Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Διαστημικά

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 12.3.22

Τη στιγμή που γράφονται αυτά  ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται, χωρίς να υπάρχει αισιόδοξη πρόβλεψη για το τέλος του ή  χωρίς να υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη για την εκτροπή του στα χειρότερα. Τον ίδιο χρόνο οι Κινέζοι  συσφίγγουν τις σχέσεις των με τον Πούτιν και επιδεικνύουν  ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ταϊβάν, χώρα με την οποία έχουμε εμείς κοινό στοιχείο την ανά οικογένεια μεγαλύτερη κατοχή οικοπέδων …Όμως υπάρχει και ένα (τουλάχιστον) αισιόδοξο στοιχείο στην όλη κατάσταση : Ότι η διαστημική συνεργασία  μεταξύ των δύο κυρίως αντιπάλων – Ρωσίας και ΗΠΑ -  συνεχίζεται. Δυο Ρώσοι κοσμοναύτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μαζί με έναν αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και 4 της ΝΑSA. Μάλιστα ο επί κεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας δήλωσε  γι αυτήν ότι «συνεχίζει να εργάζεται σε όλα τα προγράμματά της, συμπεριλαμβανομένων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και της εκτόξευσης του Exo Mars, προκειμένου να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις  μας στις χώρες-μέλη και στους εταίρους μας». Με Καβαφικούς όρους , θα λέγαμε «ένθερμη λίαν η δήλωσίς του», περιμένοντας  κάποια μετεξέλιξη  στις σχέσεις.….

Από την άλλη πλευρά έχουμε αλλαγή στις τουρκικές  εκδηλώσεις. Παρά την αναμονή ικανής μερίδας του πληθυσμού σε ουρές για την αγορά φτηνού ψωμιού, κάτι για το οποίο δεν είχαμε διακριθεί εμείς οι Έλληνες ούτε την περίοδο των Μνημονίων, η χώρα εκτόξευσε πύραυλο της εταιρείας Space X με  δορυφόρο. Ο δορυφόρος αυτός έρχεται αρκετά πίσω από τον Ελληνοκυπριακό δορυφόρο  Hellas Sat 4, που  εκτοξεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 και ήταν επικοινωνιακός.  Ο τουρκικός δορυφόρος  παρακολουθεί τη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά θάλασσα, τη Μεσόγειο, την Βόρεια και Ανατολική Αφρική, την Νιγηρία , την Νότια Αφρική και τις  γειτονικές χώρες. Παράλληλα η χώρα αυτή φέρει βαρέως ότι στο διαστημικό γλωσσάρι  χρησιμοποιούνται οι λέξεις  astronaut” και  cosmonaut”, που προέρχονται από ελληνικές λέξεις και σημαίνουν  αντίστοιχα  «αστροναύτης» και «κοσμοναύτης», γι αυτό και βάλθηκε να τις αντικαταστήσει με τον όρο «τζατζάμπεης» (Casa-bey), ύστερα από πρόταση του ίδιου του Ερντογκάν στις 21.2.21….

Το διάστημα προστατεύεται από τη
  συνθήκη του 1967 σαν διεθνής βιότοπος, ενώ  επίσης δεν εξαρτάται από τις λέξεις που μεταχειρίζονται οι θαμώνες του… Ποιός είπε  όμως ότι στον «Διεθνή»(μεταξύ των  εθνών) πολιτικό λόγο δεν υπάρχουν ζηλοτυπίες και  ιστορικοί φθόνοι; 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου