Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Φορείς και Πολίτες της Αίγινας για το ακίνητο του ΤΕΣ στην Πέρδικα

 

 

Συνέντευξη Τύπου

 

31 Οκτωβρίου 2023

 

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και δώδεκα Φορείς της Αίγινας καταθέτουν την πρότασή τους σχετικά με την διαχείριση της έκτασης των ναυτικών οχυρών στην Πέρδικα Αίγινας.

 

Η έκταση αυτή συνολικής επιφάνειας 350 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ),  και ανεκτίμητης αξίας για το νησί λόγω της σπανιότητας του τοπίου της, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μυκηναϊκούς τάφους, Οχυρά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Camera Obscura, δεν είναι ακόμα χαρακτηρισμένη από το ΥΠΠΟ, παρότι έχει επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία, και δεν έχει ακόμα καθορισμένες χρήσεις γης και επιτρεπόμενους όρους δόμησης, παρότι ο Δήμος έχει λάβει απόφαση για την κίνηση της διαδικασίας πολεοδομικού σχεδιασμού. Επιπλέον, ο Δήμος, οι φορείς και οι κάτοικοι του νησιού, δια μέσου επανειλημμένων ψηφισμάτων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν διατυπώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή τους σε μία ανάπτυξη που δεν λαμβάνει υπόψιν της την ιστορία του τόπου και τις σημαντικές συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

Το ΤΕΣ, με αδιαφάνεια και αγνοώντας προκλητικά όλα τα παραπάνω, προχωρά στην αναζήτηση μισθωτή του ακινήτου, χωρίς κανένα κριτήριο, όρους και προϋποθέσεις, για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και την προστασία του περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων και των νεότερων μνημείων, και προτρέπει τον μισθωτή /επενδυτή να επιδιώξει την ένταξη την επένδυσής του στις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) του Ν.4864/2021, ενώ ταυτοχρόνως του αναθέτει να προβεί ο ίδιος στις διαδικασίες θεσμοθέτησης του πλαισίου "ανάπτυξης" της έκτασης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος για την ρύθμιση των χρήσεων γης και των περιορισμών προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Η διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χθες 31/10, τα μέλη των συλλόγων που συντονίζουν τις κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων της Αίγινας, είχε στόχο την ενημέρωση ενός ευρύτερου κοινού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) για την δεοντολογία που πρέπει να τηρηθεί στην διαχείριση της έκτασης. Οι φορείς υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία, οφείλει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στην συνολικά ισχύουσα νομοθεσία και τις στοιχειώδεις απαιτήσεις του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού εξασφαλίζοντας αειφορία, προστασία της ιστορικής μνήμης και του περιβάλλοντος, αλλά και την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, και τόνισαν ότι η θέση αυτή εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τόσο προς κάθε ενδεχόμενο επενδυτή όσο και προς κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Ζητούμε την προστασία του ιστορικού τόπου και του τοπίου, και μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) να προκύψουν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, οι αναγκαίοι περιορισμοί προστασίας και οι όποιες δυνατότητες διαχείρισης μπορεί να αναπτύξει το ΤΕΣ για την επίτευξη των νομικά κατοχυρωμένων στόχων του.

 

Στη συνέντευξη συμμετείχαν:

 

Παναγιώτης Αγραπίδης, Πολ. Μηχανικός, Σύμβουλος Διαχείρισης Έργων, Πρόεδρος Συλλόγου “Φίλοι της Αίγινας”

(p.agrapidis@gmail.com)

Μάρω Ευαγγελίδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος/Χωροτάκτης, Πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου, ΕΛΛΕΤ

(maroevangelidou@gmail.com)

Μαρία Ντότσικα, Δικηγόρος, Μέλος του Συλλόγου “Φίλοι της Αίγινας”

(mntotsika@yahoo.gr)

Γιώργος Μπόγρης, Ορθοπεδικός-Χειρουργός, Διευθυντής της ΑΜΚΕ “Η Αιγιναία”

(giorgobogris@gmail.com)

Συντόνισε η Ελένη Σταμπόγλη, Ιστορικός, Μέλος της ΑΜΚΕ “Η Αιγιναία”

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ  - Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΤΕΣ

Στις 3 Οκτωβρίου 2023 αναρτήθηκε στη Διαύγεια - και μία εβδομάδα αργότερα δημοσιοποιήθηκε από το AIGINA PORTAL- η προκήρυξη του Ταμείου Εθνικού Στόλου για μίσθωση ολόκληρου του ακινήτου στην Πέρδικα σε ιδιώτη επενδυτή, χωρίς κανένα κριτήριο, όρους και προϋποθέσεις παρά μόνο την πλειοδοτική προσφορά.

 

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της «διερευνητικής» Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που είχε δημοσιευτεί στις αρχές του 2022, και οδήγησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών από την Κοινωνία των Πολιτών και τις δημοτικές δυνάμεις στο νησί. Με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι κάτοικοι του νησιού διαμηνύουν πως η άνευ όρων παράδοση του ακινήτου αυτού σε ιδιώτη παραβιάζει κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης. Καμία “επένδυση” τέτοιας κλίμακας δεν μπορεί να γίνεται ερήμην του χωροταξικού σχεδιασμού για την Αττική, όπως αυτός προσδιορίζεται με το Ρυθμιστικό Σχέδιο του 2014, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και -κατά τα φαινόμενα- σε αντίθεση με κάθε πρόταγμα αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή μάλιστα που επιβεβαιώνεται καθημερινά στη χώρα μας το τίμημα της έλλειψης ενός ολιστικού σχεδιασμού, ιδίως δε για την διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. 

   

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Σήμερα κάτοικοι, μέσα από την κινητοποίηση των συλλόγων του νησιού, συσπειρώνονται και πάλι, για να αποτρέψουν την υποβάθμιση της αναπτυξιακής προοπτικής του νησιού και της ποιότητας ζωής. Τι προωθούμε:

 

Καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16.10.23 τις προτάσεις μας, οι οποίες υιοθετήθηκαν αυτούσιες και ομόφωνα ζητώντας από τον Δήμο Αίγινας, να προβεί στις αναγκαίες νομικές και διοικητικές ενέργειες ώστε να μη προχωρήσει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. Αυτές είναι:

1.   να αναθέσει ο Δήμος άμεσα την προετοιμασία του φακέλου για την διεξαγωγή διαγωνισμού για την μελέτη του ΕΠΣ της περιοχής οχυρών και της ζώνης άμεσης επιρροής, ώστε να υπάρξει το συντομότερο μελετητική ομάδα.

2.    να ζητήσει από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ανάκληση της πρόσκλησης του διαγωνισμού, μέχρι να προηγηθεί τουλάχιστον η μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου /ΕΠΣ.

3.    να απευθύνει πρόσκληση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για διαβούλευση με τον Δήμο και τους τοπικούς φορείς ώστε να είναι σαφές το πλαίσιο κάθε περαιτέρω ενέργειας

4.    να ζητήσει από το ΤΕΣ τα τοπογραφικά διαγράμματα της έκτασης με την αποτύπωση των οχυρωματικών εγκαταστάσεων ώστε να κατατεθούν στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού και να αναθέσει την υποβολή πλήρους φακέλου για την κήρυξη των Οχυρών ως μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς, μόλις παραλάβει τα τοπογραφικά 

5.    να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την ανακαίνιση και επανάχρηση των οχυρών ώστε να υπάρχει συνέργεια με τις ενδεχόμενες ιδιωτικές επενδύσεις. 

 

Επιπλέον, οι Σύλλογοι και Φορείς της Αίγινας που κινητοποιούνται για την υπόθεση του ακινήτου στην Πέρδικα, καταδικάζουν την αδιαφάνεια με την οποία προχωρά το ΤΕΣ στην ανάδειξη μισθωτή για το ακίνητο και δεσμεύονται πως θα εξαντλήσουν όλα τα νομικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για την αποτροπή της άνευ όρων παράδοσης του ακινήτου σε ιδιώτες επενδυτές.

 

Οι διοργανωτές:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ Ο ΑΓ. ΣΩΣΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΑΙΓΙΝΙΤΙΣΣΑ”

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η ΑΙΓΙΝΑΙΑ

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΕΤ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΠΑΓΓ/ΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΧΕΙΑΣ ΡΑΧΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗ

 

Για ενημέρωση σχετικά με εξελίξεις στο ζήτημα των Οχυρών Πέρδικας, παρακολουθείτε τη σελίδα

https://www.facebook.com/perdikao

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα Οχυρά της Πέρδικας:

-   Περιοδικό Η Αιγιναίας, τεύχος 26: https://aeginaia.gr/bibliothikh

- Έκθεση “Ναυτικά Οχυρά Αίγινας 1936-1944”, επιμ. Κ. Κυρίμης, Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού:

κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου