Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Αναβαθμίζεται και επεκτείνεται ο Υποσταθμός Σπερχειάδας, αλλά για ποιον; Μια άλλη διάσταση της παράλογης αδειοδότησης ανεμογεννητριών στην Οίτη

 


 

Για να καταστεί το δίκτυο έτοιμο για την μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σε εξέλιξη πέντε έργα αναβάθμισης και επέκτασης Υποσταθμών Μέσης και Υψηλής τάσης. Ο Υποσταθμός της Σπερχειάδας είναι ένας από αυτούς, ο οποίος ενισχύεται με δεύτερο μετασχηματιστή 150/20kV, 50MV.

 

ΟΥ/Στης Σπερχειάδαςπαραμένει κορεσμένος από το 2012, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία δυνατότητα στην τοπική κοινωνία για να συμμετάσχειστο κύμα των επενδύσεων ΑΠΕ από το 2018 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες είναισε εκκρεμότητα πάνω από 65 αιτήματασυνολικής ισχύος περίπου 42MWγια μικρά έργα έως 1 MW,φωτοβολταικά από κοινότητες,αγρότες και επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας,λόγω μη δυνατότητας σύνδεσης στον Υποσταθμόκαι αναμένονταςτην επέκτασή του.

 

Με το άρθρο 15 του  νόμου 4951/2022, σε  συνδυασμό με το άρθρο 14 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123 για τον «καθορισμό πλαισίου προτεραιότητας στην χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και σταθμούς αποθήκευσης από τον Διαχειριστή του Δικτύου και τον Διαχειριστή του Συστήματος», δίνεται η δυνατότητα -στην επαύξηση ισχύος ενός υποσταθμού μέσης τάσης, που ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ- να σταλεί για παράδειγμα ένα έργο αιολικού σταθμού από τον ΑΔΜΗΕ και να πάρει προτεραιότητα  σε σχέση με τα άλλα έργα με βάση το πλαίσιο προτεραιότητας. Αφήνει έτσι όλα τα μικρά έργα εκτός, καταλαμβάνοντας όλη την επιπλέον ισχύ του νέου μετασχηματιστή.

 

Στις 8 Νοεμβρίου 2022 η ΡΑΕ χορήγησε άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 30 MW δίπλα στον Υ/Σ της Σπερχειάδας στην εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΡΒΑΝΙΚΟΥ ΕΠΕ ιδίων συμφερόντων με την ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΙΤΗΣ ΕΠΕ, η οποία έχει στη διαδικασία της αδειοδότησης τον Αιολικό Σταθμό στη θέση «ΤΟΥΡΛΑ – ΒΛΙΤΟΤΣΟΥΜΑΡΟ» της Οίτης. Ο σκοπός είναι φανερός: Μέσω κοινού αιτήματος στον ΑΔΜΗΕ -και την μεταφορά του στον ΔΕΔΔΗΕ- να καλύψουν την ισχύ της αναμενόμενης επέκτασης του υποσταθμού. Στη νέα ΜΠΕ για την τροποποίηση της Α.Ε.Π.Ο.του ΑΣΠΗΕ στη θέση «ΤΟΥΡΛΑ – ΒΛΙΤΟΤΣΟΥΜΑΡΟ» αναφέρεται ρητά:«προστίθεται κατασκευή επέκτασης του υφιστάμενου Υποσταθμού Υ.Τ. Σπερχειάδας πλησίον του γηπέδου του υφιστάμενου για την σύνδεση του έργου».

 

Με λίγα λόγια μεθοδεύεται η διασύνδεση στον Υ/Σ Σπερχειάδαςτης ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΟΙΤΗΣ ΕΠΕ (EDPR) των 35MWσε συνεργασία με την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΡΒΑΝΙΚΟΤ ΕΠΕ (EDPR) και να μείνουν εκτός ακόμα μια φορά οι 65 «μικροί», και αυτοί που θα ακολουθήσουν. Κι αυτό, χωρίς καμιά διαφάνεια.. Για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα αγνοείται με εξοργιστικό τρόπο η τοπική κοινωνία, αγνοούνται οι αντιδράσεις των Δήμων Λαμίας και Δελφών και όλων των κοινοτήτων της Οίτης, αγνοούνται οι προσφυγές στο ΣτΕ.

 

Ελπίζουμε δεν θα συμβεί αυτό και ότι θα υπάρξει ορθολογική κρίση από τους αρμόδιους φορείς, για να μην πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Λαμία, Φλεβάρης 2023

 

Στέφανος Σταμέλλος

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/

http://www.e-ecology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου