Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Ο Προϋπολογισμός εντείνει το κοινωνικό έλλειμμα

 

Ανακοίνωση της ΑΓΣΣΕ

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση δεν έχει απλά σαν πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, αλλά αυτό το στόχο επιμένει να το πετύχει εντείνοντας τα κοινωνικά ελλείμματα.

-Οι αυξήσεις στις συντάξεις (3%), για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι κάτω και αυτού του επίσημου πληθωρισμού (3,9%).

-Το κονδύλι των αυξήσεων (430 εκ.) παραπέμπει σε μέση αύξηση στους συνταξιούχους της τάξης του 1,4% (συνολκή συνταξιοδοτική δαπάνη 30,5 δισ. ευρώ). Και από αυτά, σε πολλές περιπτώσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό το παρακρατεί η εφορία.

-Περισσότεροι από 800.000 συνάδερφοί μας αποκλείονται των αυξήσεων με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς».

-Παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού παραμένει και εφαρμόζεται με τον ίδιο απαράδεκτα στρεβλό τρόπο η «Εισφορά Αλληλεγγύης». Με αποτέλεσα να παρακρατείται, σε πολλές περιπτώσεις, το σύνολο των νέων αυξήσεων.

-Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις φορολογούνται υπέρμετρα καθώς δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα.

-Τα κρατικά έσοδα συνεχίζουν τα στηρίζονται σε απαράδεκτα υψηλό βαθμό στην έμμεση φορολογία (σχεδόν 2 στα 3 ευρώ). Γεγονός που επιβαρύνει οριζόντια με το ίδιο ποσό ΦΠΑ όλα τα εισοδήματα. Χωρίς να λειτουργεί η συνταγματική αρχή: «ο καθένας να εισφέρει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα».

-Η ακρίβεια, η οποία πυροδοτείται και από τους έμμεσους φόρους, ενώ μένουν ανέλεγκτα τα ολιγοπώλια στην αγορά, πλήττει ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα καθώς οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης ξεπέρασε το 30% τους τελευταίους 18 μήνες.

-Τα Tαμεία μας βυθίζονται στα ελλείμματα λόγω υποασφαλισμένης εργασίας και ανεργίας, ενώ με την δημιουργία του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού (ΤΕΚΑ) προκαλείται χρηματοδοτικό έλλειμμα 207 εκ. ευρώ, το οποίο για τη νέα χρονιά, καλύπτει ο προϋπολογισμός. Αλλά δεν είναι μακριά η εποχή που θα μας (ξανα)πούν ότι «δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να στηρίζουν τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού». Ενώ αυτά προκαλούνται με την υποχρεωτική μετακίνηση των νέων ασφαλισμένων από το ενιαίο-δημόσιο Επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ), στο ΤΕΚΑ.

Η ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία θα φέρει νέο πλούτο στην πατρίδα μας, απαιτεί εργασιακή ειρήνη και αναπτυγμένο Κοινωνικό Κράτος. Όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των πολύ πλουσίων και των αδύνατων στρωμάτων, τόσο υπονομεύεται η Εθνική προσπάθεια.

 Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την Κοινωνική Ανάπτυξη σαν αναγκαίο εφαλτήριο για την Εθνική προκοπή. Και από αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω.

 Η ΑΓΣΣΕ θα συντονίσει τη δράση της με την ΓΣΕΕ, την ΑΕΔΥ και τις άλλες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να διεκδικήσει έναν αναπτυξιακό Προϋπολογισμό με δίκαια κατανεμημένα τα βάρη. Μια αναπτυξιακή προσπάθεια με ανθρώπινο πρόσωπο και κατοχύρωση των ωφελειών σε ολόκληρη την Κοινωνία.

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΑΓΣΣΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου