Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Kαταστροφική η εμπορική εκμετάλλευση ακατοίκητων νησίδων….




Αυθαίρετη, επιπόλαια και καταστροφική για το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας κρίνεται η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να διαθέσει ανεξέλεγκτα για κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση τις ακατοίκητες νησίδες της Ελλάδας, ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ορνιθολογική  Εταιρεία  την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στη Στοά του Βιβλίου με τίτλο «Ενοικιάζονται πολύτιμες νησίδες: η φυσική μας κληρονομιά σε τιμή ευκαιρίας».
 

Ο Κρίτων Αρσένης, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επέκρινε το σκεπτικό της διάθεσης των ακατοίκητων νησίδων χωρίς καμία πρόβλεψη για την άγρια ζωή που διαβιεί εκεί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο». Μάλιστα, τόνισε ότι η πολιτική για τη χωροταξία σήμερα είναι «κερδοσκοπία γης» και ότι αυτή η ίδια «χρεοκοπημένη πολιτική» μας έχει φέρει στη σημερινή οικονομική κατάσταση.
 

Ο Αποστόλης Καλτσής, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ορνιθολογικής επεσήμανε ότι διαρκής επιδίωξη μας είναι αφενός η ενημέρωση του κοινού για την οικολογική αξία των ακατοίκητων νησίδων, αφετέρου να είναι συνεπής στην πολλαπλή υποχρέωση της να διαφυλάξει τις περιοχές που είναι πολύτιμες για τα πουλιά και να λαμβάνει δράση σε δραστηριότητες που βλάπτουν τους βιοτόπους τους. Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαράδεκτο οικολογικά σημαντικές και προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτές που περιλήφθηκαν στη λίστα προς «αξιοποίηση» που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στον Τύπο, να αντιμετωπίζονται ως προϊόντα σε προσφορά, όταν το ίδιο το ελληνικό Κράτος έχει πρόσφατα νομοθετικά επιβεβαιώσει τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας ως «πολύτιμο, αναντικατάστατο και σπουδαίας σημασίας εθνικό κεφάλαιο»  στο νόμο του 2011 για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας.
 

Η Δήμητρα Κουτσούμπα, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων με τη σειρά της, υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος σε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν. Ως προς τη λίστα των προς ενοικίαση ακατοίκητων νησίδων, έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα περιοχών όπου δεν έχει ληφθεί υπόψη η αρχαιολογική νομοθεσία, καθώς έχουν χαρακτηριστεί εξ ολοκλήρου ως αρχαιολογικοί χώροι (όπως η νησίδα Γράντες στην Κρήτη) και εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για επικείμενες νομοθετικές αλλαγές που θα επιχειρήσουν τη νομιμοποίηση εκτρωματικών «τοπόσημων»: κατασκευών δηλαδή που θα φέρουν το στίγμα «χτίστηκαν επί Μνημονίου», κατ’ αναλογία με των αντίστοιχων που «χτίστηκαν επί Χούντας».
 

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. της Ορνιθολογικής και Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, τεκμηρίωσε με σειρά επιστημονικών επιχειρημάτων την άποψη ότι η οικολογική αξία των ακατοίκητων νησίδων βασίζεται κυρίως στην απουσία μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας σε αυτές. Εξέφρασε την αμφιβολία του αν κάποιος επενδυτής θα ενδιαφερθεί πραγματικά για αυτές τις περιοχές αν ενημερωθεί για τα αντισταθμιστικά περιβαλλοντικά μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των θαλασσοπουλιών, όπως βραδινή συσκότιση, απαγόρευση εισαγωγής κατοικίδιων ζώων και άλλα, και προέτρεψε την Πολιτεία να «αφήσει τις νησίδες στην ησυχία τους» αν θέλουμε να διατηρήσουμε την οικολογική τους σημασία.
 

Ο Δημήτρης Τζανουδάκης, Καθηγητής Βοτανικής Πανεπιστημίου Πατρών, με ερευνητικό έργο 35 ετών στις ακατοίκητες νησίδες της Ελλάδας, μύησε το κοινό στη σπάνια χλωρίδα των περιοχών αυτών, που ενώ συχνά χαρακτηρίζονται απαξιωτικά «ξερονήσια» στην πραγματικότητα αποτελούν κιβωτούς φυτικής ποικιλότητας. Μέσα από εικόνες εξαιρετικά σπάνιων και μοναδικών φυτών που επιβιώνουν στις ακατοίκητες νησίδες της χώρας, έγινε αντιληπτό πως ακόμη και μικρής κλίμακας παρεμβάσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητά τους.
 

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, αποτελούσε πλέον κοινό τόπο ότι ο σχεδιασμός της άνευ όρων διάθεσης των ακατοίκητων νησίδων για «αξιοποίηση» παραβιάζει την ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία και υπονομεύει ανεπανόρθωτα την οικολογική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Η Ορνιθολογική, ως η περιβαλλοντική οργάνωση που εδώ και πάνω από 15 χρόνια πραγματοποιεί συστηματικό ερευνητικό και διαχειριστικό έργο για τις ακατοίκητες νησίδες της χώρας, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση της ακύρωσης αυτού του σχεδιασμού.
 
ΥΓ. Φωτογραφία (Λειψοί) από το Γιώργο Ρουσσόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου