Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ…..





Η  υπόθεση του αυθαίρετου νεκροταφείου στον Υμηττό είναι περσινή τουλάχιστον, μάλιστα δε είχε προκαλέσει μέχρι και μια άσφαιρη αντίδραση της Ειδικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Καραβασίλη : Αυτής που καταργήθηκε πρόσφατα  και που μόλις πρόλαβε να πει, για την υπόθεση των χρυσωρυχείων της Χαλκιδικής, ότι δεν έγιναν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις – με άλλα λόγια ,  ότι δεν δέχθηκαν να πεισθούν  αυτοί που όφειλαν να πεισθούν (!) και να αποδεχθούν να καταστραφεί το δικό τους βιός και το βιός πολλών επόμενων γενεών…
Τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Απόστολος Αλεξόπουλος, Χαρά Καφαντάρη και Δημήτρης Παπαδημούλης, έρχονται με τη σειρά τους να ξαναθέσουν αυτό το πρωτότυπο ζήτημα που έφερε στην επιφάνεια η επέμβαση  του Δημάρχου Γλυφάδας σε δασική περιοχή . Πρωτότυπο βέβαια πολύ, αλλά όχι «πρωτοτυπότερο» από το ζήτημα των αυθαίρετων δένδρων (!)– που καταλαμβάνουν χώρο στα πεζοδρόμια και ξωπετάνε τους πεζούς στην επικιδυνότητα των δρόμων  - αλλά ούτε και πρωτοτυπότερο από την υπόθεση ενός  αυθαίρετου αεροπλάνου (!) που είχε εμφυτεύσει και μετατρέψει σε καφετέρια  ιδιώτης, μέσα στον δασικό χώρο της Πάρνηθας…
Καλή η κίνηση των τριών βουλευτών, πάντως όμως θα έπρεπε να παίρνουμε υπόψη ότι ήδη, στο χώρο του Υμηττού, λειτουργούν σε πυκνοδασωμένους χώρους καθόλου(τελείως) νομιμότατα τρία τουλάχιστον νεκροταφεία – στου Παπάγου, στο Χολαργό, στα Γλυκά Νερά. Και τα τρία ιδιοποιούνται πολύτιμο δασικό χώρο και διασπούν ή «μπαρδαστεύουν» τις δασικές λειτουργίες με άλλες παράταιρες…Για το νεκροταφείο του Παπάγου(  κατά την πλέον  αισιόδοξη εκδοχή αναφερόμενο ως «Κοιμητήριο») έχω αναφερθεί στο βιβλίο μου για τον «Υμηττό» («Στοχαστής, 1991), όπου είχα τονίσει την απίθανη κατασπατάληση χώρου από κάποιους που αξίωναν το «φαίνεσθαι» και τη γκλαμουριά του κοιμητηρίου του Άρλινγκτον…
Ξέρω τα αντεπιχειρήματα κάποιων – ότι τα τρία νεκροταφεία χωροθετήθηκαν στη ζώνη Β του Υμηττού , ή ότι γενικά η θέση τους  έπρεπε να είναι «στα θυμαράκια», σε απόσταση από την πολύβουη πόλη… Όμως τα  αντι-αντεπιχειρήματα των φίλων του περιβάλλοντος αναφέρονται  στην ανάγκη σεβασμού της περιβαλλοντικής νομιμότητας και ιδιαίτερα των περιαστικών δασών, που είναι τόσο πολύτιμα για την ποιότητα ζωής τόσο πολλών ανθρώπων….
Όλη η Ερώτηση των τριών βουλευτών προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:


         
         
          Στις 12.8.2011, με ενέργειες της δημοτικής αρχής Γλυφάδας και τις «ευλογίες» της τοπικής Μητρόπολης, δημιουργήθηκε σε δημόσια, δασική–αναδασωτέα έκταση, αυθαίρετο νεκροταφείο, με περίφραξη, προκάτ εκκλησία και οκτώ τάφους, οι οποίοι μετά από μεταμεσονύχτιες ταφές έχουν γίνει σήμερα περίπου έντεκα.
Η τοποθεσία αυτή είναι χαρτογραφημένο ρέμα, περιοχή ενταγμένη στο ευρωπαϊκό  δίκτυο NATURA 2000, στην Α΄ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, όπου απαγορεύεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα (Π.Δ. «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων» (ΦΕΚ 187/Δ/2011).
Στις 18/10/2011 εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής Πρωτόκολλο Απομάκρυνσης Αυθαίρετων Κατασκευών, ανεκτέλεστο μέχρι σήμερα, αν και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι άμεσα εκτελεστέο, χωρίς δυνατότητα προσφυγής.
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2011 εκδόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) του Υ.Π.Ε.Κ.Α. η οικ. 4027/22.12.2011 «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» που διαπιστώνει 4 παραβάσεις εκ μέρους του Δήμου Γλυφάδας. Για τις παραβάσεις αυτές με το συνακόλουθο οικ. 4029/22.12.2011 έγγραφό της η Ε.Υ.Ε.Π. εισηγείται την επιβολή προστίμου ύψους 103.500€. Εκκρεμεί ακόμα η υπογραφή της πράξης επιβολής του προστίμου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος.
Παρά την παρουσία αστυνομίας στο χώρο από το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ προκειμένου να διασφαλίζει τη νομιμότητα, το Δεκέμβριο του 2011 πραγματοποιήθηκαν μεταμεσονύχτιες ταφές, ενώ τον Ιούλιο του 2012 άγνωστοι εισέβαλαν το βράδυ και απομάκρυναν την πρόχειρη περίφραξη και διέλυσαν τα μάρμαρα. Όμως, στις 28.8.2012, με την παρουσία και την προστασία της Αστυνομίας, συνεργείο του Δήμου άρχισε εργασίες αποκατάστασης της περίφραξης, επανατοποθέτησε την πόρτα και κατασκεύασε εκ νέου τους μαρμάρινους τάφους. Σε ερώτηση κατοίκων γιατί η Αστυνομία επιτρέπει τις εργασίες αυτές, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι υπήρχε «προφορική εντολή εισαγγελέα για λόγους δημόσιας υγείας!!!». Στις 7 Σεπτεμβρίου  το πρωί, παρουσία της Αστυνομίας, εκτελέστηκαν χωματουργικές εργασίες στο χώρο αυτό από το Δήμο με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων.

Με βάση τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί

-Γιατί δεν έχει μέχρι σήμερα εκτελεστεί το από 18/10/2011 Πρωτόκολλο Απομάκρυνσης Αυθαίρετων Κατασκευών και γιατί δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα σχετική εισαγγελική εντολή;

-Γιατί δεν έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί η πράξη επιβολής προστίμου 103.500€, σύμφωνα με το από οικ. 4029/22.12.2011 έγγραφο της  Ε.Υ.Ε.Π. ;

          -Είναι δυνατόν να νομιμοποιηθούν παράνομες εργασίες με προφορική εισαγγελική εντολή; 

-Τι εξυπηρετούν οι εισαγγελικές εντολές στα αρμόδια δασαρχεία για την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε δημόσιες δασικές-αναδασωτέες εκτάσεις, όταν όχι μόνο δεν τηρούνται, αλλά αντικαθίστανται από «προφορικές» παραγγελίες με ακριβώς αντίθετο περιεχόμενο;

- Ποια η πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης χωρητικότητας του νεκροταφείου Γλυφάδας και των όμορων δήμων και σε ποιό χρονικό ορίζοντα  προσδιορίζεται η υλοποίηση αυτής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου