Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Καύση καλαμιών στα τενάγη των Φιλίππων


Οι υγροτοπικές επιφάνειες  στη πεδιάδα των Φιλίππων επικαλύπτουν ένα μοναδικό κοίτασμα τύρφης – που επιδέχεται καύση και παράγει ενέργεια παρά τη σχετικά χαμηλή περιεκτικότητά της  σε άνθρακα. Η ιδέα της ενεργειακής αξιοποίησης της τύρφης των Φιλίππων είχε καλλιεργηθεί ιδιαίτερα στις τελευταίες φάσεις της δικτατορίας, όμως το σχέδιο αποκρούσθηκε – μεταξύ άλλων και λόγω της κινητοποίησης των κατοίκων-αγροτών….Τώρα πλέον η περιοχή αυτή αντιμετωπίζει, εκτός από τα γενικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, και το ειδικό πρόβλημα που προκύπτει από την ετήσια καύση των καλαμιών  από τους αγρότες. Πρόκειται για μια «εμπρηστική» πρακτική διαδεδομένη στις γεωργικές  περιοχές, που αφορά όχι μόνο τα καλάμια αλλά και διάφορα υπολείμματα της καλλιεργητικής περιόδου,  για την οποία είχαν γίνει πάμπολλες αναφορές (ή μάλλον καταγγελίες…)στο περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ – χάρις στην επιμονή του Κοζανίτη  οικολόγου Λάζαρου Τσικριντζή …

Η πρακτική της καύσης εξακολουθεί  να δεσπόζει και σήμερα «για λόγους ευκολίας», όμως υπάρχει πλέον  ένας ισχυρός αντίλογος. Τις ημέρες αυτές το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και το Κ.Π.Ε. Φιλίππων,  διοργανώνουν σειρά από ενημερωτικές εσπερίδες (=βραδυνές ημερίδες….)  στην Ελευθερούπολη, στο Καλαμπάκι Δράμας και στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας,  για τις δυσμενείς επιπτώσεις από την καύση των καλαμιών στα Τενάγη Φιλίππων.

      Λένε οι διοργανωτές  των εσπερίδων  :

«Η πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων είναι ο μεγαλύτερος τυρφώνας των Βαλκανίων και ο 5ος μεγαλύτερος στον πλανήτη με βάθος που ξεπερνά τα 190 μέτρα, πρόκειται δε για το 3ο πιο παχύ στρώμα τύρφης στον κόσμο το οποίο έχει έκταση 55 km2. Πρόκειται για μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, η οποία μαστίζεται κάθε χρόνο από την λανθασμένη πρακτική της καύσης των καλαμιών. Τα εδάφη της περιοχής είναι οργανικά, τυρφώδη και συνεπώς κατά την καύση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καίγεται και το επιφανειακό στρώμα του εδάφους με αποτέλεσμα την έντονη υποβάθμισή του, χωρίς να επιτυγχάνεται η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών μέσω αυτής της πρακτικής. Οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτού του φαινομένου όμως επεκτείνονται απειλώντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής, την παραγωγικότητα των εδαφών, εγκυμονούν πλημμύρες και εν γένει απειλούν το περιβάλλον της περιοχής»… 

Όλα καλά έως εδώ, με καταξιωμένους επιστήμονες ως εισηγητές των εσπερίδων (Σίμογλου Κων/νος, Msc Γεωπόνος – Εντομολόγος, Δρ. Γεωργιάδης Αναστάσιος, Γεωπόνος – Γεωργικής Χημείας, Μπουσμουκίλια Σταυρούλα, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος , Υποπυραγός   Κάλυμνος Ζαφείριος,  Ιορδανίδου Μαρία, Γεωπόνος). Μόνο που αυτή η γαργαλιστική αναφορά στον   τυρφώνα των Φιλίππων, δεν με ενθουσιάζει : Στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε, όπου το οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τους μαστροχαλαστές των Μνημονίων,  καλό θα ήταν κάποιοι «να κρύβουν λόγια»… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου