Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Η NASA αποκαλύπτει τα μυστικά της μαύρης τρύπας -Η πρώτη πραγματική εικόνα

Πάνω από 50 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στην καρδιά ενός γιγαντιαίου ελλειπτικού γαλαξία που ονομάζεται Messier 87, ένα γιγάντιο θηρίο καταβροχθίζει οτιδήποτε τριγυρνάει πολύ κοντά. Αυτή είναι η μαύρη τρύπα που «φωτογράφισαν» οι επιστήμονες.
Αστέρια, πλανήτες, φυσικό αέριο και σκόνη - ούτε καν το φως διαφεύγει από το «τέρας»-μαύρη τρύπα, μόλις περάσει ένα όριο που ονομάζεται ορίζοντας γεγονότων.
Σήμερα, όπως αναφέρει το National Geographic, οι επιστήμονες αποκάλυψαν μια εικόνα αυτού του αντικειμένου, μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που περιέχει την ίδια μάζα με 6,5 δισεκατομμύρια ήλιους!
Οι επιστήμονες του διεθνούς Event Horizon Telescope-EHT ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά «φωτογράφησαν» τη μεγάλη μαύρη τρύπα που υπάρχει στο κέντρο ενός γαλαξία, συγκεκριμένα του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87). Για να είμαστε πιο ακριβείς τη «σκιά» που αυτή ρίχνει στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, καθώς είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, από όπου τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει, ούτε καν το φως.
Η μαύρη τρύπα, στην οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο η συμβολή του ελληνικής καταγωγής επιστήμονα Δημήτρη Ψάλτη, μοιάζει με ένα κυκλικό κενό που περιβάλλεται από ένα δαχτυλίδι φωτός. Πρόκειται για μια εικόνα ορόσημο και είναι η πρώτη ματιά του κόσμου σε μια μαύρη τρύπα, μια εικόνα που περικλείει κάτι μέχρι τώρα άγνωστο.
Η φωτογραφία της μαύρης τρύπας αποτελεί επίτευγμα του Event Horizon Telescope-EHT, μια παγκόσμια συνεργασία περισσότερων από 200 επιστημόνων που χρησιμοποιούν μια σειρά παρατηρητηρίων διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, από τη Χαβάη μέχρι τον Νότιο Πόλο.
Ολο αυτό λειτούργησε ως ένα τεράστιο τηλεσκόπιο, στο μέγεθος της Γης, το οποίο καταγράφει τις ακτινοβολίες ραδιοκυμάτων που εκπέμπονται από μια μαύρη τρύπα. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα μεγέθυνσης ώστε να απεικονισθεί ο περίφημος ορίζοντας γεγονότων της μαύρης τρύπας.
Επιτέλους, οι αστρονόμοι έχουν μια έστω και θολή εικόνα του περιβάλλοντος της μαύρης τρύπας, της συνοριακής περιοχής πέρα από την οποία δεν υπάρχει σημείο επιστροφής, καθώς ούτε καν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει. Αυτός είναι ο λόγος που το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας δεν μπορεί να φωτογραφηθεί, μιας και είναι κατάμαυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου