Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Παραλειπόμενα για τον καύσωνα

 

Tου Γιάννη Σχίζα

Αυγή 7.8.21

 

Να ένα νέο με πολλή σημασία: Η τρίτη μονάδα της Μεγαλόπολης που είχε αποκλεισθεί εδώ και καιρό  άνοιξε και προσφέρει τις υπηρεσίες της για την αποτροπή blackout !   Την ίδια στιγμή οι ανεμογεννήτριες «σίγησαν» και τα φωτοβολταϊκά δεν κρίνονται επαρκή για να παράγουν το ρεύμα που χρειάζεται  για την ψύξη.

Ο Στερν, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, έλεγε ότι ένα επεισόδιο παρατεταμένου καύσωνα ισοδυναμεί με τις υλικές απώλειες ενός πολέμου. Η σταθεροποίηση του κλίματος και η επαναφορά του σε μια σειρά από χώρες  στην κατάσταση του «εύκρατου» - όπου «ευ-κρατο» είναι το κλίμα που «καλά κρατεί» αποκλείοντας τα  ακραία φαινόμενα -  απαιτεί την αναδάσωση εκτάσεων 250 έως 400 εκατομμύριων εκταρίων, περίπου  όσο το μισό της Ευρώπης ! Αυτό διατείνεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Princeton, Robert Sokolow.

Στην πορεία των σημερινών πυρκαγιών ξεχάσθηκε  η περίπτωση της απόσπασης αρμοδιοτήτων από τη Δασική Υπηρεσία και η μεταφορά τους στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής.  Η «βεντέτα» μεταξύ δασικών και πυροσβεστών, όπου οι πρώτοι υποστήριζαν (δικαίως) ότι είναι γνώστες της καύσιμης ύλης, υπέκρυπτε βέβαια πολιτικούς λόγους και για την ακρίβεια οικοπεδικούς, δεδομένου ότι πολλοί δασικοί είχαν αντισταθεί στον εποικισμό δασικών εκτάσεων…

Οι αστρονόμοι  περιμένουν πολλά από τις νέες αποστολές στο διάστημα ,  ότι  ανάλογα φαινόμενα «θερμοκηπίου» φαίνεται πως επήλθαν και στην  Αφροδίτη, που  κατέληξε να γίνει  μια καυτή και πνιγηρή «κόλαση»  παρόλο που  έχει πολλές ομοιότητες με τη Γη και κάποτε υπήρξε πιθανώς ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Το κλίμα υποθάλπει τις πυρκαγιές και αυτές έχουν ένα ανώτατο σημείο : Όπως έδειξαν τα μεγάλα καταστρεπτικά επεισόδια τύπου Αυστραλίας, Καλιφόρνιας, Πορτογαλίας, Ρωσίας, Ηλείας του 2007, οι πυρκαγιές ξεπέρασαν την «εναρκτήρια ποιότητα»  των χωρικά συγκεκριμένων μετώπων φωτιάς  για να μετατραπούν σε διάσπαρτες !

Με  καταστροφή σπιτιών και περιουσιών, με προληπτική προσφυγοποίηση ανθρώπων,
με αχρησία των κλιματιστικών – τα οποία, θα πούμε για πολλοστή φορά,  έπρεπε να αφαιρούνται και όχι να προστίθενται στο εθνικό εισόδημα ! Και θα έλθουμε σε ένα ζωγράφο που έβλεπε τις πυρκαγιές κάπως σαν τον Νέρωνα – σαν αισθητική κατάσταση !-   παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ένα άθικτο δάσος παρέχει επί μονίμου βάσεως  αισθητικά ερεθίσματα και κατά τούτο υπερέχει από ένα δάσος που αναλώνεται από τη φωτιά  «εφάπαξ»  

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου