Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Αναμένεται να εκτοξευτούν το 2023 και το 2024

 Συμφωνία του ελληνικού οργανισμού Libre Space Foundation με την ισπανική UARX

Στο διάστημα αναμένεται να εκτοξευτούν, το 2023 και το 2024, άλλοι έξι ελληνικοί πικοδορυφόροι, πιθανώς πάνω σε πύραυλο της «Space-X», στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε ο ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Libre Space Foundation» (LSF) με την ισπανική εταιρεία «UARX Space» (Γιουάρξ Σπέις).

Όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του LSF Ελευθέριος Κοσμάς, η συμφωνία αφορά δύο διαφορετικές αποστολές στο διάστημα, σε καθεμία από τις οποίες σχεδιάζεται να εκτοξευτούν τρεις ελληνικοί πικοδορυφόροι μέσα στο αντίστοιχο σύστημα απελευθέρωσής τους σε τροχιά (deployer), ενδεχομένως (αλλά όχι σίγουρα) πάνω σε πύραυλο «Falcon» της «SpaceX», εταιρείας του Ίλον Μασκ.

Οι πικοδορυφόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από τον ESA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) έργου SIDLOC, το οποίο έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό και ταυτοποίηση αντικειμένων στο Διάστημα. Γιατί είναι ένα τέτοιο έργο απαραίτητο; Είναι απαραίτητο διότι στο διάστημα έχει αρχίσει να επικρατεί «συνωστισμός»: πάνω από 6.000 δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, εκ των οποίων το 60% εκτιμάται πως είναι ανενεργοί -διαστημικά σκουπίδια- και περίπου το 40% λειτουργικοί, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Οκτώβριος 2020). Εντός της επόμενης δεκαετίας υπολογίζεται πως θα εκτοξεύονται ετησίως 990 δορυφόροι, κάτι που σημαίνει ότι έως το 2028 θα μπορούσαν να βρίσκονται σε τροχιά πάνω από 15.000.

Μέσα στον συνωστισμό που σταδιακά δημιουργείται, με εκατοντάδες ταυτόχρονες εκτοξεύσεις ενίοτε, δεν είναι ασύνηθες ο ιδιώτης ή ο οργανισμός που «ανέβασε» έναν δορυφόρο να χάνει τα ίχνη του -έστω προσωρινά- και να μη μπορεί να τον εντοπίσει άμεσα, να τον ελέγξει και να του δώσει εντολή για ελιγμούς. Σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα φιλοδοξεί να δώσει λύση η τεχνολογία με ελληνική υπογραφή, που αναπτύσσει ο LSF, σε κοινοπραξία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο του τριετούς έργου SIDLOC, με χρηματοδότηση από τον ESA και το πρόγραμμα ARTES.

Ποια είναι όμως η UARX Space, με την οποία υπεγράφη η συμφωνία; Η ισπανική εταιρεία δραστηριοποιείται με αξιώσεις στον χώρο των αποστολών και στη παροχή υπηρεσιών πολλαπλών αποστολών στο Διάστημα. Θα συνεργαστεί, λοιπόν, με το LSF, για να στείλει «εκεί πάνω» το καινοτόμο σύστημα απελευθέρωσης πικοδορυφόρων κατασκευής του Libre Space Foundation, μέσα στο οποίο θα υπάρχουν οι τρεις συν τρεις πικοδορυφόροι. «Η UARX Space αποτελεί μία από τις ανερχόμενες εταιρείες παροχής υπηρεσιών εκτόξευσης στην Ευρώπη» ανέφερε ο Μάνθος Παπαματθαίου, πρόεδρος του LSF και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την υπογραφή αυτών των συμφωνιών για συνεργασία, καθώς και για την υποστήριξη που θα λάβουμε από την τόσο έμπειρη ομάδα της UARX».

ΑΥΓΗ 30.7.22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου