Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική προστασία του Μνημείου της Ακρόπολης!

 

Μια νίκη της κοινωνίας των πολιτών για την ανθρωπότητα

 

9 Μαρτίου 2022

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) που έχει αγωνισθεί με συνέπεια για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης, χαιρετίζει την πρόσφατη έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των υψών στου Μακρυγιάννη, η οποία ανοίγει πλέον τον δρόμο για την θεσμική θωράκιση και προστασία της Ακρόπολης. Σε μια ιστορική μέρα για την Αθήνα, δίνεται τέλος στην καθυστέρηση της Διοίκησης να προστατεύσει με σαφή και οριστικό τρόπο το μνημείο της Ακρόπολης από την ανέγερση ψηλών κτιρίων, παρ’ ότι έχουν παρέλθει 16 χρόνια (2004) μετά την κήρυξη της περιοχής Μακρυγιάννη γύρω από την Ακρόπολη ως αρχαιολογικό χώρο και 52 χρόνια (1968) από το πρώτο πόρισμα-καταπέλτη της UNESCO.

 

Ωστόσο και εν όψει της επικείμενης (11/03/2022) λήξης της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, η ΕΛΛΕΤ υπενθυμίζει ότι για την πλήρη και οριστική προστασία του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου είναι απαραίτητη η συνολική αποσαφήνιση του πλαισίου δόμησης με βάση τους 3 άξονες – χρήσεις γης, συντελεστές δόμησης και κάλυψη. Συγκεκριμένα πρέπει  να εφαρμοσθούν τα εξής:

 

 

-      

Ως προς τις χρήσεις γης, η χρήση πολεοδομικό κέντρο να παραμείνει μόνο στα Οικοδομικά Τετράγωνα με πρόσωπο επί της Συγγρού. Για όλη την υπόλοιπη περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι, επιθυμητή χρήση η γενική κατοικία (= απαγορεύονται ξενοδοχεία πάνω από 100 κλίνες, αν και με το νέο διάταγμα των χρήσεων γης προεδρικό διάταγμα 59/2018 έχουν γίνει 150 κλίνες).

-       Ως προς τους συντελεστές δόμησης (σ.δ.) να οριστεί σ.δ. στην περιοχή ο μέσος σ.δ. που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) της Αθήνας, δηλαδή 2,5 έναντι 3,6 που υλοποιείται σήμερα παρατύπως. Η σαφής υποχρέωση από τον ν. 2508/97 (αρ.8 παρ.4) να εφαρμόζονται -μεταβατικά- οι μέσοι σ.δ. δεν τηρείται: «Μετά την έγκριση του Γ.Π.Σ. και μέχρι την αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως της περιοχής και την προσαρμογή του προς το Γ.Π.Σ. δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών με βάση συντελεστή δόμησης ανώτερο από το μέσο συντελεστή που ορίζεται στο Γ.Π.Σ.»

-       Ως προς την κάλυψη, να μην επιτραπεί αύξηση της κάλυψης από 60% που ισχύει κατά (Νέο Οικοδομικό Κανονισμό) Ν.Ο.Κ., σε 70%. Αυτό θα συνιστούσε επιδείνωση των όρων δόμησης της περιοχής, η οποία δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή.

 

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι οι εμβληματικές αποφάσεις 705 και 706/2020 της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. -οι οποίες υπενθυμίζουν στη Διοίκηση ότι  το μέγιστο ύψος των κτιρίων (21 μ.) στην περιοχή του Μακρυγιάννη ορίζεται σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα του 1955 και όχι με τον  Ν.Ο.Κ. του 2012-  αφορούν  σε όλες τις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας στις οποίες κατισχύουν προγενέστερα βασιλικά ή προεδρικά διατάγματα. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων όμως επικαλούμενη την έλλειψη ενημέρωσης από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (το ΥΠΕΝ παρ’ ότι έχουν παρέλθει 15 μήνες από τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ (Νοέμβριος 2020), δεν έχει αποστείλει  ακόμα τις απαραίτητες εγκυκλίους), συνεχίζει παρατύπως να εκδίδει οικοδομικές άδειες με ύψη κατά Ν.Ο.Κ., οι οποίες προσβάλλονται (και κερδίζονται) στα διοικητικά δικαστήρια από τους πολίτες που έχουν ενημερωθεί και κινητοποιηθεί μετά τον μακρόχρονο αγώνα μας. Η διαιώνιση από την Διοίκηση της  αντισυνταγματικής ερμηνείας των σχετικών διατάξεων δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και είναι επιζήμια για το αστικό περιβάλλον, τους πολίτες, την αισθητική των πόλεων αλλά και την οικονομία της χώρας, καθώς οικοδομικές άδειες ακυρώνονται, γεννώντας πιθανές αξιώσεις αποζημίωσης από το ελληνικό δημόσιο.

 

Η ΕΛΛΕΤ ευχαριστεί  τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που ανέδειξαν το θέμα, τους 50.000 πολίτες που υπέγραψαν έως σήμερα στο ψήφισμα AVAAZ, https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/_AKROPOLIMAKRYGIANNI_SOS/

τους κατοίκους του Μακρυγιάννη - Κουκάκι για την κινητοποίησή τους καθώς και όλη την ομάδα που εδώ και 3 χρόνια εργάζεται άοκνα έως την επίτευξη του τελικού μας στόχου, την οριστική συνολική προστασία και θεσμική θωράκιση του περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης.

 

Η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά δήλωσε σχετικά: “Θεωρούμε τον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης, θέμα εθνικής και μάλιστα διεθνούς σημασίας. Η προστασία του πρέπει να είναι άμεση, ουσιαστική και οριστική, δυναμώνοντας έτσι τον δίκαιο αγώνα της χώρας μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα”.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη -  Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693.

E-mail: sepi@ellinikietairia.gr

www.ellet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου