Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, "Ιερά " Μονή Μεγίστης Λαύρας, και εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος

 

Ανεμογεννήτριες στη Σκύρο: 15 χρόνια μετά, ο παραλογισμός καλά κρατεί
😮 Δεκαπέντε (!) ολόκληρα χρόνια το αιολικό λόμπι και η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας προσπαθούν να μετατρέψουν τον Κόχυλα, το πιο αξιόλογο οικολογικά τμήμα της Σκύρου, σε ένα αχανές βιομηχανικό πεδίο παραγωγής ενέργειας.
Τόσα είναι και τα χρόνια που η #ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, μαζί με τη Σκυριανή κοινωνία και άλλους περιβαλλοντικούς φορείς, προσπαθεί να αποτρέψει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα στο βασίλειο του 🦅Μαυροπετρίτη.
Και παρόλο που μέσα σε αυτό το διάστημα, η περιοχή NATURA του Κόχυλα έχει αποκτήσει επιστημονική, θεσμική και νομική θωράκιση, και πλέον τα σχέδια για τον θηριώδη #ΑΣΠΗΕ των 300 MW βρίσκουν καθολική αντίθεση από το κοινό και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι προσπάθειες επιβολής του «Νόμου του (οικονομικά) ισχυρού» δεν έχουν σταματήσει:
‼ πριν μερικές εβδομάδες, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (με καταληκτική προθεσμία 9/8) η νέα ΜΠΕ και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) για το συγκεκριμένο έργο, και πλέον οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες καλούνται άλλη μια φορά να γνωμοδοτήσουν αρνητικά ή θετικά.
✍️ 📑 Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ υπέβαλε ήδη υπόμνημα σχολιασμού όπου τεκμηριώνεται η πλήρης ασυμβατότητα του έργου με τον χαρακτήρα του Κόχυλα ως προστατευόμενης περιοχής #NATURA και τόπου διαφύλαξης της βιοποικιλότητας. Επιπλέον, πέρα από τη σοβαρή ανεπάρκεια της ίδιας της ΜΠΕ/ΕΟΑ να στοιχειοθετήσει ότι η εγκατάσταση του έργου δεν θα έχει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην περιοχή NATURA, στο υπόμνημα αναλύονται και πρόσθετοι λόγοι για τους οποίους το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει δώσει από μόνο του (ένα ακόμη) τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία του, εάν εγκρίνει το έργο.
ℹ️ 👉👉 Διαβάστε περισσότερα: https://www.ornithologiki.gr/.../1511-anemogennitries-sti...
📑 👉 Το υπόμνημα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποίον-α θέλει να υποβάλει σχόλια στη διαβούλευση (έως 9/8) και είναι διαθέσιμο εδώ: https://files.ornithologiki.gr/.../20220725_Ypomnima...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου