Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Λένε : "Υπερασπιζόμαστε ΚΑΙ το κλίμα, ΚΑΙ τη φύση" - να τους πιστέψουμε;

 


 

 

Δελτίο Τύπου 17 Φεβρουαρίου 2023

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ για την προειδοποίηση της ΕΕ προς Ελλάδα, για σεβασμό των οικοτόπων στη χωροθέτηση των ΑΠΕ

Δικαίωση για τις πολύχρονες προειδοποιήσεις του ευρύτερου οικολογικού χώρου, θεωρεί η συμμαχία Πράσινο & Μωβ την Αιτιολογημένη Γνώμη της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση  για παραβίαση της Οδηγίας περί Οικοτόπων από το ισχύον σύστημα χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές. Εννέα χρόνια μετά την προηγούμενη προειδοποιητική επιστολή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανήλθε στο θέμα, φέρνοντας τη χώρα μας ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν ήδη δημοσιευμένες.


Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ  επισημαίνει τις σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες, τόσο της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που επί 9 χρόνια δεν έδωσαν λύσεις στο κρίσιμο αυτό θέμα παρά την αρχική προειδοποίηση της Κομισιόν ήδη από το 2014. Η  προστασία των περιοχών Νatura 2000 δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης που επανειλημμένα έχει νομοθετήσει ασύμβατες χρήσεις για τις προστατευόμενες περιοχές, προβλέποντας εκεί ακόμη και …εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ  καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη  δίμηνη προθεσμία που της δίνεται,

για να αποκαταστήσει έστω και τώρα την απαραίτητη προστασία της φύσης αλλά και την ευρωπαϊκή νομιμότητα, με τα νομοθετικά και διοικητικά εκείνα μέτρα που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σωστή χωροταξική κατανομή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ελπίζουμε η συμμόρφωση να μην  παραπεμφθεί και πάλι στις καλένδες. Σε αυτή την κατεύθυνση, απαιτούμε άμεση πρόοδο με το χωροταξικό για τις ΑΠΕ, με ουσιαστική συμβολή των τοπικών  κοινωνιών και της επιστημονικής κοινότητας.

Στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα η οικολογική κρίση, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ. Αναγνωρίζουμε ότι οι ανεμογεννήτριες είναι και αυτές απαραίτητο μέρος της λύσης για το κλίμα, αλλά ούτε η φύση και η βιοποικιλότητα μπορούν να θυσιάζονται. Με προτεραιότητα πάντα την εξάντληση όλων των περιθωρίων για εξοικονόμηση ενέργειας, αυτοπαραγωγή και Ανανεώσιμες Πηγές μικρής κλίμακας, η χωροθέτηση των μεγαλυτέρων ΑΠΕ οφείλει να γίνεται με σχεδιασμό που να ελαχιστοποιεί το οικολογικό κόστος. Στην κατεύθυνση αυτή, η συμμαχία Πράσινο & Μωβ  καταθέτει στο Προγραμματικό της Πλαίσιο ολοκληρωμένες αναλυτικές προτάσεις για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ.

Ειδικά για τις Προστατευόμενες Περιοχές, η συμμαχία Πράσινο & Μωβ  θεωρεί απαραίτητες ισχυρές διασφαλίσεις, με κλείσιμο των εκκρεμών αιτήσεων και με πάγωμα κάθε έργου κατηγορίας Α΄ μέχρι την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και των Διαχειριστικών Σχεδίων, και την κύρωσή τους με Προεδρικά Διατάγματα: Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, εγκατάσταση αιολικών μόνο κατ’ εξαίρεση, σε θέσεις προχωροθετημένες βάσει των Διαχειριστικών Σχεδίων, με προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες από τις τοπικές κοινωνίες. 

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ  υποστηρίζει τη χωροθέτηση για ΑΠΕ κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιοχών, με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση. Στηρίζει επίσης  την προώθηση πλωτών αιολικών με ορθό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και προώθηση οριοθέτησης ΑΟΖ. 

Για τους ορεινούς όγκους, αποδέχεται χωροθέτηση μόνο μέχρι το ύψος που είναι απαραίτητο για τους στόχους μετάβασης κάθε περιφέρειας, και δίπλα σε υπάρχοντες δρόμους, ώστε να σταματήσει η πίεση στις κορυφογραμμές και ο κατακερματισμός των οικοσυστημάτων.  

Έμφαση οφείλει να δοθεί στις πολιτικές  που ευνοούν  ήπιες,  προβλέψιμες και συμβατές με το  περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι ηλιακές στέγες και τα αγροφωτοβολταϊκά, τα φωτοβολταϊκά (πάντα με ορθή χωροθέτηση),  οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, τα υβριδικά συστήματα για ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρισμού και ζεστού νερού, η γεωθερμία, η κινητική ενέργεια από τα θαλάσσια κύματα, αλλά και σύγχρονες πλωτές  ανεμογεννήτριες με ορθή χωροθέτηση και  με ελληνική προστιθέμενη αξία. Θέρμανση και δροσισμός πρέπει επίσης να απαλλαγούν από τα ορυκτά καύσιμα και να βασιστούν σε ανανεώσιμες πηγές. Σημαντικό είναι, τέλος, να υπάρχει ελληνική προστιθέμενη αξία και εκτεταμένη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Υπάρχει τρόπος να συνυπάρξει με την  προστασία της φύσης η απαραίτητη και επείγουσα μετάβαση σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Είναι ανάγκη να  αντισταθούμε δύναμη της αδράνειας και στα ισχυρά συμφέροντα που επιχειρούν να επικρατήσουν, κάποιες φορές και με πράσινο προσωπείο.

 


Για περισσότερες πληροφορίες:
Για το θέμα του Δελτίου Τύπου:
Γιάννης Παρασκευόπουλος: yannispar@gmail.com, 6979 952070
Εκπρόσωποι Τύπου:
Μάνος Αυγερινός, mavgerinos@gmail.com, +306946507104
Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου, annitatriantafyllopoulou@gmail.com, +306955616816


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου