Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Δασοπροστασία στον Καστανόλογγο

Την Κυριακή, 10 Μαϊου, ξεκινήσαμε από την Κάρυστο για τον Καστανόλογγο, ένα παρακμιακό δάσος καστανιάς,  που μέσα στην ευρύτερη «κατακαμένη» φύση της Όχης καταλαμβάνει περίπου  450 στρέμματα. Τα δέντρα  εκεί είναι γέρικα, οι κορμοί τους έχουν υποστεί στρεβλώσεις και  φαντάζουν σαν μοντέλα ενός εκκεντρικού γλύπτη, όμως μέσα στις συνθήκες της Άνοιξης εκπέμπουν κάποια ελπίδα υπό τη μορφή  νεαρών απογόνων που βγαίνουν ως παραφυάδες  από το κυρίως δέντρο.  Η ζωή αυτών των παραφυάδων  είναι βέβαια  σύντομη, καθώς η πανδαμάτωρ κατσίκα σπεύδει να καταβροχθίσει κάθε τι φρέσκο και τρυφερό – πλην της φτέρης :  Της φτέρης που είναι   ελκυστική στις  γλάστρες και στα μπαλκόνια αλλά που  έχει την αξιοσημείωτη  ιδιότητα να μην τρώγεται από τα ζώα. Μάλιστα προ ετών  ο Ecologist είχε φιλοξενήσει κάποιες ιδέες που ούτε λίγο ούτε πολύ,  θεωρούσαν τη φτέρη (bracken) - ως εκ της υπερανάπτυξης της στην Αγγλική φύση -   παράσιτο,   που έπρεπε να αναχαιτισθεί !
Προφανώς η ιδέα αυτή είχε κάποια διαδρομή, περί της οποίας θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά από τους δικούς μας  γεωεπιστήμονες…  
Πήγαμε  λοιπόν στον Καστανόλογγο, 20 άτομα τον αριθμό, ψάξαμε το χώρο για αυτοφυή δενδρύλια καστανιάς, βρήκαμε μερικά, ενώ επίσης βρήκαμε και παραφυάδες  από τα κύρια δέντρα (που λέγανε κάποτε : Ο κομμουνισμός και οι παραφυάδες του…). Διαλέξαμε 12 και γύρω τους βάλαμε  προστατευτικό σύρμα και σιδερένιους πάσαλους, με στόχο να έχουμε ακώλυτη ανάπτυξη των δενδρυλίων  για μερικά χρόνια και επομένως μια μικρή φυσική αναγέννηση – που είναι προφανώς καλύτερη από τη σημερινή μηδεμινή αναγέννηση….. Πεισθήκαμε πάντως όλοι ότι η πιο αποτελεσματική   προστασία θα διασφαλίζονταν  αν είχαμε τη δυνατότητα να περιφράζουμε εκ περιτροπής μικρές εκτάσεις της τάξεως του 1 στρέμματος και έτσι  να δημιουργούμε ευρύτερους θύλακες αναγέννησης.

Προς το παρόν τρέφουμε την ελπίδα  μιας  φιλικής σχέσης με τους (μόλις) τρεις κτηνοτρόφους της περιοχής, λαμβανομένου υπόψη ότι πριν μερικά χρόνια οι φυτεύσεις ελάτης  στο υπερκείμενο ορειβατικό καταφύγιο (περίπου 50 μέτρα υψομετρική διαφορά) είχαν βίαιο τέλος….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου