Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Ατελεύτητα μνημόσυνα

Του Γιάννη Σχίζα 

Αυγή 18.2.23
 Αυτό τον καιρό μου φαίνεται ότι πληθαίνουν οι θάνατοι, που συνυπάρχουν με το μαζικό θάνατο των ανθρώπων της Τουρκίας και Συρίας. Για τους τελευταίους πιστεύω ότι είναι απίθανο να αλλάξουν τα πράγματα και να έλθει η πολιτική που θέλουμε , αλλά πάντως για ένα διάστημα περιμένω καλούς τρόπους – για ύστερα βλέπουμε. Εν τω μεταξύ χάνονται οι δικοί μας άνθρωποι - μικρό μέγεθος, αλλά μεγάλη πίκρα.
 Έτσι χάσαμε τον Νίκο Στεφανή, φίλο και συναγωνιστή, μηχανικό μεταλλίων , που κυνηγήθηκε από τη ΔΕΗ γιατί κατήγγειλε τις τρομερές κατολισθήσεις στα ορυχεία. Η γυναίκα του μου έγραψε : «Η ζωή μου με το Νικό ήταν δύσκολη και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα. Χαίρομαι που κατάφερε να αποκτήσει λίγους όμως εκλεκτούς φίλους σαν εσάς. Στην πατρίδα μου (Πολωνία) λένε ότι ο άνθρωπος ζει τόσο όσο υπάρχει στη μνήμη των ανθρώπων. Πιστεύω ότι ο Νίκος θα ζήσει ακόμα για πολλά χρόνια».

 Μια ακόμη απώλεια ήταν ο θάνατος του Ιταλοέλληνα Mario Viti. Ο Viti, που πέθανε πλήρης ημερών, είχε γεννηθεί το 1926 και είχε μάθει ελληνικά από το σπίτι του, στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν ειδικευμένος μελετητής του Σεφέρη και του Ελύτη, μάλιστα μετέφρασε στα ιταλικά το «Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο στον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας». 
Η Ράκελ Γουέλς πέθανε 82 ετών, έχοντας τα «παράσημα» του sex symbol της δεκαετίας του 60 και 70. Τον τίτλο αυτό τον διατήρησε σε αντίξοες συνθήκες , όμως αποκάλυψε ότι «παρά λίγο να πεθάνει» καθώς έπαθε αμυγδαλίτιδα φορώντας ένα τολμηρό μπικίνι σε άσχημο καιρό. Σε πολλούς φίλους η είδηση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη. .

 Και επειδή όλα τούτα μας μελαγχόλησαν εν μέσω αποκριάς, αξίζει να θυμίσω μια αστεία ιστορία από τη φοιτητική μου περίοδο, που έχει πάλι σχέση με το θάνατο. Στη ΓΣ του Σωματείου Φοιτητών «η Θέμις», κάποιος περιφέρονταν ανάμεσα στον κόσμο και ζητούσε να υπογράψουν ένα κείμενο, για την επανεγγραφή κάποιου διαγραμμένου. Ρωτάω για ποιο λόγο είχε διαγραφεί αυτός και παίρνω απάντηση : Γιατί χάριν παιδιάς, είχε ζητήσει από τη ΓΣ να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στη χήρα του αειμνήστου (έκπτωτου) βασιλέως Φαρούκ…Για την ιστορία ο «αείμνηστος βασιλιάς» ήταν ένα κανονικό ρεμάλι, διάσημος για τις καταχρήσεις του και επιρρεπής στο πολύ φαγητό , που πέθανε το 1965 από ανακοπή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου