Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

ΤΑ ΚΑΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΝΕ....

 

 

ΤΑ ΚΑΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ

 

Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, Ηραίο, Σάμος. 

 

Εγκαίνια Τετάρτη 11/8, 19:00-22:00

Ώρες λειτουργίας: 6-9 Διάρκεια έκθεσης: 31/8

 

Μετά την παρατεταμένη περίοδο του εγκλεισμού λόγω πανδημίας, και ως συνέχεια της επιτυχημένης διαδικτυακής Ημερίδας για τη Διάσωση των Παραδοσιακών Καϊκιών που οργάνωσαν τον 9/2020 από κοινού ο Δήμος Ανατολικής Σάμου με το Ιστορικό Αρχείο/Μουσείο της Ύδρας και τον Ορίζοντα Γεγονότων, ήρθε η στιγμή η έκθεση Τα Καϊκια που Πληγώναμε να λάβει χώρα στο φυσικό της περιβάλλον, στο πρώτο Μουσείο της χώρας αφιερωμένο στην παραδοσιακή Ξυλοναυπηγική.

 

Θεματική:

Αν η πραγματική ιστορία του ανθρώπου είναι ο αγώνας του ενάντια στη λήθη, η Σύγχρονη Τέχνη βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτό διάλογο με τις πολιτισμικές εγγραφές που υφαίνουν μία παγκόσμια κληρονομιά, ακριβώς όπως υποστηρίζει τις κατακτήσεις του Μέλλοντος. Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της ‘επιβεβλημένης λήθης’ μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας ‘θαλασσινής αρχιτεκτονικής’ όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή. 

Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία όπως φαίνεται απ' τις ονομασίες πλοίων, "Πεντηκόντοροι, Ολκάδες, Τριήρεις" κ.λ.π. καθώς οι άνθρωποι σε αυτή τη γωνία της γης αγάπησαν και ανέπτυξαν πολιτισμούς κοντά στη θάλασσα, συνυφασμένους με το ταξίδι. 

Η ναυσιπλοΐα δέθηκε άρρηκτα με τη Χριστιανική πίστη με το σύμβολο του Ιησού-Ψαρά, όπως και με τον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο. Στα νεώτερα χρόνια οι Σκούνες τα Περάματα, τα Τρεχαντήρια, τα Μπρίκια, οι Γολέτες κ.α. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της Ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής Ιστορίας και ενός τρόπου ζωής, που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο.

Η τέχνη οφείλει να αφυπνίζει το κοινό επάνω στη γνώση και διαφύλαξη της ιστορίας όπου επάνω της θα χτιστεί το αύριο του πολιτισμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ανοιχτή εικαστική πλατφόρμα Ορίζοντας Γεγονότων με πνεύμα ευθύνης και μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις στον Πειραιά, την Καβάλα, την Ιερισσό, τον Βόλο, το Παλαιό Φάληρο, το Πάρκο Τρίτση, το Ναύπλιο, τη Μήλο και τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Ύδρα, επισκέπτεται τη Σάμο με τη μακραίωνη ναυτική ιστορία και τα ιστορικά καρνάγια, συνομιλώντας με την πλούσια πολιτισμική της παράδοση στο νεόδμητο Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών στο Ηραίο. Μέσα από την πρόκληση της δημιουργικής συνύπαρξης του νέου Μουσείου με έργα σύγχρονης τέχνης, τα οποία προάγουν την ευαισθητοποίηση για την απώλεια της τέχνης της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής, θα δημιουργηθεί ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος με σκοπό να διασφαλιστεί η συνέχεια αυτής της παράδοσης και στο μέλλον.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της εικαστικής πλατφόρμας Ορίζοντας Γεγονότων, του Δήμου Ανατολικής Σάμου υπό την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Την έκθεση επιμελείται η Δρ. Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και ο Καθηγητής της ΑΣΚΤ, εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου. Την έκθεση θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος, ο Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, Κωνσταντίνος Δαμιανίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Μανωλίδης, και οι επιμελητές της έκθεσης. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.  ("Τα τραγούδια της θάλασσας". Ερμηνεία: Γρηγόρης Κακούρης, Μουσική επένδυση: Παύλος Σουφλής).

 

 

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν:

 

Ρένα Αβαγιανού, Κίρα Αλιγιζάκη,  Μαρία Αργυρακοπούλου, Ιώ Αρματά,  , Χρυσαυγή Βορίση, Δήμητρα Βρεττού, Τζίμης Ευθυμίου, Αντιγόνη Ευτυχιάδη, Μαριλένα Ζολώτα, Δημήτρης Ζουρούδης, Βασίλης Καποδίστριας, Ειρήνη Κουτρίδου, Αικατερίνη Κριεζή, Σωτηρία Λαζάρου, Ανδρέας Λάσκαρης, Κοσμάς Λιλικάκης, Αντωνία Μαντζούκα, Κατερίνα Μανωλούδα, Μάγδα Μάρα, Λυδία Μαργαρώνη, Χρήστος Ματζώνας, Λευτέρης Μιαούλης, Γιώργος Μπαμπίλης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Γιάννης Μπέσκος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κλειώ Μπολιεράκη, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου,  Γιώργος Μπουζούνης, Γιάννης Μπρούζος, Μαρία Νικητοπούλου, Ibrahim Ozturk, Δέσποινα Πανταζή, Γεωργία Παπαδημητρίου, Ελένη Παπανικολάου, Νίκος Ποδιάς, Κορίνα Πρεβεδουράκη, Νίνα Προύσαλη, Βασιλική Σαγκιώτη, Γιάννης Σκαρλάτος, Χρύσα Σκεπετζή, Χρύσα Σκορδάκη, Παύλος Σουφλής, Βασιλική Σοφρά,  Μανώλης Στεργίου, Κωνσταντίνος Στουπάθης, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Κερασία Τουλιάτου, Γρηγόρης Τσιγκριστάρης, Didi Fadul,  , Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιάννης Χουρχούλης.    

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου