προστασίας κρίνεται αναγκαία, ενώ θα πρέπει να γίνουν ενέργειες αξιοποίησής τους με άλλους τρόπους, αναδεικνύοντας την ιστορικότητά τους, όπως και την άυλη πολιτιστική διάσταση της ξυλοναυπηγικής τέχνης. Επίσης, είναι σημαντικό να επιτραπεί να διευρυνθούν οι χρήσεις των παραδοσιακών αλιευτικών, με τη δυνατότητα ενοικίασής τους από ιδιώτες για ψάρεμα. εκδρομές κ.ά., οι οποίες θα επιφέρουν και επιπλέον έσοδα στους ιδιοκτήτες.

 

Για τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας, προσκαλούμε ανθρώπους του πολιτισμού, των μνημείων, των μουσείων, των επιστημών και των τεχνών να συμμετάσχουν στη βασική θεματική της πλατφόρμας με την αποστολή υλικού που θα προβάλει τις απόψεις τους σχετικά με τα ακόλουθα βασικά θέματα:

·         Η αξία της διάσωσης της παραδοσιακής ναυπηγικής.

·         Η διακοπή της επιδοτούμενης καταστροφής των αλιευτικών καϊκιών.

·         Τα καΐκια και η παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη στην εκπαίδευση.

 

Καλούμε όποιον έχει στη διάθεση του υλικό σε σχέση με τα παραπάνω, να επικοινωνήσει με τους φορείς, για να το συνεισφέρει για την ενίσχυση της πλατφόρμας. Το υλικό μπορεί να είναι βιντεοσκοπημένο μήνυμα έως 3’ λεπτά, ηχογραφημένο μήνυμα με ή χωρίς φωτογραφίες έως 3’ λεπτά, ή κείμενο έως 300 λέξεις, συνοδευόμενο από φωτογραφίες ή βίντεο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ομάδα Έργου της Πλατφόρμας στο ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: friends.mnnta.platform@gmail.com και  sak@ellinikietaireia.com.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου