Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Νήσοι Σιγάλα

 



της Άννας Άγα

 

Με μία νέα «ταξιδιάρικη» σειρά κρασιών, την Les Îles de Sigalas, το Κτήμα Σιγάλα από τη Σαντορίνη λανσάρει ένα οινικό οδοιπορικό στον αμπελώνα των Κυκλάδων. Σημείο εκκίνησης η Πάρος, με ένα λευκό από ασύρτικο και μονεμβασιά και ένα ροζέ από μαυροτράγανο και μανδηλαριά, αμφότερα οίνοι ΠΓΕ Κυκλάδες εσοδείας 2020.

 

les_iles_de_sigalas.jpg

 

Το λευκό είναι αλμυρό…

Το λευκό Les Îles de Sigalas είναι ένα ευχάριστο κρασί με καθαρή αν και σχετικά διακριτική ανθώδη μύτη, χάρη στη μονεμβασιά, που εδώ έχει το πάνω χέρι. Εκεί που εκπλήσσει ευχάριστα είναι στο στόμα, όπου προφανώς το ασύρτικο κάνει καλά τη δουλειά του δίνοντας άφθονο όγκο και έναν αναπάντεχο και γοητευτικά υφάλμυρο χαρακτήρα που, όσο το κρασί παραμένει στο στόμα, εντείνεται προς το εντυπωσιακά αλμυρό και διαρκεί μέχρι και στην πικάντικη επίγευση. Η αλμύρα αυτή μαζί με την οξύτητα ισορροπούν το 13,5% αλκοόλ, σε ένα νόστιμο και γεμάτο σύνολο με χαρακτήρα.

 

… και το ροζέ εξαντρίκ

Με χρώμα σολομού, ανταύγειες χαλκού και καθαρή αλλά όχι έντονη μύτη, το αντίστοιχο ροζέ «Νήσοι Σίγαλα», έχει αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων (όπως φράουλα, κεράσι, πετροκέρασο), γέρνοντας προς εκείνα ενός κόκκινου κρασιού. Αν ψάχνετε για ροζέ «τύπου Προβηγκίας», ψάξτε αλλού. Εδώ έχουμε αδρές τανίνες και μία ελαφριά αίσθηση αλμύρας. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους δίνουν μία εξαντρίκ διάσταση στο κρασί, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην ευχάριστα βουτυράτη υφή και ένα ιδιαίτερο γλυκό τελείωμα, για το οποίο το 13,5% αλκοόλ μόνο αμέτοχο δεν είναι.

 

Κρασιά εύκολα

Σύμφωνα με το Κτήμα Σιγάλα τα δύο αυτά κρασιά είναι τα πρώτα μιας γκάμμας που θα περιλάβει διάφορα νησιά των Κυκλάδων, η φήμη των οποίων είναι πλέον παγκόσμια. Πρόκειται για κρασιά με λιανική τιμή 12-13€, με βιδωτό πώμα, που προφανώς στοχεύουν στην τοπική, τουριστική εστίαση. Το γευστικό τους προφίλ σίγουρα συνάδει με τις προσδοκίες του «μέσου τουρίστα» που αναζητά ένα καλό εμφιαλωμένο κρασί με χαρακτήρα, όταν θα βρεθεί σε μία νησιωτική ταβέρνα. Είναι κρασιά που ταιριάζουν με τη χαλαρότητα του καλοκαιριού, ενώ η γαλλόφωνη ετικέτα τους θα ικανοποιήσει παραλλήλως τους χιλιάδες Γάλλους που έχουν κάνει «δικά τους» πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων, με πρώτα απ’ όλα την Πάρο και την Αντίπαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου