Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Όταν ο Πρωθυπουργός συνδιαλέγεται


του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 26.3.22

Με τον πόλεμο  και  τις υπόλοιπες σκοτούρες στο κεφάλι μας, είναι αμφίβολο κατά πόσο αξιοποιούμε το χρόνο μας για να ανακαλέσουμε στη μνήμη   τη Μικρασιατική καταστροφή. Και όμως, η αξιολόγηση ενός τέτοιου συμβάντος έχει μεγάλη  αξία, τη στιγμή μάλιστα που πληθαίνουν οι υποψίες ότι ο Πρωθυπουργός πήγε στην Κωνσταντινούπολη πρόσφατα για να συζητήσει την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου!

Ο υποφαινόμενος πρόσφατα παρουσίασε  ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του πατέρα μου, στρατιώτη στη Μικρά Ασία. Ήταν 6200 λέξεις, που περιείχαν μια κρίσιμη αναφορά για τις εβδομάδες  από 13 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 1922,  τρείς εβδομάδες επώδυνες  .  Βέβαια  υπάρχουν αναφορές για το ίδιο επεισόδιο που  προξενούν ακόμη και  δέος :  Μία από αυτές ήταν εκείνη του «Τοκέϊ Μαρού»,  ενός ιαπωνικού πλοίου που  συγκλονισμένου από τη θέα της σφαγής στη Σμύρνη(ενώ οι στόλοι των Μ.Δυνάμεων παρέμεναν απαθείς…) προτίμησε να αδειάσει τα αμπάρια του στη θάλασσα για να σώσει 825 Έλληνες και Αρμένιους, που βρίσκονταν υπό την απειλή των τσετών (άτακτοι τούρκοι στρατιώτες).


Πρόκειται  για μια  ταινία  κινούμενων σκίτσων που συντίθενται όμως με  ντοκιμαντέρ ,  που   ενώνει  τα ντοκιμαντερίστικα στοιχεία  με στοιχεία ρεαλιστικά, με εικόνες παρμένες από διάφορους  μάρτυρες των φοβερών γεγονότων που διαδραματίσθηκαν  στην  προκυμαία της Σμύρνης. Ο πλοίαρχος  έρχεται  αντιμέτωπος  με την απειλή Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος  επιβαίνοντας σε μικρή κανονιοφόρο  φτάνει στο πλοίο και απαιτεί την παράδοση των Ελλήνων και Αρμενίων που βρίσκονται εκεί. Αντί γι αυτήν ο πλοίαρχος  του μιλάει για το ναυτικό δίκαιο της εποχής, σύμφωνα με το οποίο ο,τιδήποτε είναι στο πλοίο συν ο περίγυρός του ανήκουν στην δικαιοδοσία του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο, οποιαδήποτε δε προσβολή αυτού του δικαιώματος θα θεωρηθεί προσβολή του ίδιου του αυτοκράτορα ! Ο Τούρκος «καλοσκέπτεται» την απειλή, χαιρετάει και φεύγει…

 

Το «Τοκέϊ Μαρού» είναι ένα πολυβραβευμένο animation  του Ζάχου  Σαμολαδά, που παίχθηκε από το Καράτσι  μέχρι το φεστιβάλ ταινιών της Καρύστου, το καλοκαίρι του 21. Ο Ιάπωνας πρέσβης που παρευρέθηκε σε εκδήλωση  για την προβολή της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», δήλωσε ότι η διάσωση των Ελλήνων στο  Τοκεϊ Μαρού αποτελεί σημείο αναφοράς στις σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και στην Ελλάδα… Και εξήγγειλε τιμητικές εκδηλώσεις για το ιαπωνικό πλοίο το 2022, από την  πρεσβεία της Ιαπωνίας .

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου