Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Εκεί , στους Αμέλαντες

 


Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή, 13.8.21

Αμέλαντες ήταν το όνομα ενός χωριού, κατοικημένου «τότε» από 10 ανθρώπους. Ήταν στριμωγμένο σε μια πλαγιά, με παμπάλαια σπίτια, με πολύ πράσινο. Ήταν ένα χωριό απειλούμενο με εξαφάνιση, όπως  τα περισσότερα χωριά της ελληνικής περιφέρειας. Εκεί πήγαμε  με τον σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανό, με το αγροτικό του αυτοκίνητο, έτσι για να δούμε τον τόπο όπου γύρισε το  πρώτο του σήριαλ  για την τηλεόραση, τον Πατούχα. Στο δρόμο προσέξαμε ότι το τοπίο ήταν κακοφορμισμένο από τα έργα εξόρυξης της Εταιρείας  που είχε «καλωπίσει» όλη την Εύβοια, της εταιρείας του Σκαλιστήρη. Πέρασε πολύ  καιρός, κάπου 20 χρόνια, οπότε αυτή τη φορά διέτρεξα το δρόμο με μια φίλη μου: Με χαρά διαπίστωσα ότι το τοπίο  είχε αποκατασταθεί, ότι  οι εκσκαφές που είχαν γίνει την προηγούμενη περίοδο είχανε γίνει αόρατες, τα δένδρα και οι θάμνοι είχαν αναπτυχθεί πλήρως, τα  τραύματα είχαν επουλωθεί. Ακολούθησα το δρόμο  προς τα ενδότερα  της Εύβοιας,  όπου και έκανα μια απροσδόκητη ανακάλυψη : Σε μια καμπή του δρόμου πρόβαλε ένα  εκκλησάκι δίπλα σε μια γιγάντια βελανιδιά.  Στάθηκα για λίγο εκστατικός, και μετά έβαλα το αυτοκίνητό μου δίπλα στο εκκλησάκι και αναμέτρησα : Το σώμα μου ήταν το 1/6 του αυτοκινήτου, το αυτοκίνητο ήταν το 1/5 της εκκλησίας, η  εκκλησία ήταν το 1/15 της βελανιδιάς !

Συνέχισα  με το αυτοκίνητο σε διάφορους , μαγικούς
προορισμούς,  που μέσα στην ερήμωσή τους θύμιζαν βανκογκικά τοπία, που διακόπτονταν από χωράφια και δέντρα, που ήταν όμως ολοζώντανα, ευσταλή και  ελκυστικά . Όμως  με κανένα τρόπο δεν ξέχασα αυτή την εικόνα, που ευτυχώς  είχα φωτογραφήσει…

Τώρα , με αυτή την πίκρα της πυρκαγιάς που κατέκαψε την Εύβοια, που αφάνισε τον πρώτο και κύριο τόπο αναψυχής των Αθηναίων, που φτώχυνε τους προορισμούς των κατοίκων των γύρω πόλεων, σκέπτομαι σε πρώτη ευκαιρία  να επισκεφθώ το συγκεκριμένο σημείο, πριν απ’ όλα για να δω αν το δέντρο και το εκκλησάκι άντεξαν στην πύρινη θύελλα.  Σκέπτομαι με πόση χαρά θα ανακαλύψω ότι υπάρχουν ακόμη!

       Όμως υπάρχει κι ένα άλλο εμπόδιο : Η πυρκαγιά μπορεί να κατέκαψε τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, αφήνοντας γύρω της στάχτες, ρημάδια και άλλα θλιβερά κατάλοιπα :  Αφήνοντας τη  βελανιδιά και το εκκλησάκι να στέκουν στη θέση τους παράταιρα, σχεδόν εγωϊστικά….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου