Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Τρεις εικαστικοί ευφραίνουν την καρδίαν μέσα σε ένα παλαιό εργαστήριο σφραγίδων στο Σύνταγμα


Ούκ έπ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος



Τρεις εικαστικοί ευφραίνουν την καρδίαν μέσα σε ένα παλαιό εργαστήριο σφραγίδων στο Σύνταγμα 



Με τους

Freddie Darke (Ατραγούδιστες Οδύσσειες)

Λεωνίδα Πανουργιά (Γράμμα και γραμμή) 

Evangeline Baldwin (Στο ενδιάμεσο)



Χώρος: Π Artworks, Λέκκα 30, Σύνταγμα_ Αθήνα. 

Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Απριλίου, 7-9 μ.μ. 

Ωρες λειτουργίας:
Παρασκευή 19 Απριλίου, 10 - 7 μ.μ.  

Σάββατο 20 Απριλίου, 10 π.μ. - 2 μ.μ.



Μια τεράστια μηχανή δεσπόζει στον χώρο της τριπλής έκθεσης των Freddie Darke (Ηνωμένο Βασίλειο), Λεωνίδα Πανουργιά, Evangeline Baldwin (Ηνωμένο Βασίλειο) στο Π Artworks στην οδό Λέκκα 30 στο κέντρο της Αθήνας. Η μηχανή λειτουργεί: χαράσσει, τρώει, αφαιρεί, σκάβει επιφάνειες. Δεν πρόκειται για άλλο ένα εργαστήριο που έκλεισε και στην θέση του - με όσα λείψανα απέμειναν - ξεφυτρωσε ένα καφέ ή ένα φαγάδικο ή ένα ποτάδικο σε "στυλ ρετρό".

Πρόκειται για ένα εργαστήριο χαρακτικής (σφραγίδες - επιγραφές) που έχει παραμείνει αμετάβλητο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και λειτουργεί χάρη στις άοκνες προσπάθειες του ευρηματικού ιδιοκτήτη του Λεωνίδα Πανουργιά. Εκατοντάδες μικρές λεπτομέρειες - μία ζούγκλα από πρωτόλεια, σχέδια, έργα, σφραγίδες, φωτογραφίες, εικόνες, τυπογραφικά στοιχεία, ξυλόγλυπτα, επιγραφές - απαρτίζουν τον Χαμένο Παράδεισο της δημιουργικότητας και σαγηνεύουν τον επισκέπτη. 


Αν η Αθήνα είχε δημοτική αρχή με όραμα και σεβασμό στην ιστορική της φυσιογνωμία θα ανακήρυττε το κατάστημα της Λέκκα 30 "διατηρητέο μνημείο της εμπορικής κι επιχειρηματικής κληρονομιάς της πόλης" - όπως κάνει η Βιεννη με καταστήματα μεγάλου ιστορικού και συμβολικού ενδιαφέροντος για την πολη - επιχειρήσεις σε λειτουργία, όπως καφενεία, καταστήματα λευκών ειδών, ανδρικής ένδυσης, ζαχαροπλαστεία.
Ελάχιστοι τέτοιοι χώροι έχουν απομείνει στην Αθήνα.

Μία μανία ομοιομορφίας εξαλείφει την πατίνα του χρόνου και τα σημάδια της χρήσης από τις γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου- μετατρέποντας τα λίγα εναπομείναντα μπακάλικα, τεχνουργία, ουζερί, "είδη νεωτερισμών", αποθήκες χάρτου σε άντρα μίας πανομοιότυπης, αποστειρωμένης αισθητικής.



Οι τρεις ατομικές εκθέσεις που φιλοξενούνται ταυτόχρονα στον χώρο: "Unsung Odysseys" (Ατραγούδιστες Οδύσσειες), "Γράμμα και γραμμή", "In-between" (Στο Ενδιάμεσο) αναφέρονται στην χαρά της  ζωής-που υπερβαίνει τις δυσκολίες της καθημερινής βιοπάλης κι αγκαλιάζει με στοργή περαστικούς, αντικείμενα, λέξεις. Σφίζουν τα έργα των τριών καλλιτεχνών από  εμπιστοσύνη στη δύναμη της τέχνης να ευφραίνει την καρδίαν του ανθρώπου. Ελάχιστες είναι οι εκθέσεις σήμερα που μας κάνουν να χαμογελάμε.

Καλό είναι να μην τις χάνουμε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου