Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Η καρατόμηση των δέντρων είναι έγκλημα κατά της φύσης

του Paul Hetzler
    Η κλάδευση με την μέθοδο καρατόμησης   η Treetoppingτων δέντρων είναι ένα θέμα στο οποίο μπορώ πραγματικά να διαπραγματευτώ σαν θέμα!.
    Είναι αντιεπαγγελματική, αντιαισθητική, εξωφρενική, ανήθικη, επικίνδυνη και υποψιάζομαι ότι προκαλεί συχνότερα βροχερά Σαββατοκύριακα και κακές μέρες.
     Είναι αδιανόητο, φρικτό, άσχημο, θεέ μου τραγικό ! Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά σαφές - Έχετε ερωτήσεις;
   Ακριβώς τι είναι η καρατόμηση -κεφαλωτό κλάδεμα  των δέντρων;
     Εμμένω………ΜΜμμ - εκεί, αυτό είναι καλύτερο. Έπρεπε να σκουπίσω το αφρό από το στόμα μου!!!!
    Η καρατόμηση των δέντρων είναι η αφαίρεση των άκρων και / ή των κλάδων σε ένα αυθαίρετο μήκος, αφήνοντας κοτσάνια. Καταγγέλλεται από την Tree Care Industry της Αμερικής, τη Διεθνή Εταιρεία Δενδροκομίας και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις φροντίδας δέντρων.
   
 Η καρατόμηση   δεν πρέπει να συγχέεται με την κλαδονομή, μια πρακτική που χρονολογείται από τις φεουδαρχικές περιόδους κατά τις οποίες οι αγρότες θα μπορούσαν να πεθάνουν αν κόβαν τα δέντρα του βασιλιά, αλλά είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν την επέκταση των κλαδιών κάθε χρόνο πίσω σε μια "μπάλα"  για να έχουν καύσιμη ύλη και ζωοτροφή. Η κλαδονομή δεν λειτουργεί σε όλα τα είδη με όμοιο τρόπο και για είναι  επιτυχής πρέπει να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία  όταν ένα δέντρο είναι σχετικά μικρό και συνεχίζεται ετησίως.


   Επιστροφή στην καρατόμηση. ….Μειώνει σημαντικά τον όγκο ενός  δέντρου, αλλά δεν μεταβάλλει το DNA του δέντρου, το οποίο δίνει εντολή στην ανάπτυξη του δυναμικού του. Αφού καταστρέφεται η φυσική διάρθρωση των βλαστών με την καρατόμηση, ξεσπάει νέα ανάπτυξη από το φλοιό. Αυτοί οι κλάδοι, που ονομάζονται και  βλαστοί, θα γίνουν σημαντικοί κλάδοι. Δυστυχώς όμως, θα  είναι πάντα κακώς προσκολλημένοι στο γονικό ξύλο και όχι φυσική συνέχεια όπως τα αρχικά.

       Επειδή το δέντρο βρίσκεται σε μια "βιάση" για να ανακτήσει το γενετικά καθορισμένο ύψος, τα νέα κλαδιά αυξάνονται ταχύτερα από το συνηθισμένο. Ξέρετε ότι η βιασύνη δημιουργεί προβλήματα και καθώς ο κορμός ενός δέντρουαναπτύσσει  αυτά τα «άκρα» αντικατάστασης, "ξεχνά" να προσθέσει σε αυτά πολύ λιγνίνη, ουσία  που βοηθά να καταστούν ισχυρά τα κλαδιά. Τώρα λοιπόν έχουμε κλαδιά ασθενέστερα από τα πρωτότυπα, κακοσχημμένα μέχρι τον κορμό ή  με μακρύτερο ξύλο  κλάδου αποκατάστασης.

Αλλά υπάρχουν δύο ακόμη θέματα…….
1ο  είναι  η αποσύνθεση, η οποία αναπτύσσεται επάνω σε κάθε πληγή στου ξύλου. Οι εύθραυστοινέοι βλαστοί βρίσκονται  συνδεδεμένοι σχετικά κοντά  με ένα σάπιο ξύλο.  Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 30 χρόνια ή μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από 5, αλλά κάθε κεφαλωτό κλάδεμα δημιουργεί και  μεγαλώνει ένα κλάδο δολοφόνο…...
           
Αν σκεφτούμε κάποιες   πολύτιμες βεβαιότητες στη ζωή μας , τρεις από αυτές είναι σίγουρα  ο "θάνατος", οι  "φόροι" και το  "οι καρατομήσεις  δέντρων δημιουργούν κινδύνους"!

2οείναι η ουσιαστική αποταμίευση  του δέντρου. Ένα δέντρο καρατομημένο έχασε ένα μεγάλο μέρος από τις «αποταμιεύσεις» του (τασάκχαρα εκτός αποθήκης του)  και πρέπει να  αντικαταστήσει το ξύλο και την φυλλική επιφάνεια του  σε μια εποχή που ένα μεγάλο μέρος του «τραπεζικού λογαριασμού του»,- τα σάκχαρα  που αποθηκεύονται σε ξύλινους ιστούς,- έχει κλαπεί και θρυμματιστεί .

Τα δέντρα χρειάζονται  τα αποθέματα για να κάνουν αμυντικές χημικές ουσίες που προστατεύουν από τα παράσιτα και αποσυντίθενται, να επεκτείνουν τα ριζικά συστήματα και να παράγουν τα νέα  φύλλα κάθε έτους. Ένα καρατιμημένο δέντρο     είναι πιο αδύναμο και είναι πολύ πιο ευάλωτο στις φθορές, τις ασθένειες και τα έντομα από ό, τι πριν από τη «θεραπεία» του. Εάν επιθυμείται ένα μικρό δέντρο, πρέπει να φυτευτεί ένα είδος με μικρή ωρίμανση δηλαδή με τελικό μέγεθος αυτό που επιθυμούμε.
Μπορεί να ακούγεται σαν να είμαι οπισθοδρομικός, αλλά υπάρχει μια πρακτική που ονομάζεται "κλαδέμα μείωσης κόμης" η κεφαλωτό κλάδεμα (pollaring) η οποία μπορεί να μειώσει ελαφρώς το ύψος των δένδρων  με κλάδεμα σκληρού ξύλου χωρίς να τα βλάψει. Η μείωση του Κόμης απαιτεί μια καλή εκπαίδευση για να πραγματοποιηθεί σωστά. Μπορεί να μειώσει το ύψος ενός δέντρου μόνο από 20% έως 25% και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3 έως 5 χρόνια, όπως θεωρείται συνετή από έμπειρο δεντροκόμο .
Μια άλλη πρακτική, που ονομάζεται "αραίωση κόμης", αντιμετωπίζει  και μειώνει τους φόβους για ένα δέντρο σε περιοχή με έντονους ανέμους. Αυτό είναι το σωστό κλάδεμα των κλάδων  και γίνεται ομοιόμορφα σε όλη την κόμη  ώστε να μειωθεί ο όγκος του και να αυξηθεί η αντοχή στον άνεμο. Μπορούν να αφαιρεθούν  μέχρι 20% των κλάδων του δέντρου. Και πάλι, αυτό απαιτεί πολύ περισσότερη επιδεξιότητα από ένα κεφαλωτό κλάδεμα.

Η ISA Διεθνής Εταιρεία Δενδροκομίας, ερευνητική και εκπαιδευτική ένωση επαγγελματιών δέντρων, συμβουλεύει το κοινό ότι όταν  μια εταιρία κλαδεύσεων διαφημίζει  την καρατόμηση -το topping- δεν ακολουθεί αναγνωρισμένα πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές. Όταν επιλέγει φορέας ή ιδιώτης εταιρεία  Για κλάδευση πρέπει να έχει πιστοποιημένο από τον ISA Arborist.
Η  ένωση ISA έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί topping είναι κακό για τα δέντρα μπορούν να βρεθούν στο http://wdt.me/topping.  ή http://www.treesaregood.org/portals/0/docs/treecare/WhyToppingHurts.pdf

Το κεφαλωτό κλάδεμα    των δέντρων βέβαια είναι αποδεκτό, για όλους όσους απολαμβάνουν επισφαλή κλαδιά στα  10 μέτρα πάνω από τα κεφάλια τους και αγωγές αστικής ευθύνης..
Τώρα υπάρχουν ερωτήσεις;
Ο Paul Hetzler είναι ειδικός φυσικών πόρων και κηπουρικής με την Cornell Cooperative Extension της κομητείας StLawrence.
 ¨
Μεταφραση Κωνσταντινος Τατσης (με την βοηθεια του Μιχάλη Αναστασιάδη)

Πηγη:https://www.thedailynewsonline.com/curr/topping-trees-is-a-crime-against-nature-20151121?fbclid=IwAR246AdPXAsVPaTwBtLcDpCPDiPZXW51vhEmwVXBrW0VflTUxQwaOEYtMv0&
ΠΗΓΗ   ΒΙΟΚΗΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου