Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Η Mικρασία μας

 

Του Γιάννη Σχίζα

ΑΥΓΗ
2.7.22

Φέτος συμπληρώνονται  100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, που ήταν ένα μείζον γεγονός  για τη  χώρα. Δεν ξέρω πόσοι είναι αυτοί που  την μνημονεύουν :  Αν κρίνω από τον καλλιτεχνικό κόσμο, έχουμε πολλά και αξιοπρόσεκτα δείγματα ενδιαφέροντος. Έχουμε τον Πολιτιστικό Οργανισμό Αγίας Παρασκευής με  το «Χαίρε Μικρασία», τους «Εκπάτριδες», μια πολυδραστική εικαστική έκθεση,  την Άννα Βαγενά σε αφιέρωμα για την Αγγέλα Παπάζογλου, έχουμε πολλούς και διάφορους.

Ο πατέρας μου ήταν γεννημένος το 1897 και  πέθανε το1995-  δεν του συγχώρησα ότι δεν έκανε  υπομονή  για να είναι ο άνθρωπος που θα ζούσε  3 αιώνες ! Στρατεύτηκε το 1917 και υπηρέτησε  μέχρι το 1922, όπου βίωσε  την καταστροφή τις τρείς κρίσιμες εβδομάδες, από 13/8 έως 3/9/22. Από το ημερολόγιό του σώθηκαν ορισμένες περιγραφές, ανάμεσα στις οποίες ανθολογώ τον ερχομό ενός ελληνικού σώματος φυγάδων από το Μπουρνόβα – προάστιο της Σμύρνης.  Γράφει  : « Από το δρόμο του Μπουρνόβα έρχονταν χιλιάδες στρατιώται,  όπως τα κοπάδια που τα κυνηγούν λύκοι. Όλοι μαζί και αμίλητοι. Άλλοι ήταν οπλισμένοι με όπλα και χειροβομβίδες , άλλοι με πιστόλια μόνο, άλλοι εντελώς ανυπόδητοι,  άλλοι με διαλυμένες αρβύλες δεμένες με σχοινιά. Όσο για τα ρούχα πάλιν ήταν απερίγραπτον. Όλοι προσπαθούσαν να μπουν στο φραγμένο χώρο και εν συνεχεία να ανεβούν στα πλοία. Μερικοί φορούσαν παντελόνια ως το γόνατο, άλλοι με το ένα σκέλος μακρύτερο από το άλλο, άλλοι μισόγυμνοι και των περισσοτέρων ο ιματισμός ήταν κουρέλια».

Ο πατέρας μου  μεταφέρει τη καταστροφή , καθώς και  τη στάση που επακολούθησε με την εκτροπή των πλοίων από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά. Μεταφέρει τη θλίψη ενός  αξιοθρήνητου φαντάρου, που μάζευε ψίχουλα για φαγητό από το κατάστρωμα. Μεταφέρει τη κολασμένη δίψα που είχε προσβάλει τους στρατιώτες  . Τέτοια  γεγονότα δεν σβήνουν  εύκολα από τη μνήμη, αλλά κάποτε σβήνουν . Η ιστορική παραγραφή είναι μια πιθανότητα – εδώ παραγράφονται τα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου! Πως όμως  να κάνεις ιστορική παραγραφή με τα κόμματα του Ερντογκάν και του Κιλιτζάρογλου, που εκπροσωπούν το 90% του εκλογικού σώματος της Τουρκίας;  Πώς να ξεχάσεις ότι απειλούν με επίθεση και κατάληψη τα ελληνικά νησιά, αυτά που επιχειρούν να τα βαπτίσουν σε στελέχη του Tourkaegean ; Εδώ η  μόνη ιστορική παραγραφή είναι η άμυνα !

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου