Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Oικολογικό κούρεμα γκαζόν....


Πριν μισό περίπου αιώνα η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά Flint Stones παρουσίαζε ένα κράμα μοντερνισμού και παλαιολιθικής τεχνολογίας(!), με ποικίλες οικολογικές εφαρμογές : Π.χ το ξυπνητήρι μιας οικογένειας εκείνης της εποχής ήταν μια καρακάξα... Άλλα στοιχεία  δεν θυμάμαι, πέρα από το ότι το σήριαλ ήταν άκρως πρωτότυπο και διασκεδαστικό !

Οι παλιές τεχνικές μέσα σε ένα προωθημένο τεχνολογικό σκηνικό κάποτε φαίνονται αστείες, κάποτε θλιβερές, όμως μερικές φορές είναι εύχρηστες, αποτελεσματικές, καλαίσθητες...
 Στη δεκαετία του 80, σε ένα ταξίδι μου από τη Βιέννη,  είχα δει  κοντά σε κάποιο τροχόδρομο  του αεροδρομίου να βόσκουν πρόβατα ! Να όμως μια είδηση, πάλι σχετική με το γρασίδι, που  δεν εκθειάζει τον πρωτογονισμό αλλά μας εξωθεί σε 
συμπεράσματα για τις ακομπλεξάριστες χρήσεις μεθόδων και τεχνικών από  κάποιους  συν-ευρωπαίους : 

"Οι επιβάτες του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελβετίας (3.000 χλμ) εδώ και ένα μήνα βλέπουν ένα κοπάδι προβάτων που καθαρίζουν το γκαζόν, αντικαθιστώντας τις μηχανές. Τα ζώα κάνουν την ίδια δουλειά με τις μηχανές του γκαζόν, διατηρώντας το πράσινο τακτοποιημένο χωρίς φυτοφάρμακα, μηχανήματα & θόρυβο, ενώ τα πρόβατα πηγαίνουν σε πιο απόκρημνα σημεία. Όποιος θέλει να ελέγξει την πρόοδο των εργασιών των προβάτων μπορεί να το κάνει μέσω ενός online χάρτη που ενημερώνει για τα σημεία όπου δουλεύουν οι... τετράποδοι εργαζόμενοι. Η εταιρεία δηλώνει ότι τα πρόβατα κάνουν καλύτερη δουλειά από τις μηχανές του γκαζόν, καθώς τρώνε πολύ προσεκτικά το χορτάρι εκτός από τα αγριολούλουδα. Η λύση  είναι οικονομική, οικολογική, καθώς και μη ενεργοβόρα. Newsroom ΔΟΛ, 19/5/2015"

ΥΓ. Το σκίτσο  : Κάποιες συντηρητικές νοικοκυρές, στο μεταίχμιο  της εποχής της ανακάλυψης της φωτιάς,  κριτικάρουν  τις μοντέρνες νοικοκυρές που τη χρησιμοποιούν...Me το πνεύμα των Flint Stones !Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου