Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Για τις πρόσθετες καταστροφές στο Τατόι

 


 

Η κάθε μέρα φέρνει νέες αποκαλύψεις για τα τραγικά συμβάντα στο Τατόι. Αποκαλύψεις που δεν αναιρούν την αναγνώρισή μας για τις σχεδόν υπεράνθρωπες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής ή έστω της προτελευταίας. Ορισμένα κειμήλια φυγαδεύτηκαν κι ενόσω οι φλόγες έζωναν τον ιστορικό πυρήνα του κτήματος διανοίχθηκαν εσπευσμένως ζώνες αντιπυρικής προστασίας. Στην αρχή του καλοκαιριού είχε επίσης καθαριστεί ολόγυρα το δάσος κατά το δυνατό.

 

Τώρα όμως θρηνούμε το Τατόι που ξέραμε. Θρηνούμε την απώλεια δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους και την απώλεια τοπίων απαράμιλλης ομορφιάς. Θρηνούμε επίσης την απώλεια ιστορικών κτιρίων, το Διευθυντήριο, το κτήριο του προσωπικού του κτήματος και το φυλάκιο με την κωνική σκεπή, καθώς και κειμηλίων -2 κοντέινερ με αντικείμενα από τα κτήρια του κτήματος- τα οποία χάθηκαν προτού αποτυπωθούν, καταγραφούν ή αναγνωσθούν: ένα ακόμη αναπλήρωτο μέγα κενό για την εθνική ιστορία και αυτογνωσία.

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) ήταν η πρώτη και ίσως η μόνη που προ της φωτιάς είχε επικροτήσει το σημαντικό έργο συντήρησης και οργάνωσης του χώρου που επιτελούσε πρόσφατα στο Τατόι το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν παίρνομε πίσω τα λόγια μας, αλλά οφείλομε να ομολογήσομε πως δεν γνωρίζαμε τα πάντα, όπως πιθανώς εξακολουθούμε να μην τα γνωρίζομε. Η ΕΛΛΕΤ ήταν επίσης η πρώτη, αν όχι η μόνη, που υπέδειξε προ δύο ετών (παραπέμποντας σε μελέτη της υποβληθείσα σε όλες τις κυβερνήσεις μετά το 2014!), αποτελεσματικό και σύγχρονο σχήμα διοίκησης για το Τατόι, με βάση τη συνεργασία και συμμετοχή του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, κάτι που είχε δημόσια αποδεχθεί και επικροτήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η μη πραγμάτωσή του δεν ανήκει αποκλειστικά στις ευθύνες του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά στο σύνολο της κυβερνήσεως, καθώς και των προηγουμένων. Που μέχρις ενός σημείου φέρουν ευθύνη για την καθυστέρηση και συνεπώς την τωρινή καταστροφή.

 

Δεν αποκρύπτομε την απογοήτευση και την απόγνωσή μας. Όπως και την απόφαση συστράτευσης με όλους τους Έλληνες και φιλέλληνες που είναι διατεθειμένοι να εργασθούν για την κατά το δυνατό πληρέστερη επούλωση των πληγών.

 

Φωτο: Eurokinissi

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού:

κα Κ. Στεμπίλη -  Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693. / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr  / www.ellet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου