Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

100 χρόνια Bauhaus

του Γκάμπι Ρόιχερ
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πώς θέλουμε να ζήσουμε; Ως άνθρωποι σε αρμονία με τη φύση ή ως άνθρωποι, των οποίων η ζωή ορίζεται από την τεχνολογία; Επιθυμούμε ένα αθλητικό σώμα και μια διατροφή δίχως κρέας; Ορισμένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα του Bauhaus παραμένουν ακόμα επίκαιρα, 100 χρόνια μετά την ίδρυσή της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής σχολής στις 6 Απριλίου του 1919 από τον Βάλτερ Γκρόπιους.

Ο εμπνευστής του Bauhaus επέλεξε την ιστορική πόλη της Βαϊμάρης για να δημιουργήσει εκεί ένα μεγάλο πειραματικό εργαστήρι αρχιτεκτονικής, τέχνης και ντιζάιν με κοινό παρανομαστή την λειτουργικότητα. Οι κάτοικοι της πόλης αντιμετώπισαν εξ αρχής με καχυποψία τους φοιτητές και τους δασκάλους τους, που ήρθαν στην πόλη του Γκαίτε και του Σίλερ για να γράψουν ιστορία.
Αμφιλεγόμενο το κτήριο του νέου μουσείου


Με αφορμή τα 100 χρόνια Bauhaus εγκαινιάζεται σήμερα το νέο μουσείο-αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική σχολή αυτή. Στο νέο κτήριο θα φιλοξενούνται 1.000 εκθέματα σε πέντε ορόφους. Οι κακές γλώσσες λένε ότι το κτήριο μοιάζει με…. τσιμεντόλιθο μιας και διαθέτει ελάχιστα παράθυρα. «Πολλοί κάτοικοι διαδήλωσαν μάλιστα με αφίσες που ανέγραφαν "πού είναι τα παράθυρα;"», λέει ο επικεφαλής των μουσείων της Βαϊμάρης Βόλφγκανγκ Χόλερ. Όσοι όμως εισέλθουν στο εσωτερικό του κτηρίου διαπιστώνουν με έκπληξη ότι διαθέτει πολλούς ψηλοτάβανους χώρους. «Δεν μοιάζει με μπουντρούμι, όπως λένε πολλοί. Αντίθετα λόγω του εσωτερικού του ύψους αποπνέει ελαφρότητα και μεγαλοπρέπεια», δηλώνει η αρχιτέκτονας του νέου μουσείου Χάικα Χάναντα.
Οι τρεις πάνω όροφοι φιλοξενούν διάσημα αντικείμενα, όπως την παιδική κούνια του Πέτερ Κέλερ, το επιτραπέζιο φωτιστικό του Βίλχελμ Βάγκενφελντ ή τις πολυθρόνες του Λούντβιχ Μις φαν ντε Ρόχε. Λόγω του ανοιχτού χώρου από τους ορόφους αυτούς οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τις τεράστιες γιγαντοοθόνες στο κάτω μέρος του μουσείου, όπου προβάλλονται βίντεο με θέμα την ανθρώπινη κίνηση.
Η πρώτη εντοιχισμένη κουζίνα
Μέχρι την τελική διάλυση του Bauhaus από τους ναζί μετά την ανέλιξή τους στην εξουσία το 1933 η διάσημη πλέον σχολή ήταν ένα μεγάλο πεδίο πειραματισμού. Όπως λέει η διευθύντρια του νέου μουσείου Ουλρίκε Μπέσκεν, «εδώ εξελίσσονταν και απορρίπτονταν άπειρες ιδέες». Για το λόγο αυτό στην πρώτη αίθουσα της μόνιμης έκθεση φιλοξενούνται σκίτσα και προτάσεις για τον «νέο άνθρωπο και τη σύγχρονη ζωή». Λίγο πιο κάτω οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την πρώτη εντοιχισμένη κουζίνα, την λεγόμενη «κουζίνα της Φρανκφούρτης» με πολλά μικρά συρτάρια και ράφια, όπου κάθε χρήσιμο αντικείμενο είχε τη θέση του. Δίπλα υπάρχει το παιδικό δωμάτιο που σχεδίασε η Άλμα Ζίντχοφ-Μπούσερ με πλήθος πολύχρωμων ξύλινων κουτιών για παιχνίδια ή ότι χρειάζεται κανείς σε ένα τέτοιο δωμάτιο.
Πολλά από τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Βάλτερ Γκρόπιους, την οποία χάρισε ο αρχιτέκτονας στο δήμο μετά τη διάλυση του Bauhaus. Στη δεκαετία του ΄30 τα 168 αντικείμενα της συλλογής Γκρόπιους παρέμειναν κρυμμένα σε πύργο της περιοχής για να γλιτώσουν από την καταστροφική μανία των ναζί. Όταν ξεκίνησε η κατασκευή του νέου μουσείου, οικογένειες της περιοχής χάρισαν στους υπεύθυνους πολλά αντικείμενα του Bauhaus, τα οποία θα συμπεριληφθούν μελλοντικά στη μόνιμη έκθεση.
«Διαθέτουμε πλέον 13.000 αντικείμενα, από τα οποία εκτίθενται μόνο 1.000», λέει η διευθύντρια του μουσείου. Που σημαίνει ότι όσοι ενδιαφέρονται για το Bauhaus και τη γενέτειρά του θα έχουν την ευκαιρία και στο μέλλον να επισκεφθούν πολλές θεματικές εκθέσεις από και για την διάσημη αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική σχολή.
ΠΗΓΗ DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου