Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η βιοποικιλότητα μένει….


 

 
«Οι κυβερνήσεις πέφτουνε , μα η αγάπη μένει», λέει ο Μανώλης Ρασούλης στο γνωστό άσμα….Πόσο επιθυμητή θα ήταν μια οικολογική εκδοχή του  τραγουδιού του  και πόσο απέχει από τη πραγματικότητα ! 

Του λόγου το αληθές βεβαιώνει η  μοναδική μέχρι σήμερα συνολική αξιολόγηση της BirdLife Europe [1] «Στο δρόμο προς την Ανάκαμψη;» σχετικά με την πρόοδο της Ε.Ε. ως προς τη Στρατηγική  για τη Βιοποικιλότητα [2] : Η οποία και  υπογραμμίζει  ότι η    Στρατηγική αυτή   εκτροχιάζεται οσονούπω, αν δεν μειωθούν  οι περιβαλλοντικά επιζήμιες επιδοτήσεις στη γεωργία, στην αλιεία, τις μεταφορές και τον τομέα της παραγωγής ενέργειας, και αν δεν αυξηθεί παράλληλα η χρηματοδότηση για τη διατήρηση της φύσης.  

«Τα κράτη της Ε.Ε. πρέπει να ξεκινήσουν να επενδύουν στο περιβάλλον άμεσα, και να σταματήσουν να δίνουν σημασία στους παρεμβατικούς λομπίστες ορισμένων συμφερόντων. Ειδάλλως η Ε.Ε. θα αποτύχει στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα μόλις δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση των στόχων για το 2020!», τονίζει ο Ariel Brunner, Συντονιστής του Τομέα Πολιτικής Περιβάλλοντος της BirdLife Europe.  

Η BirdLife Europe προτείνει τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής [3] και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και πιέζει τις σημερινές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. (2014-20) προς επενδύσεις στη βιοποικιλότητα και στα οικοσυστήματα. Παρόλο που η Στρατηγική της Ε.Ε. έχει σωστά προσδιορίσει τις δράσεις που πρέπει να γίνουν για να επανέλθει η βιοποικιλότητα, ελάχιστες από αυτές έχουν γίνει πράξη. Αυτό προκύπτει από την αποδυνάμωση ακόμη και των λιγότερο φιλόδοξων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αλιευτική και Αγροτική Πολιτική από τα κράτη-μέλη. 

Από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στο συνολικό ποσό των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων (3,4 δις ευρώ), που έχουν δοθεί. Παρόλα αυτά η χρήση των κονδυλίων δεν έχει φέρει σημαντικά μακροχρόνια αποτελέσματα για το φυσικό πλούτο της Ελλάδας, παρότι η χώρα μας είναι από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα χώρα στην Ε.Ε. Η έκθεση αποδίδει την αποτυχία αυτή στο γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν για πανάκριβα έργα υποδομών, καταστροφικών για το φυσικό περιβάλλον, όπως η Εγνατία Οδός και η σχεδιαζόμενη εκτροπή του ποταμού Αχελώου. 
 

Επικοινωνία



Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής Περιβάλλοντος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Τηλ.: 210 8228704 & 210 8227937, email: mkorbeti@ornithologiki.gr  

Σημειώσεις

[1] Η BirdLife Europe είναι ομοσπονδία 45 εθνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων που ασχολούνται με την προστασία των πουλιών. Η μοναδική προσέγγιση «από το τοπικό στο παγκόσμιο» που εφαρμόζει η BirdLife Europe, της επιτρέπει να επιτυγχάνει τη μακροχρόνια προστασία της βιοποικιλότητας προς όφελος των ανθρώπων.

 

[2] Την περίληψη της Έκθεσης «Στο δρόμο προς την Ανάκαμψη;» μπορείτε να δείτε εδώ στα αγγλικά: http://www.birdlife.org/eubiodiversityreport2012/wp-content/uploads/2012/09/Executive-Summary.pdf

 

[3] Επιπλέον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η Κοινή Αλιευτική Πολιτική αποτελεί την επόμενη μεγαλύτερη κινητήριο δύναμη για την καταστροφή της βιοποικιλότητας. 75% των ευρωπαϊκών ιχθυοαποθεμάτων είναι υπεραλιευμένα και η βιομηχανία της αλιείας επιβάλει την καταστροφή σε πολλά θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι προοδευτικές προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων συναντούν μεγάλες αντιστάσεις που αγνοούν ότι το μέλλον αυτού του οικονομικού τομέα εξαρτάται ολοκληρωτικά από την «υγεία» των θαλασσών.

 

[4] Για την οικονομική ενίσχυση των περιβαλλοντικών δράσεων από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα δείτε την αναφορά της έκθεσης στη χώρα μας εδώ: http://www.birdlife.org/eubiodiversityreport2012/?page_id=183

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου