Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Δεν μας έφταναν όλα

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 4.11.23

Υπέρβαση ορίων άμυνας : Στην κοινωνία των πολιτών, ο νόμος προβλέπει πως η  άμυνα  πρέπει να είναι αντίστοιχης δυναμικής με την επίθεση και να μην υπάρχει χάσμα μεταξύ μέσων επίθεσης και μέσων άμυνας.  Είναι η κατάσταση που φαίνεται να βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας σήμερα! Η όλη φάση  φαίνεται πως εμπεριέχει  ένα αστάθμητο μέλλον -  από μια  μεγάλη μετωπική σύγκρουση μέχρι ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Δεν μας έφτανε λοιπόν η κατάσταση των πραγμάτων στις διεθνείς σχέσεις συμπεριλαμβανομένου του πολέμου  στην Ουκρανία, αλλά στις ημέρες μας  ερχόμαστε αντιμέτωποι και με το… κλίμα (!), που μας παίζει επικίνδυνα παιχνίδια. Δεν ξέρω τι έδειξαν τα περίφημα «μερομήνια» για τον καιρό του Νοεμβρίου – αυτά ακούγονται μόνο όταν  κάνουν πετυχημένες προβλέψεις : Πάντως στην Ιταλία οι βροχές προκάλεσαν την πλημμύρα της λίμνης Κόμο, στη Βενετία ενεργοποιήθηκε το φράγμα «Μόζε» για τη σωτηρία της ιστορικής πόλης,   ενώ στην Γαλλία οι  βορειοδυτικοί άνεμοι που «τρέχουν» με  ένταση πολλών χιλιομέτρων,  προβλέπεται  να δυσκολέψουν την ναυσιπλοϊα και πολλές ακόμη δραστηριότητες - όπως την κίνηση σε  δρόμους, τις σιδηροδρομικές γραμμές και την  πολιτική αεροπορία. Στη Βρετάνη και στη Νορμανδία αναμένονται ριπές ανέμου με  ταχύτητα 175 χιλιόμετρα την ώρα !

 

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας γενικότερης αλλαγής του κλίματος, που φέρεται ως υποστηριζόμενη από το 97% των μετεωρολόγων και φυσικών επιστημόνων  ;  Ακόμη και εάν είχαμε αμφιβολίες , η «Αρχή της προφύλαξης» θα επέβαλε μέτρα προληπτικά, τα οποία θα έπρεπε να εφαρμοστούν κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο.  

Θα περιμέναμε γενικώς  ένα ξεμπέρδεμα μετά από αυτό το μπέρδεμα, αλλά τα πράγματα δεν φτάνουν ως εκεί: Οι ακτιβιστές της Derniere Renovation με παρέμβασή τους στο Λούβρο (για το ακουσθήναι, βεβαίως) αξίωσαν τη λήψη κλιματικών μέτρων από τη Γαλλική κυβέρνηση. Το πράγμα θυμίζει  παρέμβαση της Γκριπις το 2014  στα ιερογλυφικά του Περού, εν τούτοις όμως η διεθνής οργάνωση είχε την παρρησία  να ζητήσει συγγνώμη. Ας μην ξεχνάμε και  την οργάνωση  Just stop oil, που εξαπέλυσε  κονσέρβες ντομάτα στους «Ηλίανθους» του Βαν Γκόγκ, που φυλάσσονται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου προφυλαγμένοι από θώρακα γυαλιού….

Τέλος πάντων, μη μπορώντας να κάνουμε τίποτε άλλο παραμένουμε στο ακουστικό μας, παρακολουθώντας τα τρία κακά της μοίρας μας – αν βέβαια είναι τρία και όχι περισσότερα.   

 ΥΓ  Εικόνα καταστροφής στην πλατεία Κυψέλης, χωρίς χρονικό ορίζοντα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου