Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ

 

Το  φράγμα της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα σηματοδοτεί την πλήρη μετατροπή του Αχελώου, από ποταμό σε άθροισμα τεχνητών λιμνών, ανοίγει το δρόμο στην εκτροπή του προς το Θεσσαλικό κάμπο και κρατά σε ομηρία, για πάνω από 35 χρόνια, τους κατοίκους της Μεσοχώρας, με την απειλή του κατακλυσμού. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της προσπάθειας να τιθασευτούν τα τελευταία άγρια ποτάμια των Βαλκανίων, που επονομάζονται «η μπλε καρδιά της Ευρώπης». Συμβολίζει την απληστία ενός συστήματος, που μπροστά στην επιδίωξη του κέρδους, της εμπορευματοποίησης και της επιβολής ελέγχου στο νερό, «βιάζει» και λεηλατεί τη φύση, καταστρέφει πανάρχαια φυσικά οικοσυστήματα και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών.

 

Ο πολύχρονος αγώνας των Μεσοχωριτών, που έχουν στο πλευρό τους ένα πανελλαδικό κίνημα στήριξης, έχει καταφέρει κάτι μοναδικό: έχει εμποδίσει τη λειτουργία ενός μεγάλου έργου, που η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί, εδώ και 20 χρόνια. Η εμπειρία αυτού του αγώνα έχει δείξει ότι η απεμπλοκή από τη διαρκή ομηρία και την περιοδική αναζωπύρωση του προβλήματος -στη Μεσοχώρα και σε κάθε άλλο απείραχτο σημείο του Αχελώου- περνά μέσα από την οριστική απαλλαγή από το βασικό αντικείμενο των επιδιώξεων κράτους και εταιρειών. Το ώριμο αίτημα για γκρέμισμα του φράγματος στη Μεσοχώρα και για αποτροπή κάθε νέου φράγματος, από ώριμο κινηματικό σύνθημα, πρέπει να γίνει σαφής πολιτικός στόχος και να καταβληθεί συστηματική προσπάθεια για να διασφαλιστούν οι όροι για την υλοποίησή του, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων κινηματικών συμμαχιών.

 

Η κατεδάφιση ενός φράγματος -με τα χαρακτηριστικά αυτού της Μεσοχώρας- αποτελεί ένα σύνθετο τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο, θα είναι πρωτόγνωρη για τα διεθνή δεδομένα και η υλοποίησή της θα δώσει τεράστια ώθηση στο ευρύτερο αντιφραγματικό κίνημα.

 

Οι Μεσοχωρίτες και οι αλληλέγγυοι, που βρεθήκαμε στη Μεσοχώρα, τον Αύγουστο του 2001, απευθύνουμε δημόσια έκκληση για την ανάληψη μιας πλατιάς πρωτοβουλίας, στη βάση του παραπάνω στόχου και σε συντονισμό με τα αντίστοιχα κινήματα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, που αγωνίζονται για την απαλλαγή των ποταμών από τα φράγματα και για τη διασφάλιση του ελεύθερου ρου τους. Καλούμε τα κινήματα των πολιτών, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις «ζωντανές» δυνάμεις του τεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου να συνυπογράψουν την παρούσα έκκληση, που φιλοδοξούμε να οδηγήσει σε μια ανοιχτή συνάντηση συγκρότησης πρωτοβουλίας για την κατεδάφιση του φράγματος της Μεσοχώρας.

 

Μεσοχώρα, Αύγουστος 2021

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου