Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Στη «Τούρλα» της Σαλαμίνας…..


                                               
 

Η αποκατάσταση της μορφής του χώρου μετά από μια περίοδο π.χ λατομικών εργασιών, δεν είναι μόνο μια συμβολή στην αισθητική , δεν είναι μόνο  ένα είδος «χωρικού λίφτινγκ» :  Η  αποκατάσταση είναι κάτι πολύ περισσότερο, κάτι που κάνει εφικτές  τις «οικολογικές» λειτουργίες, που επιτρέπει τον επανεποικισμό της χλωρίδας και της πανίδας, που συνεισφέρει στο μικροκλίμα, που  μετριάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα, που συνδράμει την  ποιότητα των «πέριξ»  εδαφών.

Έχω δει αποκαταστάσεις «που φύσαγαν» - στην Κύπρο (παλιό ορυχείο Αμιάντου) αλλά και στην Ελλάδα, στον Υμηττό, ή σε παλιά λιγνιτωρυχεία, από τη ΔΕΗ.  Αποκαταστάσεις που είχαν την ιδιαιτερότητα να είναι….αποκαταστάσεις (!!!), δηλαδή πραγματικές  και όχι  της πλάκας, όπως αυτή που ήλθε στα υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, την Πέμπτη 04.10.2012 : Η οποία σχετιζόταν με  μια αυτοαποκαλούμενη  ειδική μελέτη «αποκατάστασης»  λατομείου στη θέση Άκρα Τούρλα, στα Σελήνια Σαλαμίνας…..
 

Καταγγέλλουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της « Αττικής Συνεργασίας Όχι στο Μνημόνιο»
Βαρεμένος Γεώργιος,    Κυπριανίδου Ερμίνα  ,   Τσουκαλάς Δημήτρης , μαζί με τον Σύμβουλο Καπάταη Χρήστο:                                                                                                                                                                                                            

Η λεγάμενη «ανάπλαση»  και «αποκατάσταση», είναι στην ουσία  επαναλειτουργία ενός ανενεργού λατομείου για τις ανάγκες του Ο.Λ.Π. σχεδόν 20 χρόνια μετά την εγκατάλειψη του, προκειμένου να παρέχει τα αναγκαία αδρανή υλικά για τη δημιουργία νέου Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο. Η μελέτη αυτή μόνο ως κοροϊδία μπορεί να θεωρηθεί και υποτίμηση της  κοινής νοημοσύνης…...

Ο Ο.Λ.Π. λειτούργησε το λατομείο σχεδόν 10 αντί 5 έτη και ουδέποτε κατέβαλε τα πάγια αναλογικά μισθώματα. Οι εργασίες θα καλύψουν έκταση 251 στρ., ενώ η αρχική έγκριση είχε δοθεί μόνο για 170 στρ., περιμετρικά δε της  περιοχής 60 στρ. έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα.

Κοντά υπάρχει ο οικισμός Μπόνι σε απόσταση μόλις 900 μέτρων  ενώ ο οικισμός Ντάπιας βρίσκεται σε απόσταση 600 μέτρων  από το λατομείο.

Οι 2 Δημοτικές Κοινότητες (Σεληνίων-Αιαντείου) στον χώρο των οποίων υπάγεται το λατομείο, έχουν εκφράσει σχεδόν ομόφωνα αρνητικές γνώμες και επιπροσθέτως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Σαλαμίνας αντιτάσσεται  σθεναρά στην επαναλειτουργία του. 

Την στιγμή που επιχειρείται το ξεπούλημα των Οργανισμών Λιμένων της χώρας  σε ιδιώτες κερδοσκόπους, οι ενέργειες αυτές μόνο ως προίκα στα νέα αφεντικά μπορεί να ιδωθούν….
 
ΥΓ. Η φωτογραφία από τα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαϊδας, είναι του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου