Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Πολιτικές Επιστήμες & Προστασία του Περιβάλλοντος - Μία Διεπιστημονική Προσέγγιση με Επίκεντρο το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς και τους Λειψούς

 


 

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων Emmanuel College των ΗΠΑ - Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

 

***

 

Βασικός άξονας του Διεθνούς Σχολείου της Θάλασσας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» είναι οι κοινές δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα και περιβαλλοντική προστασία που υλοποιούμε σε συνεργασία με καταξιωμένα διεθνή πανεπιστήμια. Αυτές οι δράσεις φέρνουν το Αιγαίο στο διεθνή χάρτη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για το περιβάλλον. Μία τέτοια σημαντική εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επίκεντρο το Αγαθονήσι και τα νησιωτικά συμπλέγματα των Αρκιών και των Λειψών, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών - Διεθνών Σχέσεων του Emmanuel College των ΗΠΑ.

«Αυτό το πρόγραμμα θερινών σπουδών είναι στο 10ο έτος και έχει στόχο την ανάδυση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως κομβικό χώρο στα πλαίσια της γεωπολιτικής, της ασφάλειας και του πολιτισμού. Φέτος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος εντάξαμε μία νέα σημαντική πτυχή, αυτή της προστασίας του περιβάλλοντος» σημειώνει ο Δρ. Πέτρος Βαμβακάς, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Emmanuel College στη Βοστώνη. Όπως αναφέρει «η ασφάλεια σήμερα δεν είναι θέμα πολεμικής ισχύος, αλλά περνάει μέσα από τις διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής και της παρέμβασης του ανθρώπου (και) στο φυσικό περιβάλλον μέσα στα πλαίσια του αχαλίνωτου οικονομικού ανταγωνισμού». Ομάδα φοιτητών του EC IEMS είχε την ευκαιρία να αποκτήσει βιωματικές γνώσεις εξετάζοντας και μελετώντας αυτές ακριβώς τις διαστάσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας στον Aegean Explorer.

 

archi 1

 

Συνδυάζοντας την έρευνα στα θαλάσσια οικοσυστήματα με την ανάλυση των σχετικών πολιτικών πτυχών, κοινός στόχος αυτής της νέας σημαντικής συνεργασίας είναι η συνεχής διεπιστημονική μελέτη της περιβαλλοντικής, πολιτισμικής, πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής σκοπιάς στα μικρά αλλά ιδιαίτερα σημαντικά νησιά του Αιγαίου, στα οποία το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος δραστηριοποιείται εδώ και 25 χρόνια.

 

Για το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος
Αναστασία Μήλιου a.miliou@archipelago.gr

Για το Emmanuel College
Πέτρος Βαμβακάς vamvakpe@emmanuel.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου