Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Φορομπηχτική αδικία η φορολογική δικαιοσύνη;

 


(Άρθρο μου στην κυριακάτικη Kontra news)

του Δημήτρη Οικονόμου

 

Τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη 2019-2023 θα περάσουν στην ιστορία ως η πρώτη επέλαση στις τσέπες των φορολογούμενων μέσω της υπεραπόδοσης των έμμεσων φόρων (Φ.Π.Α. και ειδικών φόρων κατανάλωσης). Μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2023 τα έσοδα από τις πηγές ξεπέρασαν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού κατά 8δις ΕΥΡΩ. Αυτή η αύξηση δεν οφείλονταν σε αύξηση του ΑΕΠ, αλλά στις αυξήσεις των τιμών. Παρά τις έγκαιρες αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ για μείωση των συντελεστών της έμμεσης φορολογίας στα βασικά αγαθά ώστε, σε συνδυασμό με ελέγχους στην αγορά, η μείωση αυτή να περάσει στους καταναλωτές, να σταματήσει η διαρκής και αυξανόμενη πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, η κυβέρνηση συνέχισε απτόητη τον στραγγαλισμό των πιο αδύναμων νοικοκυριών και της της μεσαίας τάξης Αυτή η κρατική κερδοσκοπία εις βάρος της μεσαίας τάξης συνεχίζεται και σήμερα και πρέπει να τελειώσει χθες.

Αντί γι’ αυτό όμως, η κυβέρνηση εξάγγειλε και φέρνει στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, την οριζόντια φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Ένα πολυχρησιμοποιημένο, φορομπηχτικό  μέτρο επί «δικαίων και αδίκων», για την αντιμετώπιση, δήθεν, του υπαρκτού προβλήματος της φοροδιαφυγής. Για μια ακόμα φορά, προτιμά να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ πανηγυρίζει για την κατάργηση 50 φόρων μηδαμινής οικονομικής επίπτωσης στις τσέπες μας.

Και βέβαια τον ορυμαγδό καταγγελιών εναντίον του ΠΑΣΟΚ όταν προτείναμε μια μικρή αύξηση του φόρου των κερδών των ανώνυμων εταιρειών, των οικονομικά ισχυρών μετόχων τους για να πετύχουμε μια μικρή μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α.

Δεν περιμέναμε βέβαια από αυτή την κυβέρνηση να πάρει μέτρα αναδιανομής μέσω της φορολογίας. Είναι φανερό, εδώ και καιρό, ότι έχει διαλέξει τους λίγους και πλούσιους αντί την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Και με την αφαίμαξη αυτών των τελευταίων «να κάνει ταμείο» για προσλήψεις «δικών της παιδιών» εκτός Α.Σ.Ε.Π. και απ‘ ευθείας αναθέσεων σε φίλους της, να διώχνει τους νέους στο εξωτερικό, να κλείνει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να περιορίζει την αγοραστική δύναμη. Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε μια οικονομία και κοινωνία με τα 2/3 στην απ’ έξω. Αλλά αν η αντίστροφη αναδιανομή υπέρ των λίγων είναι επιλογή της, θα μπορούσε τουλάχιστον να φροντίσει για μια στοιχειώδη φορολογική ισονομία.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα που απεργάζεται και να αναμετρηθεί με την εναλλακτική πρότασή μας για την φορολογία: ούτε ένα ΕΥΡΩ φόρος για ανύπαρκτο εισόδημα, ούτε ένα ΕΥΡΩ δώρο σε έχοντες και κατέχοντες μέσω νομιμοφανούς φοροδιαφυγήςΌσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να οδηγήσει την κοινωνία στη παραίτηση και στην αποχή για να συνεχίσει την πολιτική της των λίγων, υπάρχει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που πιστεύει ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, με τους νέους μας να μένουν στην πατρίδα μας και την οικονομία να δουλεύει πιο δίκαια για όλους.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου