Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Εγκαίνια Έκθεσης Βαγγέλη Δημητρέα



   Ο Βαγγέλης Δημητρέας από το 1985 ως το 2002 εργάστηκε ως καθηγητής ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου . Υπήρξε µέλος της «Οµάδας Τέχνης ά» και του «Κέντρου Εικαστικών Τεχνών». Συµµετείχε στην «Οµάδα για την επικοινωνία και την εκπαίδευση στη Τέχνη» και ήταν ιδρυτικό µέλος της «Οµάδας Τέχνης 4+». Είναι µέλος του Επιµελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και του «Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος».

 

   Ο Δημητρέας  αναζητά μια γραφή πιο δυναμική, χωρίς να προσφύγει στον σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Χρειάζεται μια γλώσσα πλαστικά δυναμική. Επιζητά τη συνεκτικότητα και παράλληλα, αλλάζει το έργο με συνεκτικότητα. Η μετατροπή του έργου γίνεται στόχος του. Αναφέρεται στα προσχέδια του Πικάσσο πάνω στην Γκουέρνικα.  Σε αυτά παρατηρούμε τον Πικάσσο να παίρνει, για παράδειγμα, ένα άλογο, να το ζωγραφίζει, αρχικά ρεαλιστικά, στη συνέχεια να το αλλάζει, να κάνει αυτό ξανά και ξανά, μέχρι να αλλάξει, τελικά, όλη τη φιγούρα. Ο Δημητρέας δέχεται αυτήν την αρχή: ότι στόχος πρέπει να είναι η συνεκτική αλλαγή της φιγούρας. Η αποδόμησή της.  Μας παρουσιάζει τη  σταδιακή μεταλλαγή του έργου, το πέρασμα από την παράσταση στην αφαίρεση και τη σχηματοποίηση. Αυτή η διαδικασία γίνεται στα χέρια του έργο, αλλά θα τολμούσαμε να πούμε, μέθοδος. Η διαδικασία μεταλλαγής παρουσιάζεται μπροστά μας· ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τα συγκεκριμένα, κάθε φορά, βήματα για να φτάσουμε σε αυτήν. Ο Δημητρέας είναι ο ζωγράφος των μετατροπών. Στα έργα των τελευταίων χρόνων, παρατηρούμε τον καλλιτέχνη να παρουσιάζει έναν παρατακτικό χώρο, στον οποίο η μορφή σταδιακά κατακερματίζεται, είτε εσωτερικά, ως αποτέλεσμα μίας αφαίρεσης, είτε εξωτερικά, ως αποτέλεσμα του σύγχρονου κατακερματισμού της εικόνας που κατακερματίζει τη μορφή.

 

Εγκαίνια:  31 Οκτωβρίου 2012,  7.30 μ.μ.  Διάρκεια: μέχρι  6 Ιανουαρίου 2013. 

Eπιμέλεια: Παναγιώτης Σ.Παπαδόπουλος. 

Ωράρια λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή:

10:00-15:00, Τετάρτη: 18:00-22:00

Σάββατο-Κυριακή: 11:00-14:00

Είσοδος ελεύθερη. 

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ , Μαρίνου Αντύπα 18, 141 21, Ν. Ηράκλειο, Τηλ.: 210 2719744 info@pinakothiki.eu  www.pinakothiki.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου