Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Το ΣτΕ ενισχύει το οπλοστάσιο κατά της εκτός σχεδίου δόμησης- Στο Ιερό Νησί της Πάτμου γύρισε μία αμαρτωλή σελίδα για το φυσικό περιβάλλον

 


 

8 Φεβρουαρίου 2023

 

Με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας (σε μείζονα σύνθεση) του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε έφεση ιδιώτη κατά προηγούμενης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία, κατόπιν αιτήσεως ακυρώσεως που είχε ασκήσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΕΛΛΕΤ), είχαν ακυρωθεί οικοδομικές άδειες για εκτός σχεδίου ακίνητο στην Πάτμο.

 

Το Δικαστήριο επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι προκειμένου να επιτρέπεται η δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα, αυτά πρέπει να διαθέτουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο (οδό), ο οποίος υφίσταται νομίμως και δεν έχει προκύψει από ιδιωτική βούληση. Επιπλέον τονίζει ότι αυτή η προϋπόθεση υφίσταται από το έτος 1985 και δεν τέθηκε για πρώτη φορά με τον ν. 3212/2003, καθώς την έννοια αυτή είχε εξ αρχής και η διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 περ. α΄ του π.δ/τος της 24-31.5.1985 για την εκτός σχεδίου δόμηση. Συνεπώς και τα εκτός σχεδίου ακίνητα που δημιουργήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3212/2003 είναι δομήσιμα, εφόσον διαθέτουν, μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων, πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο). Περαιτέρω, αυτός ο όρος δόμησης, κατά τον οποίο δομήσιμα είναι τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) νομίμως υφιστάμενο, δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, που συνίστανται στη διαφύλαξη του χαρακτήρα των εκτός σχεδίου περιοχών και στην αποτροπή δημιουργίας με ιδιωτική πρωτοβουλία διάσπαρτων οικισμών χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό.

 

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ ενισχύει το οπλοστάσιο κατά της εκτός σχεδίου δόμησης, ενός θεσμού που αφήνει βαθιές πληγές στο φυσικό περιβάλλον και το τοπίο της χώρας, αναιρώντας κάθε προσπάθεια ορθολογικού σχεδιασμού. Και με όλα αυτά να υποστηρίζονται από πλήθος παρεκκλίσεων στις σχετικές διατάξεις και από αμφίβολης νομιμότητας διοικητικές πρακτικές κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών ανά την επικράτεια.

 

Πάγια θέση της ΕΛΛΕΤ αποτελεί η άμεση και αποτελεσματική ενσωμάτωση των αποφάσεων του ΣτΕ στην καθημερινή πρακτική της Διοίκησης, μέσω της έκδοσης σχετικών δεσμευτικών οδηγιών, η οποία, εν προκειμένω, θα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, που αποτελεί μια διαχρονική πληγή για την ελληνική φύση και τον πολιτισμό.

 

Με την απόφαση αυτή δικαιώθηκε ο αγώνας της ΕΛΛΕΤ που είχε αφετηρία το 2013 για την προστασία της νήσου Πάτμου, ο οποίος εν τέλει οδήγησε στη διατύπωση αυτής της κρίσης του Δικαστηρίου, που έχει γενικότερη ισχύ και βαρύνουσα σημασία.

 

Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης, είναι χαρακτηρισμένη ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα αναλλοίωτου αιγαιοπελαγίτικου τοπίου. Λόγω αυτών των μοναδικών της χαρακτηριστικών η Χώρα της Πάτμου έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και έχει βραβευτεί από διεθνείς φορείς αναγνωρισμένου κύρους όπως η Europa Nostra.

 

Η ΕΛΛΕΤ είναι για πολλά χρόνια άμεσα συνδεδεμένη με την Πάτμο όπου έχει πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων έχοντας ως αποκλειστικό στόχο την προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία.

 

Η ΕΛΛΕΤ είναι υπέρμαχη εκείνων των κατασκευαστικών εργασιών στην Πάτμο που βελτιώνουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές εφόσον συμβαδίζουν με τις αρχές της αειφορίας. Η υλοποίηση «επενδύσεων» όπως αυτές που προσέβαλλε η ΕΛΛΕΤ θα επέφεραν την υποβάθμιση μίας από τις πιο όμορφες περιοχές της καθώς θα προχωρούσε η σταδιακή οικοπεδοποίηση της. Για τον λόγο αυτό, και χάρις στις ενέργειες της ΕΛΛΕΤ, δραστηριοποιήθηκαν έντονα κάτοικοι και επισκέπτες της Πάτμου, καθώς και διεθνείς σύλλογοι και προσωπικότητες οι οποίοι αγωνίζονται θαρραλέα μέχρι σήμερα για την προστασία της φύσης και του πολιτισμού του Παγκοσμίας σημασίας νησιού.

 

Με ζωηρό ενδιαφέρον και ανυπομονησία αναμένουμε τις ενέργειες που θα προγραμματίσει ο Δήμος Πάτμου ώστε να διασφαλίσει την πλήρη αποκατάσταση του μοναδικού αιγαιοπελαγίτικου τοπίου της περιοχής, το οποίο έχει αρχίσει να αλλοιώνεται από τις έως σήμερα ελισσόμενες κατασκευαστικές και χωματουργικές εργασίες, αλλά αποτελεί ένα από τα βασικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αειφόρο ανάπτυξη της Πάτμου.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπενθυμίζεται ότι σε όμορα προς το επίδικο ακίνητα, που είχαν προκύψει από «ευρηματικές» κατατμήσεις και στερούνταν και αυτά προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο, το ΣτΕ είχε ακυρώσει οικοδομικές άδειες και σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτμου, και πάλι μετά από αίτηση ακυρώσεως της ΕΛΛΕΤ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου